Niedziela :) Bardzo często w ten dzień mój mąż wchodzi do kuchni i... przygotowuje swoje danie popisowe - pizzę. Dziś również tak jest. Właśnie czekam, aż wyciągnie tą bosko pachnącą, domową pizzę z piekarnika. Domowej pizzy nie wyobrażamy sobie bez dodatku ketchupu i... pysznego sosu czosnkowego. Dziś przygotowałam szybki i gęsty sos czosnkowy, który idealnie sprawdzi się z kawałkiem takiej pizzy(...)Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw. Przekładamy do sosjerki. Podajemy z pizzą lub np. zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie. Smacznego
Słodkie okruszkiŚwiatowy dzień pizzy dziś! Choć nieczęsto jadamy pizzę, w tym roku jakoś nie mogłam się doczekać. Postawiłam na coś, czego nigdy dotąd nie próbowałam. Turecka pizza - z tradycyjnym, włoskim przysmakiem nie ma wiele wspólnego. Elti pide to cienkie drożdżowe ciasto, uformowane w kształt łódeczek, po brzegi napełnionych mielonym, dobrze doprawionym mięsem. Różne są na ten przysmak przepisy. Oryginalnie do nadzienia(...)używa się baraniny, ja dałam wołowinę, dołożyłam pieczarki, czosnek, cebulę i mnóstwo aromatycznych przypraw. Ponieważ do tego tupu pizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej
6nieboszybkie. Może to brzmieć dziwnie przy 90 minutach wyrastania, ale w porównaniu z drugim moim ulubionym przepisem (o nim innym razem) to ekspres. Do tego to najlepszych ciast na pizzę, jakie można przygotować w domowych warunkach. Nie oszukujmy się. Prawdziwa włoska pizza, tylko w prawdziwej włoskiej pizzerii. Chyba, że macie specjalny piec opalany drewnem. Wtedy zostaje tylko pozazdrościć i wprosić(...)się na pizzę. ;) Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy suszonych drożdży, to też je rozpuszczamy
Pełny talerzBakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale odnajduje się w wielu kulinarnych odsłonach przybierając rozmaite formy – choćby zastępując pszenny spód do pizzy. Zatem idealnym rozwiązaniem będzie dla bezglutenowców – oczywiście pizzę można przygotować na bazie mąk naturalnie bezglutenowych, jednak jest to o wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz(...)taki, jaki Ci odpowiada – może to być pozbawiony skórki i gniazd nasiennych pokrojony miąższ pomidorów, może to być passata pomidorowa czy dowolny sos pomidorowy do pizzy – z umiarem, aby bakłażany zbytnio nie zmiękły. I oczywiście przepyszny sos kalafiorowy – to on tutaj rządzi i nadaje całej potrawie wyjątkowego charakteru. Składniki: Sos kalafiorowy: ½ małego kalafiora 1 ząbek czosnku 1 duża cebula
Roślinna - blog wegańskigdyż to głównie panowie spędzają całe dnie i noce oglądając rozgrywki. Żeby nie było - ja też oglądam, ale zdaję sobie sprawę z tego, iż jestem nielicznym wyjątkiem ;). Niby prosta pizza z klopsikami, ale ciasto zyskało dodatek płatków owsianych a klopsiki pomidorowo-pikantnego smaku. Megapożywne, więc duża blacha wyżywi kilku wygłodniałych fanów piłki :). Pizza z klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki(...)kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną + termoobieg. Jeżeli nie mamy takiej opcji najpierw
Kuchnia w szuwarachPosmaruj formę olejem, wylej ciasto i piecz ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, polej polewą. Przepis bierze udział w akcjacj: Po dobrą jarską pizzę, idźcie do Maxi Pizza na ul. Batorego. Można również zamówić telefonicznie lub wygodnie online. Jeśli zamawiamy przez internet, możemy śledzić kolejne etapy produkcji, dostawa jest całkiem szybka (około 30 minut(...)pizzy dołączane są też promocyjne kupony do wykorzystania w lokalu, np. 2 w cenie 1. Do wyboru ciasto cienkie lub grube, dużo dodatków (w miarę równomiernie rozłożonych) i oliwa podawana do pizzy. Mój faworyt: promocyjna ze szpinakiem lub rukolą, niebieskim serem i pomidorami. Nie polecam sosów (ogólnie nie jestem ich fanką jako dodatku do pizzy). Chocolate zucchini cake with
Qlinarnie i QlinarnieWegańska pizza? Proszę bardzo! Prosto, szybko i smacznie - to już chyba nasza dewiza podczas gotowania :) Wypróbujcie koniecznie! Ciasto na pizzę Przepis na około 1 dużą blachę Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 6 łyżek oleju odrobina cukru odrobina soli Przygotowanie: 1. Ciepłą wodę wlewamy do miski. Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do wody(...)mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i ponownie mieszamy. Czekamy chwilę, aż drożdże zaczną reagować. 2. W międzyczasie kroimy sobie składniki na pizzę - w zależności, co kto lubi np. pieczarki, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł, kukurydza, ananas, rucola itp. 3. Do wody z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej oraz dodajemy sól. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei
Bananowe PolePizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w której bohaterowie zajadali się prowansalską pizzą, wciąż próbowałam dociec, gdzie leży różnica. Okazuje się, że w składnikach. We Francji daje się więcej dodatków. Najczęstszymi są: cebula (w dużej ilości), anchois i oliwki. Ponieważ(...)prowansalskich. Na nich rozłożyć grzyby, a następnie plastry fig. Całość skropić oliwą. Piec ok. pół godziny w temp. 180 stopni C. Na 5 minut przed końcem ułożyć na pizzy plastry mozzarelli. Podawać gorącą np. z crème fraîche lub śmietaną. Jeśli zostanie Wam trochę tej pizzy, następnego dnia można odgrzać na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub w mikrofali
Weekendy w domu i ogrodziemnie w domu jest już prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella. Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm: ok. 60dkg mąki ok. 360ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek(...)końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić objętość. Podzielić na połowę i kształtować pizzę ( rozciągając w dłoniach nie wałkować!). Pizzę z dodatkami piec w temp. 200 st.C ok 10-12 min. Przepis na sos pomidorowy do pizzy podałam tutaj SMACZNEGO
Maślane ciasteczkoUwielbiam pizzę z tego przepisu, jedyne czego nie lubię to wyrabiać ciasta na pizzę i w tym zawsze pomaga mi mój niezastąpiony M. W tym miejscu bardzo mu za to dziękuję ;D Uwielbiam domowe pizze, po tych kupnych jakoś średnio się czuję... Zrobiłam jeszcze na tym cieście też pizzę 'wiejską' (tak ją roboczo nazwałam, niestety nie znalazłam zrozumienia...;) z przecierem(...)pomidorowym, kiełbasą krakowską suchą, kukurydzą, cebulą oraz pieczarkami. Wyszła równie pyszna, co pizza z pesto :) Przepraszam za te zdjęcia, ale nie zdążyłam zrobić ich przy dziennym świetle... Składniki na ciasto ( 2 blaszki o wymiarach ok. 28x35 cm*): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 0,5 szklanki mąki krupczatki + mąka do podsypywania - 1 jajko - 1 opakowanie suchych drożdży
Corner With RecipesWiem, że zdjęcia nie wyszły, pizza w rzeczywistości o wiele ładniej się prezentuje, (głodna rodzinka nie pozwoliła mi robić zdjęć), ale publikuję ten przepis głównie dla tego, że pizza była pyszna!!! Nie wiem skąd ta nazwa, bo to danie nie ma nic wspólnego z oryginalną, włoską pizzą. Jest to raczej tarta z kruchego ciasta wypełniona po brzegi pysznym pieczarkowym nadzieniem(...)Podałam ją na kolację i rodzinka zakochała się w jej smaku. Polecam!!! Składniki na szkocka pizzę tortownica o średnicy 28 cm 300 g mąki pszennej 3 jajka 150 g roztopionego masła 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia FARSZ: 2 cebule 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Rozpustne gotowanieKolejne podejście do mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie(...)również z AleDobre.pl . Jak finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała właśnie tytułową pizzę pepperoni. Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni
Marder&Marder ManufacturePieczone szparagi ,ale z czym? Może w cieście na pizzę .Pomysł wart powtórzenia. To najlepsza ,wiosenna pizza którą koniecznie musisz zrobić .Polecam!. Składniki : 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy : sól ,pieprz ,oregano W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże z cukrem ,dodaję pozostałe składniki(...)Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól ,pieprz 1/2 łyżeczki cukru Podane składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez około
Ladylaura.gdzie, za ile jadamy „na mieście” - raport „Polska na Talerzu 2015″ Warszawa, 16 kwietnia 2015 r.: Co wybieramy – schabowego czy pizzę? Stawiamy na jakość dań czy cenę? Rekomendacji lokali szukamy u znajomych czy w Internecie? Odpowiedzi na te i inne pytania, dotyczące trendów w jadaniu poza domem, przedstawia piąta edycja raportu „Polska na Talerzu” przygotowanego przez firmę MAKRO Cash(...)sieciowych fast foodach (39 proc.). Natomiast, jeśli chodzi o rodzaj zamawianego dania w lokalu i na wynos – sytuacja jest bardziej zróżnicowana. W restauracji lub innym punkcie gastronomicznym wybieramy zazwyczaj pizzę (39 proc.), tradycyjne dania kuchni polskiej (31 proc.), kebab (24 proc.) i makarony (23 proc.). W przypadku opcji „na wynos lub z dowozem” zamawiamy pizzę (65 proc.), kebab (27 proc
karmelowy