średnicy 33 cm). Na każdym z rozwałkowanych kół położyć po 2 łyżki miękkiego masła i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Posmarowane masłem koła z ciasta podzielić nożem do pizzy na 4 równe części. Każdą z tych części podzielić na 3 kolejne równe części/kliny (wyglądem przypominające małe kawałki pizzy - o tak jak tutaj , autor: Cooking Classy). Każdy
Gospodyni Miejskazielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron
Kulinarne przygody GatityCalzone to nic innego jak zamknięta pizza w kształcie pieroga. Dlatego farsz można robić dowolnie. To, co mamy w lodówce i taki, jaki lubimy. Ważne jest, aby nadzienie było gęste. Dlatego pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości(...)soli, 1 łyżeczka cukru, 350- 400g ciepłego mleka, 20g świeżych drożdży. Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę. Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie. Ja ciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do lodówki. Po trzech godzinach ładnie wyrosło. Ciasto można przetrzymać nawet całą
Leśny ZakątekCoś pysznego na obiad? To z pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera
Gotuj z MąkąGrillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę. Do przepisu dodaliśmy od siebie solidną garść szpinaku, który dzień wcześniej częściowo wykorzystaliśmy do pizzy. Naszym zdaniem zmiksowany szpinak sprawia, że burgery są jeszcze delikatniejsze w smaku. Na koniec jeszcze jedna uwaga: być może dziwi Was dość długi czas smażenia burgerów (5 minut z każdej strony(...)skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków Składniki: 1 puszka
Niedzielny kucharzmiesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast
Między kuchnią a pokojemMamy ochotę na małą zmianę tradycyjnej pizzy?. Super zamiennik, zamiast ciasta plastry kapusty. Przyznam się ,że podchodziłam z rezerwą do tego przepisu. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie ta zamiana jest super. Szczerze polecam , proponuje poeksperymentować z dodatkami. Pierwszy raz robiłam to danie ale następnym razem wzbogacę nieco o dodatkowe dodatki na wierzchu. Moim … Czytaj dalej Kapuściana Pizza
gotuj ze mnąOczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również się i udało i nie udało. Pomimo tego, ze rozkroiłam je tak jak chciałam, nie zrobiłam zdjęcia „nafaszerowanych” pit;) Dlaczego? Bo farszu w nich najzwyczajniej w świecie(...)jest rozłożyć na blacie papier do pieczenia, na nim rozłożyć bułeczki, odstawić do wyrośnięcia, a następnie ostrożnie napuszone bułeczki zsunąć na nagrzaną blaszkę. Poniżej pity na mące do pizzy typ 00. Pity wyrosły ładnie, ale nie były tak całkiem „puste” w środku. Za to smak – rewelacja:) Przepis na bułeczki z bloga Wypieki Beaty
Smaki Na Talerzuzielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem) ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski słodka papryka w proszku suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek
Czerwień i błękitprzed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz włoska focaccia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego. Włoski chleb występuje w wielu odmianach – sucha, z solą, z ziołami (między innymi z rozmarynem), z suszonymi(...)pomidorami. Od pizzy odróżnia ją czas wyrastania
Vegan Tasteprzysłowie. Zatem biorę 2 jajka kilka dni temu przywiezione ze wsi od szczęśliwych kur i postanawiam przygotować omlet. Pyszny ziołowy omlet z papryką i serem, który smakuje trochę jak pizza, a wyglądem przypomina słoneczko. Smakowity nam dzień dziś nastał:) Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego kawałek papryki 1 szalotka 2 łyżki tartego sera pół(...)pęczka natki pietruszki spora szczypta ziół do pizzy (tymianek, bazylia, oregano) sól pieprz olej lub masło do smażenia kiełki do podania Paprykę i szalotkę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać paprykę, zalać masą jajeczną i posypać natką pietruszki. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut
Obiad gotowyByć może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soli 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 350 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2 jajka sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek po pół papryki czerwonej i zielonej 1 filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka lub gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem(...)gyrosa i usmażyć na oleju. Przestudzić i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również papryki Śmietanę wymieszać z jajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec
Czerwień i błękittekstów na naszej stronie. Dostajemy też od Was sporo mejli, że przepisy Wam się podobają. Dziękujemy! Dzisiaj zaczynamy drugą serię przepisów „co można zrobić z resztek kurczaka”. Będą zapiekanki, pizza, zawiesista zupa, chińskie pierożki i nowoorleańską jambalaya. Zachęcamy Was spróbowania naszych przepisów i do dzielenia się swoimi pomysłami! Chętnie sami je przetestujemy. Nasza zapiekanka makaronowe-kurczakowa zapiekana jest w zawiesistym(...)sosie pomidorowym, naszym ulubionym sosie pomidorowy, dodajmy, który używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki kucharskiej amerykańskiej kucharki Marcelli Hazan, propagatorki włoskiego jedzenia w Stanach. My propagujemy jej przepisy w Polsce, bo naprawdę warte są polecenia. Jeśli nie chcesz/nie masz czasu go robić, po prostu zmiksuj pomidory z puszki z pozostałymi składnikami. Jest
Niedzielny kucharz