zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody 20 g świeżych drożdży
VioletoweKucharzeniełyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę ). Zagniatamy ( ręcznie albo robotem z hakiem ) dodając pod koniec olej – ciasto powinno być delikatne, gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość ). Ser kroimy w drobną
Ostra na Słodkopiekarnika na 5 minut. 7. Po 5 minutach wybijamy na środek jajko (jeśli chcemy to możemy użyć większej ilości jajek). Wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. 8. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i porwanymi listkami bazylii. Smacznego
Gocha gotuje!Kolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie Patkiciepłym miejscu pod przykryciem ściereczki. Międzyczasie drobno siekam cebulę, natkę. Ser żółty dzielę na mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę
Gotowanie PatkiPrawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się
Wanilia i Kardamonmnie to najlepszy sos do pizzy, ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku
Malinowo w kuchniLahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula
Kopystką po garachchyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej
Mienta blogwykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca
CzarnawisienkaDziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki
Kubki smakuDziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek
Ewusiowe SmakiKiedy zobaczyłam ten przepis tutaj czekałam tylko na okazję by móc go wypróbować. Tak jak przypuszczałam spisał się wyśmienicie. Taka mini pizza do odrywania, to świetny sposób na spędzenie wieczoru w gronie znajomych lub wieczór filmowy;) Kiedy tylko ktoś nabierze ochotę coś przegryźć wystarczy tylko, że wyciągnie rękę i oderwie sobie kawałek. Jest to bardzo wygodne podanie. Nadzienie możemy dowolnie
Smaki Na Talerzuszklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1-2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1/2 … Czytaj dalej Pizza carbonara
czarrna od kuchniWyrośnięte ciasto przełóżcie na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnijcie palcami do pożądanego przez Was kształtu ( z tego przepisu wyjdą dwie klasyczne, okrągłe lub jedna duża (ok 30x45 cm) pizza). Pozostawcie na około kwadrans. Po kwadransie na ciasto nałóżcie ulubiony sos i dodatki. Pieczcie do zarumienia, zwykle około 10-15 minut. Przepis na ciasto Davida Lebovitza
OliveandThyme