pizza - 8481 przepisów (strona:374/566)

Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 136

zauważycie, że nie ma już nic na patelni. Jednak nie przesadzajcie z ilością, żeby omlet nie był zbyt tłusty. Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie, to nie pizza :) Wyłączamy gaz i posypujemy przed podaniem szczypiorkiem i oregano. My lubimy delikatnie całość skropić oliwą chili, nadaje miłej ostrości :) Omleta kroimy na 4 kawałki i podajemy z ryżem basmati

vegetanie
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 127

jeszcze dopiekł się i na sam koniec wysypujemy garść roszponki. Jeszcze na chwilę przykrywamy omleta, aby roszponka zmiękła. Wystarczy 2-3 minuty. Omleta zsuwamy na talerz i kroimy jak pizzę. Podajemy z surówką i sosem salsa. Surówkę zrobiliśmy oczywiście z pozostałej części roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych

vegetanie
Sos czosnkowy z koperkiem. 232

Jeden z popularniejszych sosów jednak wersji oczywiście jest wiele. W każdym razie ten domowy smakuje najlepiej. Wspaniały dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, ale także np. do pizzy. Uwielbiam czosnek za wyrazisty smak :)   Składniki: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka śmietany pół łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie

Symfonia smakowa
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 231

Ostatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię  grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a smak

Kolizje Smaków
Sałatka z serem feta 187

każdy polak ma na nią swój przepis, mam i ja :). Sałatka z fetą może stanowić danie samo w sobie (latem idealna na lunch) lub jako dodatek. Ja uwielbiam pizzę i do niej sałatkę z fetą. Uważam to za idealne połączenie. Nowy post Sałatka z serem feta pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Zapiekanki 156

Szukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli

NA MOIM TALERZU
Jak polubić gotowanie 189

dużych miastach. Na koniec, jeśli to możliwe, a w większości przypadków tak jest, zrób zakupy dzień wcześniej . Jeśli wrócisz zmęczona po wycieczce do centrum handlowego, będziesz wolała zamówić pizzę i obejrzeć film niż samodzielnie gotować. Dla osób gotujących regularnie, warto w niedzielę wieczorem, zaplanować menu na cały tydzień i wybrać się na zakupy tylko 2 razy w tygodniu. Pozwala

W kuchni wieczorem
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 207

sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać

Czerwień i błękit
Indyjski placek herbaciany 154

cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chipsy z tortilli - ziołowe i ziołowo-serowe 220

każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Frittata warzywna ze szpinakiem 140

płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę 10 minut Gdy się już zetnie, bardzo ładnie się kroi w trójkąty jak pizza :) Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak wykorzystać miąższ z pomidorów? 299

został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę Przelewamy do małego garnuszka, doprawiamy i na małym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułgarska banica 201

chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy - w trójkąty. Można również odwijać poszczególne zwoje ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone porcje banicy nałożyłem na talerze i podałem z przygotowaną wcześniej sałatką

Wyprawy kulinarne
Mandazi 113

minuty wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy je na 4 części, formujemy okrąg i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1-2 cm. Kroimy ciasto na trójkąty ( tak jak pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki

noteskulinarnyfiga
Salsa pomidorowo-paprykowa 164

Uwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje.  Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania