pizza - 8481 przepisów (strona:379/566)

Pocztątek historii :) 98

przy prostym gotowaniu. Przepis jest taki: niewyszukane składniki, nieskomplikowane potrawy i 30-40 minut pracy. Aha ! i do tego fajna muzyka :) Pomyślcie, że to tyle, ile czeka się na pizzę :P Chociaż na weekendy planujemy coś dla lubiących hardcore - posiłki przygotowywane w 1h i dłużej :P Czasem w kuchni można się zatracić.... W tym blogu postaramy się wam pomóc

vegetanie
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 127

zauważycie, że nie ma już nic na patelni. Jednak nie przesadzajcie z ilością, żeby omlet nie był zbyt tłusty. Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie, to nie pizza :) Wyłączamy gaz i posypujemy przed podaniem szczypiorkiem i oregano. My lubimy delikatnie całość skropić oliwą chili, nadaje miłej ostrości :) Omleta kroimy na 4 kawałki i podajemy z ryżem basmati

vegetanie
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 120

jeszcze dopiekł się i na sam koniec wysypujemy garść roszponki. Jeszcze na chwilę przykrywamy omleta, aby roszponka zmiękła. Wystarczy 2-3 minuty. Omleta zsuwamy na talerz i kroimy jak pizzę. Podajemy z surówką i sosem salsa. Surówkę zrobiliśmy oczywiście z pozostałej części roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych

vegetanie
Sos czosnkowy z koperkiem. 224

Jeden z popularniejszych sosów jednak wersji oczywiście jest wiele. W każdym razie ten domowy smakuje najlepiej. Wspaniały dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, ale także np. do pizzy. Uwielbiam czosnek za wyrazisty smak :)   Składniki: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka śmietany pół łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie

Symfonia smakowa
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 223

Ostatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię  grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a smak

Kolizje Smaków
Sałatka z serem feta 174

każdy polak ma na nią swój przepis, mam i ja :). Sałatka z fetą może stanowić danie samo w sobie (latem idealna na lunch) lub jako dodatek. Ja uwielbiam pizzę i do niej sałatkę z fetą. Uważam to za idealne połączenie. Nowy post Sałatka z serem feta pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Zapiekanki 145

Szukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli

NA MOIM TALERZU
Jak polubić gotowanie 180

dużych miastach. Na koniec, jeśli to możliwe, a w większości przypadków tak jest, zrób zakupy dzień wcześniej . Jeśli wrócisz zmęczona po wycieczce do centrum handlowego, będziesz wolała zamówić pizzę i obejrzeć film niż samodzielnie gotować. Dla osób gotujących regularnie, warto w niedzielę wieczorem, zaplanować menu na cały tydzień i wybrać się na zakupy tylko 2 razy w tygodniu. Pozwala

W kuchni wieczorem
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 196

sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać

Czerwień i błękit
Bułki faszerowane pieczarkami 289

Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą.  Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej.  Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić

Sto kolorów kuchni
Indyjski placek herbaciany 143

cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chipsy z tortilli - ziołowe i ziołowo-serowe 208

każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Frittata warzywna ze szpinakiem 129

płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę 10 minut Gdy się już zetnie, bardzo ładnie się kroi w trójkąty jak pizza :) Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak wykorzystać miąższ z pomidorów? 282

został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę Przelewamy do małego garnuszka, doprawiamy i na małym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułgarska banica 190

chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy - w trójkąty. Można również odwijać poszczególne zwoje ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone porcje banicy nałożyłem na talerze i podałem z przygotowaną wcześniej sałatką

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania