Ten makaron jest propozycją dla ludzi, którzy nie lubią/mogą spędzać dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie zajmie 15 minut. Składniki na 3
Moja Galeria SmakuPork chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania(...)Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić i włożyć do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć
Kulinarny karnet ChristopheraCurry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem był w niej otwarty słoiczek domowych ogórków
Bernika - moj kulinarny pamietnikMuszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na
Moja Galeria SmakuJack Daniels 50 ml soku z pomarańczy 50 ml oliwy 1 łyżka ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka musztardy ziarnistej WYKONANIE MARYNATA : Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. KURCZAKA myjemy, bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami, umieszczamy w żaroodpornej formie i nacieramy solą i pieprzem. Polewamy przygotowaną marynatą (także(...)spożywczą, wstawiamy na całą noc do lodówki lub na minimum 3-4 godziny zostawiamy na blacie. Rano wyjmujemy kurczaka z lodówki, do środka wkładamy obrany czosnek i szalotkę. Spinamy otwór wykałaczką, nogi związujemy nicią. Umieszczamy w żaroodpornej brytfance piersiami do góry, polewamy marynatą, która znajduje się na dnie naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją grzanie góra
cool and mintyWasz stół, zmieni spojrzenie teściowej na bulion, a Was samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań. Składniki na 6 porcji 1,5 l bulionu drobiowego 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka 6 plasterków limonki 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka) oliwa do podsmażenia tortilli na głębokim oleju 2 kukurydziane (mogą być też pszeniczne) tortille (o średnicy(...)oregano, ewentualnie tymianku 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1/2 szklanki posiekanej cebuli, najlepiej cukrowej sól, pieprz, opcjonalnie suszona trawa cytrynowa Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącej podsmażamy tortille na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym
Pociąg Do Kuchnibiorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję go, piersi zamrażam, o ile nie planuję ich tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu): 1 porcja rosołowa 1-2 ćwiartki - uda (jeśli kurczak jest tłusty lub duży biorę jedną) 2 skrzydełka 300 g mięsa wołowego, najlepiej antrykotu lub kawałek karkówki(...)laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól
Kuchnia Prezydentowejimbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska(...)pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty
Wanilia i KardamonWymyśliłam to danie na imprezę urodzinową mamy. Takie dania wszyscy lubią i dobrze się je je. Wyszło wybornie z całą odpowiedzialnością mogę je polecić Nic prostszego
Kuchnia PokoleńFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi
Kuchnia Pokoleńoryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki(...)grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć
Kuchnia Prezydentowejzbyt często i pozostawiam to zadanie innym ;) Jednak dziś kiedy inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Dietetyczne fanaberie dałam radę ;) Składniki (na około 4 porcje): pierś z kurczaka + sól + pieprz + suszona bazylia do obtoczenia 1 litr wody duża pietruszka (ja lubię pietruszkę dlatego wybrałam giganta, możecie wybrać mniejszą) kawałek selera (korzeń)/ niestety nie mam wagi kuchennej więc będę podawać(...)zasugeruję że najlepszy smakowo jest koncentrat z marketu NETTO) około 8 listków świeżej bazylii kawałek pora (około 5 cm) przyprawy wg. smaku: sól morska, świeżo-mielony kolorowy pieprz, ostra papryka (sporo), zioła prowansalskie natka pietruszki oraz gęsty jogurt do dekoracji Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMacie ochotę na szczyptę orientalnego smaku? Polecam to danie - niezwykły aromat i smak mięsa pokreślony kurkumą oraz delikatna słodycz śmietanki oraz syropu z ananasów nadaje
Świat Smakuśrednich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać(...)odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól
W kuchni wieczorem