często je my pizzę widać na blogu:). Było ich już wiele wersji, czas na pizzę hiszpańską z chorizo. Jak zwykle nie ma tu wielu składników - wys zła pyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g ta rtej mozzarelli 1/2 czerwone j cebuli(...)pryki czerwone j kilka oliwek 50g chorizo 4 łyżki kukurydzy konserwowej koncentra t pomidorowy pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, oliwki oraz
Szefowa kuchniwyczuwalny. Mężowi nie przeszkadzał aromat (widocznie nie każdy ma tak wyczulony węch o czym przekonałam się już nie raz). Nie to jest jednak najważniejsze. Pomówmy o jedzeniu. Zamówiliśmy: Pizza Prosciutto con funghi - sos pomidorowy, mozarella, szynka gotowana, pieczarki. Pizza obłędna. Zastanawialiśmy się czy by nie zapytać kucharza o ciasto na pizzę. Naprawdę genialna. Chcemy wrócić na kolejną. Idealne cienkie
Karola gotujeskończyła się w Auchan, gdzie zakupiłam kilka produktów w bardzo promocyjnych cenach :). Oto rzeczy, które udało mi się kupić: Głównym celem moich całych zakupów był ten ser do pizzy. Sery z "Violife", kupowałam już wcześniej, ale do tej pory nie próbowałam właśnie tego przeznaczonego do pizzy. Bardzo dobrze się rozpuścił w piekarniku. Za opakowanie 200 g zapłaciłam(...)pomyślałam, że jest to dobra okazja, żeby spróbować taki produkt. Jeśli chodzi o smak i konsystencje to według mnie nie za bardzo przypomina mozzarelle, ale świetnie sprawdza się na pizzy :). Ser po przecenie kosztował ok.13 zł. Następnym produktem jest sól czarna Khala Namak. Zazwyczaj kupowałam ją na hali mirowskiej, ale teraz już wiem, że popełniałam błąd. Ta sól
wegujemychcącego nic trudnego. Jest weekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką , ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące! Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Składniki: ciasto na pizzę, przepis
Moja smaczna kuchniawspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą, by przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek
Cooking MonsterBłyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania(...)wykonanie: Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki
babka w formieUwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona. Składniki: żeberka 1 kg sos do pizzy Folwark sól i pieprz do smaku czosnek granulowany do smaku papryka słodka mielona do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką(...)mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja. Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne
Różowa kuchniaczasu do czasu można zaszaleć i zamiast nudnej klasycznej obiadokolacji zjeść coś smacznego i sycącego. Ja do dziś na myśl o pizzy przywołuję dzień w którym to mama zabrała mnie i siostrę po raz pierwszy do pizzerii. Puszyste ciasto chlebowe no i dodatki, które tak naprawdę można modyfikować wg. własnych upodobań. Dziś podaję wam mega prosty przepis na podstawowe(...)wychodzi i jeszcze nigdy nie sprawiło żadnego problemu. Pięknie rośnie a po wyjęciu z piekarnika zachwyca swoją puszystością no i oczywiście smakiem. Ilość ciasta wystarcza na 3 śreniej wielkości pizze lub 6 małych. Składniki: 450 g mąki pszennej typ 650 2 opakowania drożdży (2x7g) lub ok 30 g świeżych 250 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli
vaniliowoczekoladowaPrzedłużony weekend - dwa dni nad jeziorem Garda, jeden w Mediolanie. Tylko my, plecaki i kolejne punkty do zobaczenia i skosztowania. Pizza w Peschiera del Garda, espresso w Riva del Garda, windsurfing w Torbole, panzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna(...)musli. Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie. Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami
Atlas SmakówDoskonałe ciasto na pizzę jak i na pierogi Składniki: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu przyjaciółki Asi :) Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut(...)które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm; 2) podzielić na duże kawałki, na pizzę (ilość kawałków zależy jak duże chce się otrzymać pizze) i rozwałkować na stolnicy; 3) podzielić na 4 części, każdą osobno rozwałkować i wykrawać krążki na pierogi
Z notatnikaKażdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy, z mnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g
Szefowa kuchnidziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii(...)ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka
MamaOskarkadomowe pieczywo. Dziś zapraszam Was na przepis na domowe bułeczki grahamki. Niedziela u mnie, to zawsze dzień drożdżowych wypieków. Zwłaszcza, gdy za oknem już jesienna pogoda. Po pizzy przyszedł czas na domowe bułki, tym razem na bazie mąki graham. Te bułeczki nie grzeszą może urodą ale rekompensują to smakiem. Przygotowanie domowego pieczywa naprawdę nie jest trudne. A potem można się(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie nie trwa, to długo ponieważ mam bardzo ciepłą kuchnię, a dodatkowo wcześniej nagrzaną po pieczeniu pizzy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki – u mnie większe, ale można mniejsze (przez to więcej sztuk). Bułeczki układamy na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie
Słodkie okruszkilubi placki ziemniaczane i pizze , łapki w górę?Jeśli tak , to ona jest właśnie dla Was.Mamy połączenie placka ziemniaczanego z pysznymi dodatkami jak na pizzę plus zioła.Smakuje wyśmienicie z dodatkami i grubo posypaneym serem.Zapraszam. 5 dużych ziemniaków 2 łyżki mąki 2 żółtka 2 pomidory 1 cebula 10 dag.kiełbasy 10 dag.starego żółtego sera olej sól 1/2 łyżeczki oregano(...)wymieszać.Pomidory , sparzoną cebulę,kiełbasę pokroić w plastry.Na patelnię wylać 3 łyżki oleju ,wyłożyć masę ziemniaczaną , rozsmarowujemy na wielkość patelni ( duża),usmażyć spód placka , odwrócić ,wyłożyć teraz wszystkie składniki pizzy,posypać oregano ,chwilę smażyć.Wszystko robimy na małym gazie!.Posypać ser,przykryć pokrywką na chwilę , i czekamy aż ser nam się stopi.Gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego(...)rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut
Posadzone i zjedzone