pizza przepis - 7229 przepisów (strona:119/482)

Śllimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym 154

chcącego nic trudnego. Jest weekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką , ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące! Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Składniki: ciasto na pizzę, przepis

Moja smaczna kuchnia
Focaccia 156

wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą, by przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek

Cooking Monster
paluchy serowe 1610

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania(...)wykonanie: Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki

babka w formie
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 177

czasu do czasu można zaszaleć i zamiast nudnej klasycznej obiadokolacji zjeść coś smacznego i sycącego. Ja do dziś na myśl o pizzy przywołuję dzień w którym to mama zabrała mnie i siostrę po raz pierwszy do pizzerii. Puszyste ciasto chlebowe no i dodatki, które tak naprawdę można modyfikować wg. własnych upodobań. Dziś podaję wam mega prosty  przepis na podstawowe(...)wychodzi i jeszcze nigdy nie sprawiło żadnego problemu. Pięknie rośnie a po wyjęciu z piekarnika zachwyca swoją puszystością no i oczywiście smakiem. Ilość ciasta wystarcza na 3 śreniej wielkości pizze lub 6 małych.  Składniki: 450 g mąki pszennej typ 650  2 opakowania drożdży (2x7g) lub ok 30 g świeżych 250 ml ciepłej wody  0,5 łyżeczki soli

vaniliowoczekoladowa
Smaki Włoch 198

Przedłużony weekend - dwa dni nad jeziorem Garda, jeden w Mediolanie. Tylko my, plecaki i kolejne punkty do zobaczenia i skosztowania. Pizza w Peschiera del Garda, espresso w Riva del Garda, windsurfing w Torbole, panzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna(...)musli.  Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie.  Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe na pizzę i pierogi 149

Doskonałe ciasto na pizzę jak i na pierogi  Składniki: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu przyjaciółki Asi :) Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut(...)które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm; 2) podzielić na duże kawałki, na pizzę  (ilość kawałków zależy jak duże chce się otrzymać pizze) i rozwałkować na stolnicy; 3) podzielić na 4 części, każdą osobno rozwałkować i wykrawać krążki na pierogi

Z notatnika
Zapiekanka z szynką à la pizza 357

Każdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy, z mnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g

Szefowa kuchni
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 193

dziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii(...)ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka

MamaOskarka
Domowe bułeczki grahamki 209

domowe pieczywo. Dziś zapraszam Was na przepis na domowe bułeczki grahamki. Niedziela u mnie, to zawsze dzień drożdżowych wypieków. Zwłaszcza, gdy za oknem już jesienna pogoda. Po pizzy przyszedł czas na domowe bułki, tym razem na bazie mąki graham. Te bułeczki nie grzeszą może urodą ale rekompensują to smakiem. Przygotowanie domowego pieczywa naprawdę nie jest trudne. A potem można się(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie nie trwa, to długo ponieważ mam bardzo ciepłą kuchnię, a dodatkowo wcześniej nagrzaną po pieczeniu pizzy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki – u mnie większe, ale można mniejsze (przez to więcej sztuk). Bułeczki układamy na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie

Słodkie okruszki
Mini pizze z chlebków naan 121

Dzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego(...)rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Bułki o smaku pizzy 137

Dzisiaj upiekłam bułki o smaku pizzy. Rewelacyjne w smaku. Polecam Wam, koniecznie musicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml  mleka(...)siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem. Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane. Bułki o smaku pizzy

O kuchni z uczuciem
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 198

znam osoby, która nie lubi zajadać się pizzą. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pizzę przygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia(...)pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z farszem pizza 570

pierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól(...)farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną połączyć

Tradycyjna Kuchnia
Pizza Bianca – bez dodatków 195

Pizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią zajadać suche buły? 😉 Zapewne tak, bo kajzerki i inne białe bułeczki to przysmak wielu dzieci. Wiemy też nie od dziś, że te wypieki prosto ze sklepowych półek nie są […] Artykuł Pizza Bianca

Wiszniówka
Pizza z cukinią i salami 206

Pizza powstała z myślą o trzecich urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool i nawiązuje do włoskich korzeni gospodarzy. Z okazji jubileuszu życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów wszystkim kucharzom, aby ciasta zawsze pięknie wyrastały, wszystko wszystkim zawsze smakowało i gotowanie sprawiało przede wszystkim frajdę! Mnóstwo przepisów znajdziecie na stronie: www.marcoghia.pl/ Składniki na dwie pizze ok. 35cm: Ciasto: 500g mąki typ "00" 350ml zimnej wody(...)Umieszczamy w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt okręgu. Smarujemy sosem, układamy pokrojone w plastry dodatki i posypujemy pizzę przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w maksymalnej temperaturze- u mnie 10 minut w 250 stopniach

Wrzosowa Polana