każdej z nich wałek o średnicy mniej więcej 3 cm . Każdy z nich posmarować dokładnie masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Na blaszce (ja wykorzystałam formę do pizzy o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zaczynamy zwijać ślimaka . Zwijamy dość luźno , wtykając w powstałe szpary nasze śliwki. Tak postępujemy kolejno ze wszystkimi wałkami. Po wierzchu posypujemy jeszcze
Malinowa Kawiarenkawyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć do miski
Niespełnione zdolności kulinarnedusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie. A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym i pizza-z-kalafiora Smacznego
Cukier&Pudersamo mięso + przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka
Aga w kuchnipyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku. Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny. Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego. I do lodówki! Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego! Moja frittata na kolację to -jaja -mleko -pomidorki koktajlowe
Z Kuchni Do Kuchnikilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć
Miód i pieprzwarzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie zasmakowało
Ewa w kuchniKulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze do pieczenia
sama złodyczgęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygnął. 3. Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cmx4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone "klawisze" wyjąć z piekarnika
Nastoletnie Wypiekaniewalczących z sesją. Ci ustawowo walczący i biedacy poprawkowicze.. Tak więc szybko i na temat bez zbędnego rozwlekania się: Minestrone . By rozwiązać tą trudną sprawę jaką jest: zamówić pizze,żyć na zupkach chińskich czy kanapkach? Albo też sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast się uczyć... Składniki cebula puszka pomidorów/dwa duże pomidory puszka drobnej białej fasolki
Fiolka w kuchniPyszna przekąska dla niezapowiedzianych gości :) Przygotowanie rolls'ów zajmuje bardzo mało czasu - pod warunkiem, że usmażymy wcześniej naleśniki. Przekąska inspirowana jest zawijańcami ze szpinakiem, które serwowane są w Pizza Hut :) Łosoś wędzony znakomicie komponuje się z serkiem śmietankowym, ziołowym lub chrzanowym. Całości dopełnia świeża roszponka lub rukola wg gustu. Składniki: 5 naleśników opakowanie serka śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego
Chocolate Muffin BlogNietypowy przepis na tradycyjną pizze, w jajecznej osłonce. Wyszła pysznie. Składniki: 2 ½ szklanki mąki, 2 dag drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 2 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera, 30 dag pomidorów, 3 jajka, ¾ szklanki mleka , 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże zioła do smaku. Wykonanie: Z mąki drożdży, cukru, oleju i ½ szklanki ciepłej wody zarobić
Tradycyjna Kuchniamiłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Kuchenne Wariacjezjeść je wszystkie. I zrobiłam z nich sos. A teraz pachnie mi w całym mieszkaniu pysznym, słodkim tylko od pomidorków i pięknym w kolorze mazidłem, które spożytkuję do makaronu, pizzy i jako zamiennik ketchupu. Składniki (na ok. 1,2 sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych cebula jalapeno (ilość to kwestia gustu) łyżka octu 4 ziarna ziela angielskiego 16 ziaren kolorowego pieprzu
Weekendy w domu i ogrodziegrzanki :) Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego! Składniki: długa razowa bagietka, kilka łyżek rukolowo-cytrynowego pesto 100 g szynki prosciutto crudo mozzarella mini pomidory koktajlowe czarne oliwki suszone zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz olej do wysmarowania blaszki Bagietkę pokroić w kromki grubości 1-1,5 cm, posmarować pesto z rukolą, wyłożyć szynkę, pokrojone w cienkie plastry pomidory, pokrojone
Czerwień i błękit