Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite(...)short while. Next add kale and fry for a few more minutes. Add chopped feta, season with pepper and stir. And an interesting idea for a pizza stuffing (according to Da Grasso - a chain of Polish pizza bars): fresh tomatoes, rucola, smoked cheese. Delicious
Qlinarnie i Qlinarniegrubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty(...)wizualne okręgi w czterech rozmiarach, pozwalają one na wykonanie wypieków w określonych wielkościach okręgu. Od teraz każda pizza będzie idealnie okrągła. Druga strona z kolei posiada miarkę długości, która świetnie sprawdzi się przy rożnych wypiekach typu bagietki czy paluchy. Mata jest łatwa w utrzymaniu czystości jak i w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca i co najważniejsze nie odkształca się. Produkt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPizza orkiszowa Pizza orkiszowa na cienkim cieście to idealne danie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu. Składniki: Ciasto - mąka orkiszowa - 3 szklanki - drożdże - 20g - mleko - 3/4 szklanki - cukier brązowy - 1 łyżeczka(...)kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką. Smacznego
Fit-aminaCiasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli(...)serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę. 4. Pieczemy
Szefowa kuchnipizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :) Składniki: (na 1 pizzę) CIASTO: -100 g mąki -3 łyżki jogurtu greckiego -3 łyżki majonezu -1 jajko -pieprz i sól do smaki NA WIERZCH: (dowolne składniki) -kilka plastrów dowolnej wędliny -100 g startego sera gouda -ketchup -oregano, bazylia Wykonanie: Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie(...)używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię
KasiekGotujeminimum 20 chlebkow. Moje ciasto cały czas stało w ciepłym miejscu i cały czas rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście. Chlebki naan SKŁADNIKI: 6 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu (rozgniataniu) placków 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki(...)dodajemy troszkę wody. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Ciasto dzielimy na kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta
Zainspiruj się kuchniąwyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła(...)Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie
w mojej kuchniSzybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej ŻonyPizza z pizzerii czy domowej roboty ? Ja zdecydowanie wybieram drugą opcję :) To ode mnie zależy dobór składników na jakie akurat mam ochotę. Nie zawsze jest to możliwe w pizzerii gdzie zazwyczaj trudno mi trafić na taką pizzę, która w 100 % by zadowalała moje podniebienie. Przepis na ciasto mam z jakiegoś programu kulinarnego (nawet nie pamiętam tytułu bo było to już(...)przeszło 10 lat temu), gdzie jakiś Włoch pokazywał, że to nic trudnego. Ciasto jest dla miłośników pizzy na cienkim spodzie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 dkg drożdży 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli A jak to zrobić: Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką i wyrobić ciasto. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Jeśli chodzi
Kuchnia w opałachDzięki BARMAR miałam okazję zrobić jedną z najlepszych pizz do tej pory :) Idealnie cienkie ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością(...)pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta
Zdrowie na języku :Ppory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy :D Teraz wiem, że baaardzo się myliłam :) Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (okej z domieszką pszennej :D). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza
Zdrowie na języku :Pprzez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie, że tracę cały dzień. Dziś więc fast food. Mała pizza, której sekret tkwi w dobrej jakości produktach: gorgonzola, oliwa z oliwek. Oliwki i cebulę prawie na pewno zawsze macie pod ręką. No i jeszcze świeża szałwia. Świetna roślina, która jako(...)takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć pod ręką. To coś na kształt małej czarnej w szafie. A teraz pizza :) Składniki ciasto 150g mąki pszennej 70ml wody 5g świeżych drożdży 5g soli 1 łyżka oliwy z oliwek dodatki oliwa z oliwek listki z gałązki świeżej szałwii pół czerwonej cebuli pokrojonej
W kuchni wieczoremmój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:) Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego! Tak naprawdę(...)jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko użyte w przepisie czuć delikatnie tylko, jeśli zamiast sera cheddar dodasz goudę . Ja zrobiłam tak za pierwszym razem, i choć i tak z miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero
Gotowanie to kochanie