Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko
Pyry na GazPizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaszukałam pomysłu na obiad. W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje... Są drożdże. Są jajka. Czarne oliwki. Uwielbiam pizzę z tuńczykiem. Dlaczego nie spróbować z makrelą? Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna! Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory. Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę
bistro mamaKiedyś domowa pizza kojarzyła mi się z wolnym dniem, z zapasem czasu w kuchni, z planowaniem składników. Dziś jest daniem awaryjnym, robionym na szybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze
bistro mamapaseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C Smacznego
Słodkie Przyjemnościżółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką
kulinarnyswiatdomisami preferujemy zdrowy styl życia to nie każdy może go podzielać dlatego dobry gospodarz myśli o swych gościach i ich potrzebach :). Stąd też moja skromna propozycja sałatki ala pizza którą częstuje od pokoleń :p znajomych którzy chcą smacznej sycącej sałatki niekoniecznie z moimi zdrowotnymi cudami :). Polecam ją na każdą imprezę, zapiszcie sobie ją bo nie wiadomo kiedy się przyda :). Chciałbym
Kuchnia PROzdrowotnaCalzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz
Bon Appetit Małgorzatyciasto odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Obrać cebule i pokroić w cienkie piórka. Boczek pokroić w cieniutkie słupki. Z ciasta
Stare GaryPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki
Stare Garyktórzy mnie znajdą doskonale wiedzą , że z pizzy to ja najbardziej lubię ciasto. Im grubsze – tym lepsze! Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) CIASTO: - mąka – 200 g - letnia niegazowana woda mineralna
Ostra na Słodkocoraz częściej – nie tylko ze względów zdrowotnych , ale i smakowych. Zrobiłam przepyszny sos pesto … połączyłam go z makaronem .. pomidorkami koktajlowymi … delikatną mozzarellą … i powstała obłędna pizza makaronowa , która zachwyciła wszystkich! SKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło – 1 łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól
Ostra na SłodkoCalzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy
Ostra na Słodko