pizza - 8481 przepisów (strona:181/566)

Co zjeść w Bari? 123

Emanuele, 15, Cibo Piazza Mercantile 29. Możecie je kupić również w piekarniach, które po włosku nazywają się Panificio – tutaj znajdziecie listę piekarni polecanych przez włoski przewodnik. Pasta e pizza Jadąc do Bari miałam nadzieję spróbować tradycyjnego dania – orecchiette con le cime di rapa. Cime di rapa to roślina o ciemno-zielonych postrzępionych liściach i pędach z drobnymi kwiatostanami(...)pasowały mi wyśmienicie. Jeśli chcecie spróbować tego dania to koniecznie zajrzyjcie do restauracji Bianciofiore . Oprócz lokalnej specjalności, jedliśmy również tradycyjną carbonarę Orecchiette alla barese Carbonara Carbonara Włochy to także pizza – niestety jedliśmy ją tylko raz, ale była przepyszna Nie pamiętam już niestety nazwy restauracji, więc nie mogę Wam polecić. Foccacia Kolejną potrawą, którą trzeba spróbować w Bari jest foccacia

365 dni dookoła kuchni
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 64

Jedliście już pizzę z ziemniakami? Jeśli nie szybko spróbujcie, bo jest pyszna. Koniecznie z rozmarynem, bo to właśnie on nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ja do niej podchodziłam dość sceptycznie, aż do momentu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam. Bo niby co? Pizza i ziemniaki? A jednak! Zdjęcie tylko jedno znalazłam w archiwach, a nie chciało mi się w tym celu przeszukiwać

Z Hrabiną w kuchni
Sos pomidorowy 117

Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy(...)suszone oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos, to ściągamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Sos gotowy, można dodać do pizzy lub makaronu. Pasteryzacja Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to wlać gorący sos pomidorowy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem na kilka godzin

Analiza Smaku
Mini pizze z bakłażana FIT 92

fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad. Do dzieła! Składniki(...)Ponownie oprószamy solą, pieprzem, suszonym oregano i posypujemy pozostałą resztą serów. Bakłażany ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Wyciągamy, dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Smacznego! Artykuł Mini pizze z bakłażana FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Scones z kiełbasą i serem 130

Zachciało mi się pizzy , tylko niestety było brak chęci na jej zrobienie , więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam [a właściwie to zrobił prawie wszystko thermomiks ] scones w nieco innym wydaniu z kiełbasą i serem żółtym z dodatkiem mozzarelli.Po upieczeniu polałam ketchupem i chęć na pizzę zaspokoiłam. 350 g mąki  1 jajko 250 g sera [ u mnie ser żółty

Moje domowe kucharzenie
Pizza z arbuza na słodko 106

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Pizza z arbuza na słodko to świetna przekąska dla każdego i prawdziwy must have w upalne dni! Wypróbuj ten prosty przepis już dziś! The post Pizza z arbuza na słodko appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Jedzenie na piknik – 10 propozycji 140

słoiku z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z awokado i ogórkiem kiszonym Sałatka z awokado i serem camembert TARTY Tarta z białym serem Dietetyczna tarta z łososiem i brokułami PIZZA Pizza ze szpinakiem KOKTAJLE Czekoladowy koktajl z awokado Koktajl ze szpinakiem Smoothie z ananasem Artykuł Jedzenie na piknik – 10 propozycji pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Najprostsza focaccia bez zagniatania 81

stosunkowo tani. Z podanych składników upieczecie spotej wielkości chelebk, którego koszt wynosi około 3,5 zł. Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com Polecamy też przepis z naszego bloga na pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki

Niedzielny kucharz
Pizzerki ze szpinakiem i kurkami 101

Domowa pizza w naszym domu to można powiedzieć codzienność.  Jemy często, z różnymi dodatkami. Moja ulubiona to taka na zimnym fermencie, ale i tą nie pogardzę. Mini pizze świetnie nadadzą się na spotkanie w gronie znajomych lub jako przekąska do szkoły czy pracy. To co? Robicie

Z Hrabiną w kuchni
Chałwowe mille-feuille / Mille-feuille with halva 158

rozpuści. Ostudź, przykryj rondelek folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pierwszy płat ciasta francuskiego połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto (np. nożem do pizzy) wzdłuż na 3 pasy a następnie każdy pasek na 5 kawałków. Posyp ciasto przez sitko cieniutką warstwą mąki. Na wierzch połóż arkusz papieru do pieczenia a na niego niezbyt ciężką(...)fridge for 12 hours. Place the first piece of puff pastry on a baking tray lined with baking paper. Cut the cake (eg with a pizza knife) along the 3 strips and then each strip for 5 pieces. Sprinkle the dough through a sieve with a thin layer of flour. Put a sheet of baking paper

Delicious Place
Pizza z duszoną cebulą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi 127

Moja najlepsza jak dotąd domowa pizza! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g mozzarelli tartej 4 duże cebule rukola kilka pomidorów koktajlowych pieprz, sól olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 1/2 szklanki(...)środka brzegi. 3. Na placek wykładamy przygotowaną wcześniej cebulę z serem i koncentratem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią. 4. Pizzę kroimy na kawałki. Na wierzch układamy rukolę i pomidorki koktajlowe

Szefowa kuchni
Ladenia - grecka pizza 134

została uznana, w pewien sposób, nawet przez szefa rządu :) W związku z tym, że Cesarstwo Rzymskie czerpało od Greków garściami, nie wiem czy zasadne jest to danie nazwać grecką pizzą, czy może pizzę, włoską ladenią :) Składniki: - drożdże - olej - mąka - woda - sól - pomidory - oliwki - czerwona cebula Wykonanie: Ułamujemy gdzieś tak łyżeczkę drożdży i rozrabiamy w lekko ciepłej wodzie. Dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 118

Kocham włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem Nadzienie jest proste i typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo(...)oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek. Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Chlebek ma ładnie zbrązowieć. Podajemy gorący, pokrojony jak pizzę. Smacznego Artykuł Nadziewany włoski chlebek na ricottcie pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską 112

Myślę, że śmiało mogę napisać, że jeśli przygotujecie taki omlet, nie zawiedziecie się. Jest pyszny! Trochę radości i ubawu miałam z tym, że moi bliscy myśleli, że robię pizzę – w sumie omlet jest na bogato i patrząc na niego myślę, że mieli prawo pomylić go z pizzą z patelni;) Taki omlet to świetna opcja nie tylko na weekendowe śniadanie

Smaki Na Talerzu