pizza - 8481 przepisów (strona:357/566)

Risotto z dynia i szalwia 162

botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj odpoczywam sprzątając, piekąc i czekając aż dzieci, które z Małżonem do babci wybyły, wrócą na pizzę :) Sama raczę się risotto z dynią i szałwią wg Donny Hay :) zapraszam i Was :) Risotto z dynia i szałwią łyżka oliwy 1 mała cebula, posiekana 12 listków szałwii + usmażone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chaczapuri imeruli - gruziński chleb serowy 132

Dziś chciałam zabrać Was w podróż do Gruzji. Choć sama w niej nigdy nie byłam to swego czasu urzekło mnie danie, które chciałam Wam dzisiaj pokazać. Gruzińska pizza jak się o niej mówi to nic innego jak placek szczodrze wypełniony mieszanką serów. Ja kupuje je w całości bo uwielbiam dania mączne i ser. Jeśli macie tak jak ja to naparwde

Pyry na Gaz
Ciasteczka Xbox 140

międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni – dobrze jest mieć je na oku, kiedy zaczną rumienić się

Ciastkozercy
Rogaliki dyniowe 265

niż przewiduje przepis) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła - placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik - gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich

Smakołyki Bereniki
Zagadka od KIeleckiego 155

Otrzymałam nóż i tarkę ...są to gadżety - podpowiedzi.... hmmm...co to by mogło być? Może Wy macie swoje typy? Ja stawiam na jakiś sos, może do makaronu, może do pizzy? A może jakieś sałatki? Albo jakaś mega  super  jarzynka do zup i sosów? :) Przyznam że nie mogę się doczekać odpowiedzi :)  Macie swoje typy? Podajcie je w komentarzach

Takie tam pichcenie
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 218

suche mieszamy, dodajemy wody i ugniatamy. Ciasto wyrabiamy około 2-3 minuty. Wałkujemy na cieńkie placuszki i pieczemy na suchej patelni. Uwagi Podpłomyki można również upiec na kamieniu do pizzy w piekarniku, na grillu czy ognisku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół. Można spożywać na sucho lub z dodatkiem

Mr. Taste
Ziołowy omlet z serem feta 196

mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 127

każdej z nich wałek o średnicy mniej więcej 3 cm .  Każdy z nich posmarować dokładnie masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Na blaszce (ja wykorzystałam formę do pizzy o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zaczynamy zwijać ślimaka . Zwijamy dość luźno , wtykając w powstałe szpary nasze śliwki. Tak postępujemy kolejno ze wszystkimi wałkami. Po wierzchu posypujemy jeszcze

Malinowa Kawiarenka
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 123

wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć do miski

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak w marynacie miodowo - musztardowej z spaghetti cukinowym w sosie pomidorowym 135

dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie.   A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym   i pizza-z-kalafiora        Smacznego

Cukier&Puder
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 142

samo mięso + przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka

Aga w kuchni
Frittata 281

pyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku. Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny. Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego. I do lodówki! Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego! Moja frittata na kolację to -jaja -mleko -pomidorki koktajlowe

Z Kuchni Do Kuchni
chleb z serwatką i drożdżami na liściach pokrzywy 131

kilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić  za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast.  W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć

Miód i pieprz
Sos warzywny - dary jesieni 126

warzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie zasmakowało

Ewa w kuchni
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 186

Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze do pieczenia

sama złodycz