pizza przepis - 7229 przepisów (strona:129/482)

Międzynarodowy Dzień Pizzy! 163

Wiecie,  że dziś międzynarodowy dzień pizzy? Jaka jest wasza ulubiona pizza? Ja lubię taką z dużą ilością mięsa i pepperoni, a Wy? Już w przyszłą niedzielę moja pizza w ramach Lutowego Wyzwania blogerek - zapraszam :) i oczywiście zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook!   Zdjęcie znalezione na stronie: http://quattropizza.pl

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy chleb pieczony na kamieniu 147

Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje, że piekę(...)kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy do miski do wyrośnięcia przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 252

suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka oliwy z pomidorów sól i pieprz mąka do panierowania mały pęczek koperku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze

Czerwień i błękit
Pizza domowa -pyszna 1488

Być może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam  do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki(...)pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej

W kuchennym oknie Ewy
PIZZA Z SALAMI 188

Plany obiadowe miałam inne, miała byc golonka, pyszna, smaczna...Ech....Synowie plany zmienili na pizzę, czyli to co lubią najbardziej. Także zaprasza pizzę z salami podano   Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek(...)miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych pokrojonych na połówki zwijam ruloniki i tak układam na cieście.Obsypuję pokrojoną  w piórka cebulą

Z Majeczką w kuchni
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 190

Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite(...)short while. Next add kale and fry for a few more minutes. Add chopped feta, season with pepper and stir. And an interesting idea for a pizza stuffing (according to Da Grasso - a chain of Polish pizza bars): fresh tomatoes, rucola, smoked cheese. Delicious

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 163

grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty(...)wizualne okręgi w czterech rozmiarach, pozwalają one na wykonanie wypieków w określonych wielkościach okręgu. Od teraz każda pizza będzie idealnie okrągła. Druga strona z kolei posiada miarkę długości, która świetnie sprawdzi się przy rożnych wypiekach typu bagietki czy paluchy. Mata jest łatwa w utrzymaniu czystości jak i w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca i co najważniejsze nie odkształca się. Produkt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza orkiszowa 281

Pizza orkiszowa          Pizza orkiszowa na cienkim cieście to idealne danie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu.  Składniki:  Ciasto  - mąka orkiszowa - 3 szklanki  - drożdże - 20g  - mleko - 3/4 szklanki  - cukier brązowy - 1 łyżeczka(...)kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.  Smacznego

Fit-amina
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 184

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Walentynkowa pizza serce 183

Smażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli(...)serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę. 4. Pieczemy

Szefowa kuchni
Pizza z patelni (bez drożdży) 237

pizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :) Składniki: (na 1 pizzę) CIASTO: -100 g mąki -3 łyżki jogurtu greckiego -3 łyżki majonezu -1 jajko -pieprz i sól do smaki NA WIERZCH: (dowolne składniki) -kilka plastrów dowolnej wędliny -100 g startego sera gouda -ketchup -oregano, bazylia Wykonanie: Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie(...)używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię

KasiekGotuje
Chlebki naan 203

minimum 20 chlebkow. Moje ciasto cały czas stało w ciepłym miejscu i cały czas rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście.  Chlebki naan SKŁADNIKI: 6 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu (rozgniataniu) placków 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki(...)dodajemy troszkę wody.  Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy).  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Ciasto dzielimy na kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta

Zainspiruj się kuchnią
Miechunka 173

wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła(...)Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie

w mojej kuchni
Ciasto na pizze 331

Szybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania