Bardziej przypomina mi barankową pizzę, ale skoro zagraniczne strony pokazują, że nazwa własna to ta z "monkey", niech więc tak pozostanie. Sosy: czosnkowy i pikantny pomidorowy- obowiązkowe! Pizza idealna do wspólnego odrywania :) Czytaj więcej
bistro mamaOczywiście nie tylko z pomidorkami, choć one grają tutaj najważniejszą dekoracyjną rolę. Pozostałe dodatki - wg uznania i wg własnej lodówki, jak na sobotę przystało. Dziś przecież Dzień Pizzy :) Zachęcam więc do porządków w lodówce i do zrobienia domowej pizzy. Przepis na ciasto mam ponoć rewelacyjny, zapraszam więc do przetestowania :) Czytaj więcej
bistro mamadobrym - jedliście kiedyś Calzone? Muszę się przyznać, że ja jak na razie jadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję- to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy
Słodkie PrzyjemnościPizza w wersji mini na cieście z dodatkiem oregano. To świetne rozwiązanie bo każdy od razu ma swoją porcję, na której może położyć swoje ulubione dodatki. składniki: ciasto 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 czubata szklanka mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 50 g drożdży 1 szklanka letniej wody (250 ml) 1 łyżeczka cukru(...)mały pomidor 3 plastry salami 4 plastry polędwicy 6 pomidorków koktajlowych 7 czarnych oliwek 2 trójkąty serka topionego przyprawa-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub przyprawa do pizzy starty ser żółty do posypania W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier i oregano. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do miski, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Monia miesza i gotujeChętnie jedzą je dzieci ale dorośli także. Ciasto wyszło mi bardzo puszyste. Dodatki do mini pizzy można dodać jakiekolwiek. Gdy nie mam pomysłu chętnie je robię z resztek jakie znajdę w lodówce :-P Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół(...)pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
Bon Appetit MałgorzatyGOFRY: - mąka – 90 g - jajko – 1 szt - cukier – 1 łyżeczka - sól – szczypta - stopione masło – 25 g - mleko – ok. 0,5 szkl - przyprawa do pizzy – 1 łyżeczka DODATKOWO: - filet z kurczaka – 100 g - kukurydza – 2 łyżki - pieczarki – 3 sztuki - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - przyprawa gyros(...)Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś
Ostra na Słodkorazem ze swoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami! Dziś mam dla Was przepis na gofry , ale w całkowicie innej postaci! Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy! Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem … W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym! Na ostro! Spróbujcie! SKŁADNIKI: - mąka
Ostra na Słodkowodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy pizze...nastepnie pieczemy
NaKońcuJęzykaWłosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany.. Ciasto
Moje domowe kucharzeniePizza stała się nudna? Warto wtedy sięgnąć po calzone, czyli pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga. Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPIZZA dzisiejsza kolacja CIASTO: ok. 3 szkl mąki 5 dag drożdży 1 szkl. mleka szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Zostawić na klika minut, aż zaczną rosnąć. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę - jak kto woli - wlać mleko, dodać sól i zagnieść ciasto. Jeśli się klei i jest rzadkie, dosypać mąki(...)dodatki. U mnie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, szynka lub salami, papryka lub pomidor, mozarella, czasem oliwki. Nie zapomnijcie dość obficie posypać oregano ! I jeszcze jedna rada - nie przepieczcie pizzy, 20 minut jej stanowczo wystarczy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowoMoja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę
Mia Cucina Sofietarośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka(...)cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku
Z miłości do słodkościjogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek to naturalny antybiotyk, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków(...)tłuszczu (np. majonezu), wysoka zawartość białka i niepowtarzalny smak – ten sos może być śmiało stosowany w większości diet niskotłuszczowych, nawet na Dukanie. Jasne, podanie go w roli dodatku do pizzy wcale nie pomoże nam schudnąć, ale jeśli zjemy go np. z pieczonym łososiem albo kurczaczkiem, z pewnością nie zaszkodzi. A poprawi odporność, co też jest bardzo ważne, a często marginalizowane
Proste-przepisy.plPlacuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate
Kuchnia MagdaLeny