Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza. Post Calzone pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujegotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 młoda cukinia skórka starta z cytryny i 3 łyżki soku ok. 1 łyżki ziół do pizzy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię zetrzeć(...)grubych oczkach tarki i poddusić na oleju z solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Trzymać w cieple. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać 2/3 szklanki zimnej wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gorący sos wlać do odcedzonego
Czerwień i błękitzimno. Do tego pyszny sos jogurtowy i możemy zapraszać znajomych na lampkę wina. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Nadzienie : * pół kg mięsa mielonego * łyżka oliwy z oliwek * sos pomidorowy * dużo ulubionych ziół świeżych bądź suszonych(...)odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym
Magiczne Życie Martysię nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych obiadów. Wspólne spożywanie posiłków to potęga w kwestii umacniania więzi, początkowo rodzinnych, później pomiędzy przyjaciółmi czy kochającą się parą. Nawet zwyczajna pizza, zjedzona w gronie emanującym pozytywną energią nabiera zupełnie innego wymiaru, staje się najwspanialszą pizzą pod słońcem. PAPRYKA NADZIEWANA KASZA JAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej
W kuchni Karmel-itkijakoś coś trzeba zmienić, a będzie po mojemu. Tym razem przyszła pora na cienkie kiełbaski. Kiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą(...)się kiełbaski. Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut. Do kiełbasek w cieście francuskim idealnie pasuje wino Tokaj. Dzisiaj padło na Tokaji Furmint. Mimo niskich ocen smak nie jest AŻ taki zły. Cena :9,90 zł - LIDL Smacznego! Ann. PS Wersja dla niepijących to zawijaki z ketchupem lub sosem tzatziki
Kuchnia moimi oczamibędą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips , zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija , podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również
Chilli Czosnek i Oliwamłoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej(...)ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką
Czerwień i błękitpolskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio(...)minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne. Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie , po jednym przepisie
Kulinarne przygody Gatitydopiero gotować - wystarcza na kilka dni. Teraz wracam do niej za każdym razem kiedy przesadzę z nowościami, tak trochę na przeprosiny dla mojego Synka. Ostatnio musiałam go przeprosić za pizzę, o której marzyłam od dnia porodu, ale okazało się, że choć każdy składnik był mu już znany to jednak mozzarella roztopiona na pysznej pizzuni stała się zwyczajnie ciężkostrawna. Także dziś(...)pizzy nie będzie. Potrzebujesz: pierś z indyka kilka łyżek oliwy z oliwek gruba sól sznurek / dratwa (np. z pasmanterii) Co robić? 1. Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się kupy 2. Na dno naczynia żaroodpornego, lub brytfanki wlać oliwę i posypać 2-3 szczyptami soli. Położyć mięso i również posolić. Całość podlać wodą
Matka Żywicielkaschabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach kilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej) 1 mała cebula, najlepiej czerwona mały słoik zielonych oliwek suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki zioła do pizzy 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Mięso
Czerwień i błękitprzykryć pokrywką. Odstawić na 1,5 godz. W tym czasie zrobić nadzienie. Nadzienie: 50 dag pieczarek ok. 25 dag żółtego sera połówka czerwonej papryki 1 ceula przyprawa do pizzy, pieprz, sól Dodatkowo: przecier pomidorowy ketchup pikantny Pieczarki obrać, pokroić dość drobno. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą(...)pizzy. Odstawić. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę przecieru pomidorowego i ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić na kratce
Praktyczna plrazem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski z ciepła wodą ..i po 15 minutach podskoczyłam(...)jakiś czas pokrywka pyknie , widać jak podnosi się do góry..ale sam moment tego pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie- marynowanie kurczaka ..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską
Moje domowe kucharzenietradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą
Brzuszki Łakomczuszkispring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem , nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane . Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a , ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym , czy tort czekoladowy Dla dzieci Większe dzieci noc sylwestrową traktują w specjalny sposób bo mogą wtedy(...)wiedzą co się dzieje, ale też się cieszą z panującej atmosfery i wyczuwalnego podekscytowania. Specjalnie dla nich przygotowałyśmy propozycje menu sylwestrowego: Przekąski w postaci Sylwestrowych ośmiorniczek Później na ciepło pizza np. wkształcie ciuchci A na sam koniec tort tęczowy z koktajlem truskawkowym . Same cudne, fantastycznie wyglądające smakołyki
Kolizje SmakówBoćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów w Babilonie, skąd następnie rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód i wschodnią(...)burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony
Chilli Czosnek i Oliwa