rozdrabniacz, formy metalowe, formy silikonowe, metalowe i szklane naczynia do zapiekania, małe foremki rozmaitej maści, koloru, kształtu i wykonane z rożnych materiałów; do ciasteczek, do bułeczek, do chleba, na pizzę, wykrawacze i papilotki, nożyki, noże, wałki, wałeczki, cosie do dekorowania, pojemniki, pojemniczki, pędzelki, szpatułki i stempelki... co roku coś mi przybywa z takich właśnie gadżecików. Przedmiotów, bez których moja babcia(...)Jednym z moich odkryć już lata temu był mały wałeczek z rączką. Idealny do precyzyjnego wałkowania ale nie tylko. Zakochałam się w nim bez pamięci gdy zaczęłam regularnie piec pizzę i spędzać dużo czasu w kuchni z dziećmi. Nasz pierwszy wałeczek był drewniany, po prawie 20 latach zużył się już nieco i odpadła mu rączka. Postanowiłam więc wypróbować plastikowy
Dzieje kuchennej WiewiórySzybkie , smaczne roladki z gotowego ciasta na pizzę. Doskonałe jako przystawka na imprezę lub po prostu smaczna kolacja. SKŁADNIKI 2 gotowe płaty ciasta do pizzy 30 dag.mięsa mielonego , np. drobiowe 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 cebula 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego WYKONANIE Cebulę(...)solą, pieprzem,papryką, dodajemy odrobinę majeranku Podsmażamy mięso. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozsmażą. Mięso rozsmarowujemy na płatach ciasta na pizzę. Ścieramy ser i zwijamy ciasto w rulon. Robimy to od szerszej strony. Następnie kroimy roladę w kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym
W kuchennym oknie EwyDzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów
Podróż w kulinariaoraz kilka innych, których opis pojawi się na blogu. Wracając do przepisu, chciałem dziś połączyć trochę polskiej jesieni i włoskich klimatów, ale w zdrowej bezglutenowej wersji. Nowy spód do pizzy! U nas w bardzo prostym klasycznym wydaniu czyli rozmaryn i kurki, ale Wy możecie zaszaleć dodając: sos pomidorowy, salami, szynkę czy co tylko przyjdzie Wam do głowy. Inspirujcie się(...)godzinie wyciągamy ciasto i równomiernie je rozkładamy na wcześniej opruszoną mąką blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni celsjusza i pieczemy 10 minut. W ten sposób otrzymujemy idealny spód do pizzy, na który możemy wrzucić nasze ulubione dodatki. U nas kurki podsmażane na patelni z czosnkiem i rozmarynem, a do tego wszystkiego odrobina oregano. Smacznego! Artykuł Idealny spód do pizzy
PaleoLifebraku pomysły i zawartości lodówki w stanie "przed zakupami" zrodził się pomysł na.. pizzę :)) Przepis na ciasto również był dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia
BezglutenowaIzabelaPojawia się dość często na moim talerzu. Udział wzięła również w kolacji ponieważ do obiadu (przepis wyżej) nie zużyłam całej a tylko 1/3 więc pora zając się resztą :)) MINI PIZZE Z CUKINII cukinia mozzarella przecier pomidorowy szynka pieczarki oregano, bazylia, sól Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Cukinię kroimy na plasterki - nie mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły(...)nasze mini pizze nie były "mokre" . Po jakiś 5 minutach osuszamy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3-4 pieczarki dusimy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecier pomidorowy (łyżka, dwie) łączymy z bazylią lub oregano i solą. Nacieramy nim lekko każdy plasterek cukinii. następnie układamy nasze dodatki - szynkę, pieczarki. Na koniec posypujemy startą mozzarellą ii bazylią
BezglutenowaIzabelamoże pizza? POPROSZĘ!! 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki gryczanej 200 ml wody szczypta soli drożdże (7 g - dr. Oetker) 2 łyżki oliwy Składniki łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut. Kiedy wyrośnie i odpocznie formujemy pizze. Z otrzymanego ciasta możemy zrobić "całą blachę" lub dwie małe pizze. Na blachę wyłożona papierem i posmarowaną oliwą
BezglutenowaIzabelatymolu, gorycze oraz garbniki. Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania: – pobudzające, – wzmacniające, – regulujące, – usprawniające(...)środek w celu wywołania miesiączki. Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza
w mojej kuchniPamiętam, kiedy otworzyli swój pierwszy lokal na Wilanowie, w którym zapewne byłam jedną z pierwszych gości, ponieważ odwiedziłam ją tuż po otwarciu. Od pierwszej wizyty zakochałam się w ich pizzach, a później makaronach i byłam stałą bywalczynią. Jednak po wyprowadzce z Wilanowa niestety moje wizyty w Basico się zakończyły i nie miałam okazji się już tam pojawiać. Jakiś czas temu(...)jednak otrzymałam zaproszenie do Basico Zgoda. W jeden z upalnych sierpniowych wieczorów postanowiłam sprawdzić czy pizza jest nadal tak pyszna, jak kilka lat temu czy może coś się zmieniło… Nie rozczarowałam się, wszystko było pyszne Zamówiliśmy na przystawkę antipasti, bowiem kocham włoskie przekąski. Deseczka wyglądała na niepozorną, jednak była niesamowicie syta oraz pyszna. Dwa rodzaje wędlin, kilka rodzajów sera
Kuchnia BazyliiPOMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek - wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam
Moja Książka KucharskaPizza jest moim idealnym daniem obiadowym na takie dni gdy nie bardzo mam ochotę gotować i gdy nie mam pomysłu na nic innego. Trochę znudził mi się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue. Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki
Delusional Trinekapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI: 1 DUŻA PIZZA, OK. 1000 KCAL Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki razowej 1 łyżeczka oliwy płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli pół szklanki letniej wody Sos: 250 ml przecieru pomidorowego (polecam dostępny w Tesco przecier pomidorowy Valfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy(...)przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; Pizza - historia prawdziwa
Better Life By Auntie Jupizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy to samo(...)robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy posypujemy serem i pieczarkami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) trzymamy paski za oba końce i skręcamy układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy
Gotowanie z pasjąUwielbiam pizze! Szukałam zdrowej, prostej alternatywy na pożywny posiłek. Aż do momentu, kiedy odkryłam, że można wykonać pizze z patelni bez sera, ale z zdrowymi składnikami. Polecam! Składniki: 5 łyżek twarogu półtłustego 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 1 pomidor 100g piersi kurczaka przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sól morska olej(...)lodówki. Między czasie na patelni podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. Po upływie czasu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelewamy masę na pizze. Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wierzch smarujemy sosem z pomidora i piersi kurczaka. Smacznego
Truskawkowa Fiesta