STOŁU BŁYSKAWICZNIE I BYŁY NAPRAWDĘ PYSZNE I DO TEGO ZROBIŁAM JE W 5 MIN. SKŁADNIKI: CIASTO FRANCUSKIE 4 PARÓWKI 15 DAG ŻÓŁTEGO SERA KETCHUP JAJKO PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK PRZYGOTOWANIE: ROZWIJAMY CIASTO FRANCUSKIE,NA BRZEGACH UKŁADAMY PARÓWECZKI POSYPUJEMY STARTYM SEREM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ ZAWIJAMY DO ŚRODKA I KROIMY NA OKOŁO 2 CM KAWAŁKI UKŁADAMY NA PAPIERZE
Swojskie jedzonkoWitam wszystkich serdecznie,dzisiaj naszedł mnie pomysł na zajączka wielkanocnego z ciasta, i od razu wzięłam się do zamieszania ciasta. Przepis wzięłam z ciasta na pizzę który znajdziecie TUTAJ WYSZEDŁ TAKI WESOŁY STWOREK IDEALNY NA WIELKANOCNY STÓŁ ZOBACZCIE SAMI NIE BYŁABYM SOBĄ JAK NIE DODAŁABYM KOKARDKI :) I OCZKA NO I WRESZCIE SPOCZĄŁ NA TRAWCE-HIHI WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Swojskie jedzonkoSpecjalnie na sylwestrową zabawę zrobiłam datę nowego roku 2015 z ciasta na pizzę,(po przepis klikamy tutaj )które posmarowałam jeszcze olejem czosnkowym,posypałam startym serem i grubą solą i upiekłam 10 min w temp.200 stopni,myślę ,że fajnie wyszło i podam to na początek imprezy dla moich gości
Swojskie jedzonkoWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam
Bullioformujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą. Gdy chleb wyrośnie szybko przerzucamy go na rozgrzany kamień lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Chleb
Dzieje kuchennej Wiewiórytego co ma, Nie zaprzątam sobie głowy tym czego nie mam. A ja mam jeżyny, więc tragedii nie ma. Będę działać zimą jeżynami. Pamiętacie mój ulubiony sos do pizzy albo do wątróbki? Ten z octem balsamicznym i musem malinowym? W tym roku będę jadła z musem jeżynowym. Będę kombinować tym co mam, bo malin za 13 zł za 1 kilogram
Blondynka Gotujeprzyda się do pizzy, do dań z makaronem i innych pysznych dań! Zapraszam! Składniki: ok. 3 kg dojrzałych pomidorów 3 białe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem
Emcia PichciLubicie potrawy z jajek? Ja bardzo! Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jajka sadzone w sosie pomidorowym. Do tego dania możecie użyć dowolnego pomidorowego sosu , np. pomidorowego sosu do pizzy czy makaronu. Sos pomidorowy można przyrządzić szybko bez większych przygotowań. Tajemnicą mojego pomidorowego sosu są świeże zioła. Użyłam tutaj bazylię, oregano i rozmaryn. Jajka wbijam do gorącego sosu i gotuję
codojedzeniaCoraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem
Mam To Na Widelcupestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym. Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię. Pesto z dyni klik Gulasz jesienny klik Pizza z dynią i fetą klik Smacznego Basia
Basia w kuchnizrobiłam z połowy porcji, ale już w tym z całości, bo tak bardzo nam zasmakował. Ja używam go często zamiast ketchupu ze sklepu. Taki ketchup paprykowy jest idealny na pizzę jako sos. Polecam Wam serdecznie wypróbować ten przepis! Wierzcie mi zakochacie się w nim :-). KETCHUP Z PAPRYKI CZERWONEJ. Składniki na około 4 l płynu
Zakątek rozkoszy kulinarnychpomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki
Moja smaczna kuchniapieprz do smaku. Przygotowanie: Ciasto Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła
SzczyptaSmaQmięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę
Przepysznik - BLW i nie tylkowyobrazić kuchnię francuską. Na nich też zakończę cykl francuski. W lipcu natomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też kilka więcej o ile czas i warunki oświetleniowe pozwolą. Jak już wspominałam dzisiejszym gościem
Przepysznik - BLW i nie tylko