Pyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na
Kuchnia PokoleńKASZA KUSKUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM W itam Kochani J Na dzisiejszy obiad zaserwowałam kasze kuskus i był to mój pierwszy raz J . Powiem
PychaDaniaRyż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i
Taste TherapySkładniki: 400 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka mleczka kokosowego 350 g pieczarek sól, pieprz, curry ziemniaki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i curry. Wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Pieczarki obrać, pokroić i dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, smażyć(...)ząbek czosnku. Miękkie rozgnieść z 2 łyżkami masł a i niewielką ilości ą mleka. Mięso t rzymać na lekkim ogniu, aż mleczko zgęstnieje. Posypać szczypiorkiem, pietruszką lub udekorować czerwoną papryką...... Smacznego
Gaździnka warzyPorcelana Bogucice Składniki: 2 piersi z kurczaka (średnie) 300 g jarmużu świeżego 150 g sera żółtego 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki. Z jarmużu odkroić zgrubiałe części. Zagotować w garnku wodę, zdjąć(...)jarmuż i chwilkę podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką
Ala piecze i gotujemięsa.Składniki:(na 5 porcji) Tortilla:- 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody - 4 łyżki oleju - szczypta soli Farsz:- pierś z kurczaka ( 5 średnich sztuk) - sałata (np. lodowa)- 2 duże czerwone cebule- 5 pomidorów - jeden duży ogórekSos:- 5 łyżek śmietany - 4 łyżki majonezu - 1 łyżka oleju - 3 ząbki(...)dobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia się z obu stron.2.Farsz:Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora
Gotuj Z Muzykąłyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia(...)również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp
Świat Domowej KuchniMłodszej córce zachciało się nuggetsów... no ,ale ja miałam mięso z kurczaka gulaszowe.. w kawałkach..tak więc powstały pyszne kotleciki nuggetsowe...pomysł na nie podpatrzyłam
Moje domowe kucharzenieCzęsto robię pierś z kurczaka, z indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem(...)nocnym obiedzie :) Składniki : 1 sznycel z piersi indyka 2 żółte marchewki kilka pomidorków cherry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli żółtej 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej kiełki amarantusa Przyprawy : pieprz biały papryka wędzona kmin rzymski mielony pieprz cytrynowy
Parowar Facetaprosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)składników zależy od tego, dla ilu osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych: * piersi z podudzia- 10 szt.* * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli
Kraina Miodem Płynącałyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz(...)Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny. Krok 3 Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki
Kuchnia Bazyliikurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego Spina ze skłonnością do alergii. Oj bywało ciężko. A potrawka z kurczaka na tyle mocno mi się przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam ją dopiero kilka dni temu. I tylko dlatego(...)wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili
Kuchnia po mojemuprzyjemności z jedzenia. Pizza makaronowa skutecznie zwalcza mój apetyt na tradycyjną pizze, a przy tym jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Często dodaję do niej również kawałki z piersi kurczaka lub tuńczyka, dzięki czemu otrzymuje pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, który mogę również zapakować do launchboxa i zabrać do pracy. Ogromnym plusem jest też możliwość kombinowania ze składnikami(...)tego przyjemność, a co najważniejsze cieszyć się smakiem dań, które przygotuje. Pamiętaj, że dieta to nie tylko ryż, kurczak i gotowane warzywa Składniki Ilość porcji: 2 250 g makaronu penne 30 g pieczarek 30 g salami 30 g czerwonej papryki 100 g sera mozarella 100 g przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku Oregano Oliwa z oliwek Bazylia Sól i pieprz
ale PyszniePo pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj . Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja , a między innymi
Be Fit Be Strongpapryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy różyczki a cebulę przecinamy w "łódeczki". Nabijamy na patyczki na przemian mięso i kolorowe warzywa. Szaszłyki można dusić na patelni(...)krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieTym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo
Kuchnia Pokoleń