pizza - 8481 przepisów (strona:355/566)

Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 149

zaryzykowałem z grecką fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą. Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej

Food Square
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 137

pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera z pleśnią Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, a paprykę

Czerwień i błękit
Jedzonko do pracy #43 170

kończy się na kupieniu czegoś w pracy, z czego potem jestem bardzo zła, bo wydaje pieniądze na niesmaczne jedzenie ;/ Ale dziś mam dla Was coś pysznego - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy z jagnięciną, do tego sos czosnkowy i surówką z czerwonej kapusty - polecam!  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pszenno serowe krążki piegowe 125

Ciasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać

Moniki Smakołyki
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 155

jeśli nie macie ani płatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łamańce z makiem 106

odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 217

zachodu. Warto czasem zjeść taką kolację. Same warzywa, a można się najeść. Polecam. Ja ostatnio raz w tygodniu tak się raczę. Z pewnością wiszę Wam wpis o pysznie włoskiej pizzy, której to fotografie wyparowały. Jak tylko znajdę inspirację na nowe fotki to opublikuję to co już dawno czeka na opublikowanie

Kuchnia po mojemu
Schab po cygańsku 208

Zastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem

Kuchnia Danusi
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 129

dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery. Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały na stałe wpisane do jadłospisów wszystkich kuchni świata. Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Nie można jej nie kochać. Nie można jej nie pragnąć

Z Kuchni Do Kuchni
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 112

Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego

Food Square
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 133

marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik  Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik

Powiedz dietom nie
Konkurs "Amore pomodore" 158

konkursem i już myślę, jak tu je wkomponować w moją zimną, trochę laboratoryjną kuchnię... Na koniec - wśród nagród jest także jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych - okrągły nożyk do pizzy.         Jako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka

Kulinarne Inspiracje
Kurczak pieczony z estragonem 192

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hmm..cukierki estragonowe, pizza z estragonem, kakao z estragonem….ale mogło by być bajecznie , spokojnie i sielsko ..gdyby tylko zioła chciały działać , tak jak matki sobie tego życzą …póki co mocne nerwy ..muszą

Ogrodnik w podróży
Chleb pszenno - lniany z cafe de paris 118

kawy tylko w jej skład wchodzą: skórka cytrynowa, nać pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka, pieprz, czosnek granulowany. Jest to przyprawa według szwajcarskiej receptury. Chleby wypiekałam na kamieniu do pizzy. Pomyślałam że fajnie sprawdzi się w chlebie i miałam rację, zapraszam do wypróbowania. Chleb pszenno - lniany z cafe de paris. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 180

wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania