Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść
Walijskie Pichceniewłasnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki
OstryKęstrochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć ich pełny smak. Gdzieś w tle wyczuwalny jest pieprz. Nie pomijajcie go - to właśnie on stanowi o wyjątkowości(...)minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania w tym kierunku, ale wiadomo - na zapas się posprzątać nie da... Ale mam plan, bardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie ostatniego ciasta, chwile z ulubioną książką w najbliższych okolicach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny zawieruszony przepis..Znów nazbierało się sporo przepisów..a czasu na napisanie postów brak...Tą zapiekankę robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie
Moje domowe kucharzeniewyczekiwałam chwili, w której w końcu odwiedzę pizzerię skrywającą się za czarnym bannerem i ciemnym tynkiem. Akurat mieszkałam w okolicy, a do pizzerii miałam dosłownie kilka kroków. Dłużej nie dało się odwlekać wizyty w lokalu przy ulicy Weteranów, zwłaszcza, że pizzeria zbierała dość pochlebne opinie. Ten wpis jest efektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie(...)wylądowała pizza K2 (26 zł) z salsiccia piccante, czarnymi oliwkami, rukolą i oregano. I znów wszystko było jak trzeba, nawet znaczna ilość rukoli nie przeszkadzała. Kawałki pizzy dodatkowo skrapiałam pikantną oliwą i rozkoszowałam się smakiem, którego w Lublinie wcześniej nie spotkałam. pizza K2 (26 zł) Obie wizyty w Al Nero były bardzo miłe, stoliki zawsze pozajmowane, a chwilę po zwolnieniu
Pasja SmakuNaleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem. Ciasto naleśnikowe robię "na oko": 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, duża szczypta(...)piekarnika (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki, których sklepy chcą się pozbyć. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaopisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki. Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym(...)gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Idealny do wszelakich dań obiadowych. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie
Moje domowe kucharzenieczęści, z których formujemy kuleczki. W zależności od wielkości, powinno wyjść ich ok. cztery. Rozrzucamy na stolnicy trochę mąki i wałkujemy na niej nasze kulki ciasta. Najcieniej jak się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu(...)kolor. Następnie polewamy nimi warzywa. Ta daaam. Polecam je zjeść z jakimś ostrym sosem. Sama niestety nie miałam akurat składników na przygotowanie takiego, więc użyłam pikantnego ketchupu. Zamiast bułki tartej polecam także obtoczenie warzyw w cieście drożdżowym przygotowanym z wyżej wymienionymi przyprawami i następnie usmażenie ich ;) Najwyższy czas wrócić do robienia tego
Weganizm infantylnyHej, hej popołudniową porą!(; Dzisiaj zaczniemy od rzeczy niezbędnej jaką jest krótka przerwa w ciągu dnia - taka chwila tylko dla nas, kiedy możemy się zupełnie wyłączyć
Symfonia Smakówsię u mnie dania kuchni wegańskiej, co nie oznacza oczywiście iż nagle stanę się weganką. Niemniej zachęcam do próbowania kuchni wegańskiej, zawsze to jakieś urozmaicenie diety, no i dania (przynajmniej te, które dotychczas przyrządzałam) są naprawdę warte skosztowania. Ten hummus jest po prostu mega pyszny i choć po hummusie z bobu (który był "obłędnie obłędny") pozostawia troszkę niedosyt(...)powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną, wędzoną paprykę i trochę chili, w ten sposób mam dwie wersje od razu: łagodną i pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. Podawać polane dobrą oliwą i posypane ulubionymi dodatkami: np.orzeszkami, natką pietruszki, papryką
Smaczne ZdroweKolejne odkrycie tego roku, czyli bałkańska pasta na bazie papryki, bakłażana i pomidorów, która może występować w wersji łagodnej lub ostrej. Ja swoją przyrządziłam na pikantnie, gdyż taka wg mnie świetnie będzie się komponować z różnymi serami i wędlinami. Teraz paprykę można kupić w bardzo przystępnej cenie, więc jeżeli macie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo(...)czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Następnie na patelni rozgrzać olej, cebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły
Fabryka pomysłówsosu: 7 kopiastych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepsze będzie domowej roboty, ale i z kupnego wyjdzie) 3 łyżki sosu sojowego 1/2 papryczki piri piri lub innej pikantnej (ja użyłam takiej z zalewy) 3-4 łyżki sosu chili (ja dodałam czarny sos chili Tao Tao) 2 spore ząbki czosnku 3 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżki masła mleko (bardzo trudno(...)niego również kurczaka. Pieczemy razem jeszcze 15 min. Dzięki takiej obróbce kurczak pozostaje delikatny i soczysty. Podajemy od razu, z przygotowanym wcześniej sosem. Mnie i P. danie smakowało naprawdę bardzo, baaardzo. Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz. Sos świetnie pasuje do kurczaka i pieczonych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się także do frytek. Może wydawać się
Ratunku obiad