pizza - 8481 przepisów (strona:178/566)

Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 85

Można go zastąpić łącząc np. bryndzę i mozzarellę. Placki z nadzieniem przywędrowały na teren dzisiejszej Gruzji wraz z inwazją Cesarstwa Rzymskiego. Stąd tak wiele podobieństw kaukaskiego placka do włoskiej pizzy. Gdy w 65 roku p.n.e. wojska rzymskie pod wodzą Pompejusza Wielkiego zdobywały Kaukaz, rodowici mieszkańcy podpatrzyli u żołnierzy płaskie placki z mięsnym lub serowym nadzieniem. Danie szybko przyjęło się(...)ciasta, wymieszać nim ser z jajkiem i masłem, a następnie kawałkami ciasta nabierać mieszankę jak łyżką. To co zostanie po zjedzeniu brzegów łódeczki bierzemy do ręki jak kawałek pizzy. Wypróbuj także Bryndzove haluszki – czyli słowackie kluseczki z bryndzą Print Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji Placek w kształcie łódki z serem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje

smakowitehistorie.com
Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek 129

może nosić Ale, ale to nie wszystko, bo jak już zamawiam, to hurtowo W mojej paczce znalazły się jeszcze papierowe foremki do muffinek (wiecznie mi ich brakuje), kółko do pizzy (jak wiecie domowa pizza u nas gości dość często) i… łyżka do lodów W końcu taka, która się nie psuje, nie wygina. Polecam! Wspomniane produkty od F ackelmann Polska

Słodkie okruszki
Amerykańska kanapka Sloppy Jessica 108

Pamiętacie amerykańską kanapkę  Sloppy Joe ? Dziś zapraszam na jej drugą wersję - z wołowiną chili, mac'n'cheese, mozarellą i sosem do pizzy. Bardzo sycąca, pełna sera i sosów, ale warto spróbować. Składniki (4 porcje) -4 szerokie półbagietki lub ciabaty -100 g tartej mozarelli sos pomidorowy -1 puszka pomidorów -pół cebuli -2 ząbki czosnku -1 łyżka oliwy z oliwek(...)mleko i sery. Dodać musztardę i chili. Podgrzewać, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Bułki rozkroić wzdłóż. Posmarować obie części przygotowanym sosem do pizzy. Posypać tartą mozarellą. Podpiec kilka minut w piekarniku aż mozarella zacznie się rozpuszczać. Na dolną część bułki położyć po porcji wołowiny chilli. Na wierzch porcję makaronu w sosie serowym. Ostrożnie

Zielona Kuchnia
Chlebki naan (Naan breads) – tradycyjny dodatek kuchni hinduskiej 96

Chlebki naan, to sztandarowy dodatek kuchni hinduskiej, wypiekany w specjalnym piecu tandoor. Trudno, aby ktoś z nas miał taki piec w swoim domu, jednak mając kamień do pizzy okazuje się, że chlebki wychodzą równie idealne jak w prawdziwej, hinduskiej restauracji. Długo zabierałam się za ich przygotowanie, ale w końcu przeszłam do działania i powiem wam, petarda! Na pewno zrobię(...)Ciasto pozostawić w misce, w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Do piekarnika włożyć wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja używam kamienia do pizzy, który najlepiej się sprawdza w tego typu chlebkach.  Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 stopni (program góra-dół). Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy z misy i przenosimy na stolnicę podsypaną wcześniej mąką

Calzonella.com
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 91

sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem bazyliowym, w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Wyjątkowo smaczne danie. Czytaj dalej >> 12) Pizza makaronowa spaghetti Pizza na spodzie makaronowym z makaronu typu spaghetti z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego

Kuchnia MagdaLeny
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 92

sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem bazyliowym, w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Wyjątkowo smaczne danie. Czytaj dalej >> 12) Pizza makaronowa spaghetti Pizza na spodzie makaronowym z makaronu typu spaghetti z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego

Kuchnia MagdaLeny
Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche / Flatbreads with eggplant paste, arugula and poche egg 84

down for recipe in English. Cześć 😃 Dzisiaj mam dla Was coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli(...)have something for you  that you can treat as a snack, but I like to eat at breakfast the most. We're talking about flatbreads, i.e. a pizza pan. I made them a fantastic eggplant paste and served with rocket and a poached egg 😋 Ingredients: (4 servings) Paste of aubergine 2 eggplants 1/2 teaspoon salt 4 tablespoons of olive

Delicious Place
Calzone 97

Calzone, tak krótko. Jak dla mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię je mniejsze, czyli ciasto podzielę na 8 części. Taki duży pieróg jest jednak naprawdę ciężko zjeść w pojedynkę 😉 Najważniejsze jednak, że smakowało i to bardzo. Oczywiście zamówienia w … Czytaj dalej Calzone Artykuł Calzone

Pieprzyć z Fantazją
Ulubiony chleb pszenny na zakwasie 75

piekarnika wstaw na spód naczynie żaroodporne i wlej do niego wodę, chlebek powinien się piec w zaparowanym piekarniku. Chlebek możesz piec na kamieniu do pizzy, ale najlepiej wychodzi pieczony w garnku żeliwnym z pokrywką. Garnek powinien nagrzewać się razem z piekarnikiem i musisz bardzo uważać przy jego wyjmowaniu i wkładaniu bo będzie bardzo gorący. Chlebek wyjmij na gorący kamień(...)pizzy lub do garnka żeliwnego jednym ruchem. Możesz go teraz naciąć specjalnym przyrządem lub żyletką, ale nie warto poświęcać na to zbyt dużo czasu. Chlebek wstaw do pieczenia, jeśli używasz garnka to przykryj go pokrywką. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i zmniejsz temperaturę do 200 st C. Piecz go kolejne 20-25 minut. Od razu po upieczeniu wyjmij chlebek

nietylkopasta.pl
Placek ziemniaczany a'la pizza 94

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja!  Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe nieźle nadziane – cukinią oraz oliwkami, pieprzem marynowanym, fetą i kapary 98

szybko się upiekła, tak szybko się skończyła.  Składniki: ciasto: 20 g świeżych drożdży, 50 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody, 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem, ponadto: 300 g cukinii, 1 biała cebula, 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta(...)ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formułujemy dowolny kształt, np.   jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm. Na wierzch ciasta dodajemy, dowolnej ilości (kto jak lubi) oliwki, pieprz marynowany, kapary i ser. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej. Rada

Moniki Smakołyki
Przygotowywanie pożywnych posiłków rodzinnych. 81

lubią eksperymentować i są otwarte na próbowanie nowych potraw. Wybierz jeden lub dwa wieczory w tygodniu, w które zaangażujesz całą rodzinę w gotowanie. Na przykład: możesz zrobić ciasto do pizzy z pszenicy pełnoziarnistej i pozwolić każdemu zrobić własną pizzę. Wspólne gotowanie może również wzbudzić zainteresowanie innymi przedsięwzięciami, takimi jak chemia i nauki o żywieniu. Bądź konsekwentny. Gdy będziesz nadal przestrzegać

ProstePesto.pl
Quesadilla z indykiem lub wołowiną / Turkey or beef quesadilla 69

small bowl mix it with a bit of olive oli, juice from half of lime, season with salt and pepper. Teraz wystarczy zdjąć quesadillę z patelni, pokroić jak pizzę i zjeść! Smacznego! Now all you have to do is take the quesadilla off the pan, cut it like pizza and eat! Bon appetit

Martyna Cooks