jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w Polce ani we Włoszech. Składników sporo, ale ciasto bajeczne. Cienkie i nie zapychające, a rogi delikatne i puszyste. W pierwszej pizzerii byliśmy przy okazji meczu Chorwacja: Rosja. Zamówiliśmy (w sumie nie do końca świadomie) pizzę(...)była feta! :) W drugiej pizzerii Mamma Mia byliśmy w dniu meczu Chorwacja: Anglia. Co prawda o wcześniejszej porze (obiadowej), ale już gotowi do dopingowania. Zamówiliśmy każdy po standardowej wielkości pizzy. Ja zamówiłam pizzę z rukolą i długo dojrzewającym serem. Moja mama pizzę z owocami morza. Mąż pikantną. Natomiast tata z szynką i pieczarkami. Ponownie, ku naszej radości, mecz zakończył się
Karola gotujeDobre jedzenie łączy ludzi. A jeśli mowa o potrawie, która integruje idealnie, to na pewno jest nią pizza. Także ta w wersji mini, która sprawdzi się jako przekąska podczas swobodnego spotkania w gronie najbliższych. Minipizze czy też pizzerinki to przysmaki, na które od czasu do czasu można sobie pozwolić. Do tego przepisu na pewno sięgnę wiele razy, bo moi najbliżsi(...)uwielbiają pizzę. Minipizza na dziecięce przyjęcie, wykonana przez dzieci Jeśli urządzacie domowe czy ogrodowe przyjęcie dla dzieci, na przykład urodziny, to minipizze będą doskonałą przekąską. Zwłaszcza że samo przygotowanie ich dostarczy naszym dzieciakom wiele frajdy. Nie mówiąc już o zjadaniu małej pizzy z ulubionym dodatkami. Polecamy szczególnie ten przepis mamom, tatom, babciom czy ciociom planującym wspólne gotowanie i świętowanie
KulinarneImpresje.plZapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu pizzę na tortilli. Szybko się ją robi i super smakuje. Możemy zrobić taką pizzę na ciepłą kolacje lub na obiad. Moja pizza na tortilli powstała z tego co zostało mi w lodówce-taka resztkowa pizza. Polecam. Składniki: 1 placek tortilli 50 g mozarelli tartej pół małej cebulki kawałek czerwonej papryki pół puszki(...)cienkie plasterki. Placek tortilli smarujemy ketchupem i posypujemy połową mozzarelli. Układamy cebulkę, paseczki papryki, kawałeczki tuńczyka i plasterki ogórka. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Górę posypujemy resztą mozzarelli. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku sprawia dużo frajdy, a i smakuje jakoś… lepiej. 🙂 W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na ciasto do pizzy domowej. Ciasto jest naprawdę wyśmienite, a pizza na nim przygotowana... Tryb czytania Artykuł Domowa pizza
PysiaGotuje.plplony, że zrobiłem takie danie, inspirowane kuchnią włoską. Scaloppine to zazwyczaj płaskie kawałki mięsa obtoczone w mące i usmażone. Ich wersja alla pizzaiola to z sosem o smaku pizzy. Coś co decyduje o specyficznym zapachu pizzy to oregano. W połączeniu z sosem pomidorowym otrzymujemy to co definiuje jej smak. W Polsce, w latach 80-tych, wykształcił się rodzimy gatunek(...)pizzy, w którym, co jest dla świata pizzy unikatowe, dodaje się podsmażonej cebuli, co akurat nie powinno nikogo dziwić :) Ten gatunek pizzy jest obecnie na wymarciu, ale można go zjeść jeszcze w pierwszej pizzerii w Polsce zlokalizowanej w Słupsku przy barze mlecznym Poranek :) Składniki: - boczniaki - jakaś mąka - cebula - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Kapelusze boczniaków myjemy, panierujemy w mące i smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskaowoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się w Wam w takiej postaci to mam dla Was propozycję na pizzę z owocami. Uwierzcie, że warto spróbować! Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. Składniki(...)letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy
Health-Fit-Lifedziś prawdziwy dylemat, czy pisać o czymś słodkim czy dodatkach :D Postanowiłam jednak o dodatkach, bo chyba nie pisałam nawet :D Może niektórzy siedzą teraz w pizzerii, może robią pizzę w domu a może nie pizzę a coś, co wymaga dodatków takich właśnie jak sos czosnkowy :D Rzadko w lokalu smakował mi tego typu sos. Znam jedno takie miejsce, gdzie(...)czosnkowy i pomidorowy jest niebiański! Robią sami . Kiedyś kupowałam od nich takie rzeczy na wynos :D Uwierzcie mi, to można było jeść łyżkami bez pizzy :D Ale....ale myśląc o tym, że jednak mogłabym sama zrobić, to od myślenia przeszłam do czynu. Pracując w grupie kobiet słyszy się rożne rzeczy :D Tak i też obiła mi się o uszy nazwa
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more DODATKI DO PIZZY: 150-200g pieczarek 150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK 250g sera żółtego WYKONANIE: 1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min na temp. 250-280* 2.Bardzo ważne(...)delikatnie podrosło. 4. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę. 6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę. 7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym
Dziś Ja gotujewkoło wiosna nikomu nie chce się siedzieć w domu i gotować. No chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie(...)smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej. Rośnie nam mały smakosz A co jeszcze u nas oprócz tego, że poczuliśmy wiosnę? Miłoszek właśnie skończył
Niedzielny kucharzinna. Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do: – przepisu na domowy cheeseburger – domowe bułki do hamburgerów – burgery z indyka i cukinii – pizza z szynką i pieczarkami – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie
nietylkopasta.plPodstawą każdej pizzy poza ciastem oczywiście, jest sos. Dlatego dzisiaj podajemy przepis na sos pomidorowy, który przygotowujemy za każdym razem, gdy bierzemy się za robienie pizzy. Mówimy tu oczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę. Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle(...)bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką. Jeśli nie wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :) SKŁADNIKI: 500 ml passaty
Kuchnia od dwojgaprodukty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już kilka sekretów toskańskiej kuchni. Jak widzicie na zdjęciach(...)Tajlandii... Dlatego do ciast i deserów zawsze używam pulp, lub owoców w puszce. Włoscy kucharze ograniczają gotowanie (obróbkę termiczną) do minimum, aby nie stracić smaku i wartości. Np. piekąc pizzę ze świeżymi pomidorkami, dodają je dopiero pod sam koniec.Wiele składników używają jedynie na surowo! Powtórzę ponownie, że tu nikt nie smaży na oliwie. Jeśli chodzi o włoską pizzę, jak wiadomo
DominikaDolciśrodka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia(...)suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza z boczkiem Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniamałym mieście, w którym się wychowałam, nie było McDonaldsów, Burger Kingów, KFC, Pizzy Hut czy innych sieci fast foodowych. Planując szkolne wycieczki najważniejszą atrakcją nie był teatr czy muzeum – liczyło się, czy po drodze jest jakaś słynna sieć. Dla większości dzieci była to jedyna okazja, żeby zaznać czegoś zupełnie dla nich niedostępnego (raz gdy się wydało, nie pojechaliśmy nigdzie(...)wszystkich było stać na posiłek, to każdy chciał wejść, zobaczyć lub spędzić choć chwilę w basenie z piłeczkami. Gdy byłam nastolatką, w moim mieście pojawiła się pierwsza “pizza na telefon”. Wtedy (gdybym mogła) to taką pizzę jadłabym codziennie – nieważne jak smakowała (dziś bym chyba tego nie ruszyła), ale to była “pizza” – nie schabowy
Poezja smakuWitajcie w poniedziałek. Zapraszam na pyszną, domową pizzę z mnóstwem dodatków. Taka domowa pizza jest prosta do przygotowania a jak smakuje! Polecam na kolację lub obiad. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml ciepłej wody oraz: 2-3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 125 g mozzarelli(...)ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę. Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć). Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy połową startej mozzarelli
słodkie i nie tylko historie kulinarne