Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :) Ciasto: 3 szkl mąki op. drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko 1 szkl ciepłego mleka łyżka oliwy Dodatki: pęczek szparagów kulka mozzarelli 15 dag startego sera żółtego
Smakołyki AsiPrzepadam za pizzą. Tym razem wybór padł na pizzę hawajską, której nie jadłam chyba wieki ;) Ciasto puszyste choć niezbyt grube. Jednym słowem: pycha :) Ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody Dodatki: 15 dag sera żółtego 3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej 4 plastry ananasa z puszki
Smakołyki Asicałego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja(...)podsmażyć na oliwie. Bakłażana pokroić cienko, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowaniemały "przytulas" albo rzucone mimochodem "kocham Cię mamo" załatwia wszystko :) Kochane Mamy, wszystkiego najlepszego! Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto(...)misce. Mięso pokroić w miarę równą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowanieBiały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście(...)powinien nieco zgęstnieć. Dodać zioła i wymieszać. Pozostałe: 500 g szparagów mozarella Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie ułożyć szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowaniePizza z ciasta drożdżowego z serem i szynką w kształcie słońca. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale dla wygody korzystam z automatu. Łatwo się ją dzieli na części i wygląda ciekawiej od tradycyjnej pizzy. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneWitajcie przed Majówką :-) Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie(...)dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek. Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem(...)średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Energia (1 porcja) Białko
Powiedz dietom nieDomowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo przecież jak sobie tej odrobiny przyjemności odmówić? ;) Deseru umiem sobie odmówić. No może nie zawsze… a właściwie też nie bardzo, no ale jednak bardziej niż pizzy ;P Nawet… Continue reading Rogaliki
brunetkawkuchniFajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula
Kuchnia domowa Anipierwszy do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam suche drożdże. Struktura ciasta znakomita, a jego grubość należy dostosować do własnych upodobań :) Do tego na cieście rozsmarowałam aromatyczny pomidorowy sos … Czytaj dalej Pizza
czarrna od kuchnitarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Posmarować rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut. Po tym czasie na pizzy ułożyć boczek, posypać parmezanem i posypać tymiankiem. Piec kolejne 6 - 7 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać świeżym tymiankiem
królestwo garówpizza która jest gotowa w 30 min razem z przygotowaniem i pieczeniem, przepis dostałam od koleżanki, nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, rośnie samo w dłoniach SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera(...)olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem i ziołami, układamy ser, a na nim pozostałe składniki. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu
słodki bratekWiosna wiosna i takie małe co nieco czyli pizzerinki. Trochę zdradzieckie bo dużej pizzy zjem kawałek a takie małe to i dwie wsunę ha ha. Pyszne i pożywne , jedzmy na zdrowie. Dodajemy nasze ulubione dodatki i zajadamy, zachęcam do zrobienia. Lubicie pizzę? to koniecznie zróbcie sobie pizzerinki. Pizzerinki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować z nich spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone kiełbaski, pieczarki, starty ser. Pokropić kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec
zielonacukinka