Shakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia
Sztuka gotowania w/g Samiryświetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier(...)łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką
Ostra na Słodkoświetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier(...)łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka. 2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć(...)pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :) Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam: Kotlety drobiowe z papryką i serem
Kuchnia domowa AniKarkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka(...)warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab
Aga w kuchnisuper przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej1/2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim1/2 ogórka zielonego1/2 czerwonej paprykisól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle(...)deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym.Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki. Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki.Wkładamy do naczynia żaroodpornegoi wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: tortilla pełnoziarnista ser żółty ser feta - półtłusty filet z piersi kurczaka szpinak świeży cebula biała pomidor suszony Przygotowanie: Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również(...)pokrojonych na mniejsze kawałki). Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy naszego kurczaka. Możemy pójść na łatwiznę i dodać do niego gotowej mieszanki przypraw do drobiu, lub samemu doprawić np. papryką, curry, estragonem, oregano. Dowolnie. Ja w takich przypadkach używam pieprzu ziołowego. Gdy w przepisie mamy ser feta, to miejmy w pamięci, że jest on słony! : ) Na suchej patelni kładziemy placek tortilli
Karczma Honoriettyłyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować(...)kaszą. Tak przyprawionego odstawić na minimum 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym. Smacznego
kgwjanczewosię przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata: 1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz(...)wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch
Anioszek w kuchniŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy(...)lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule i kroimy w piórka
Viola cooks with passionsmak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Walijskie PichceniePrzeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki(...)truskawki kilka borówek amerykańskich 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek pieprz czarny cząber papryka wędzona Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną
Parowar Facetaprzyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody lub wody sól(...)łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy
Tajskie smakiSałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing
Kolorowy PrzepisownikKurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula * 2 ząbki czosnku - u mnie takie olbrzymie * łyżka śmietany, u mnie jogurtu naturalnego na mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki(...)zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach - nie miałam więc pominęłam Przyprawy utrzeć w moździerzu lub (tak jak ja) zmielić w młynku do kawy - efekt
sierotka maRysia w kuchni