pizza - 8481 przepisów (strona:364/566)

66. Pesto z bobu i bazylii 181

Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób itp.) są obfite w błonnik, karoteny, nienasycone

Be Fit Be Strong
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 361

wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na sześć części, każdą z nich wałkujemy, tworząc kółko o grubości 2-3 milimetrów. Dzielimy na 8 części (tak jak pizzę) i na szerszym końcu każdego kawałka smarujemy pół łyżeczki powideł, zwijamy do środka tworząc kształtne rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 160 stopniach C, aż nabiorą złotego koloru

Rozpustne gotowanie
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 138

części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 łyżeczki dżemu (na brzegach koła) i zwijamy ku środkowi. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że zawijańce jeszcze urosną, odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 140

części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 183

części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 117

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym

Rozpustne gotowanie
Foccacia 102

Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli

dlaSmaQ
Aromatyczny olej ze smakiem 98

mini saszetkach. Dlaczego nie muszą być smakowe? Bo nic nie wygląda tak ładnie i nie smakuje tak dobrze -  jak własnoręcznie przygotowana "oliwa ze smakiem" Podana do np. pizzy z rucolą, czy nawet maczanie w niej chrupiącej bagietki - uwielbiam ! :) Jak zrobić oliwę/olej ze smakiem? Nic prostszego !  Potrzebujemy oliwę/olej, do tego nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku

dlaSmaQ
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 138

saszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu

Czerwień i błękit
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 169

cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika

Spektrum Smaku
Poduszeczki z borówkami 126

smacznego! Poduszeczki z borówkami     Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy mieć trójkąty lub wzdłuż i wyjdą poduszeczki:)  Ciastka układamy na blaszce ( ja nie smarują tłuszczem - mam matę

Lawendowe Niebo
Konkurs - Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato! 93

ochotę na zamówienie sobie pizzy a może innego dania np sushi? Jeśli są wśród Was chętni to zapraszam na konkurs organizowany wraz z portalem pyszne.pl . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 146

Każdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami

noteskulinarnyfiga
Domowe lody bazyliowe bez jajek 90

Moje tegoroczne odkrycie kulinarne to... bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już  bazyliowa panna cotta z poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 251

przyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce? Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Włochy to… Łosoś Pieczony ! 1/2 kg młodych drobnych ziemniaków 1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką) pęczek natki i koperku por (tylko biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania