piersi z kurczaka z papryka - 3498 przepisów (strona:192/234)

Sztrass Burger recenzja nowego menu 130

bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger to wyśmienita propozycja(...)pewnością niebawem wrócę. Dodatkowy plus za ogromną oryginalność i wcześniej nieznane mi połączenie. Bułgarburger wołowina / rukola / ajvar z marynowaną cebulką perłową / bałkański ser owczy z czubrycą / jabłuszka kaparowe / papryka konserwowa Moja ocena: 4+ Również świetny i bardzo oryginalny burger. Dobry ajvar i znakomity bułgarski ser szopski, który uwielbiam. Składniki fajnie się komponują i można trochę poczuć się jak na Bałkanach

Food Square
Potrawka warzywna na kiełbasie w dwóch wariantach czyly pierwsze samodzielne leczo 108

Kiedyś wspominałam, że nie robię leczo bo mi nie warto - dla siebie samej. Do tej pory bazowałam na leczo Mamy bądź Teściowej. Ostatnio kiedy je jedliśmy

Kuchnia po mojemu
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 243

Jakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę  -  pulled pork  . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w

Stare Gary
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 140

tego problemu. Można rozgrzać piekarnik i do już gorącego wstawić kurczaka ‚posadzonego’ na puszce. Puszka nie wystaje ponad szyjkę kurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy(...)czosnku, czy według własnego widzimisię.   Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki

Karo in the Kitchen
Roladki drobiowe z naleśnikiem 316

łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz  4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają(...)plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić. Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego przepisu. Teraz czas

Świat Domowej Kuchni
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 191

być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki(...)zamarynowało. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i  drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka

Kuchcik gotuje
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 243

Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Rodenna 4 porcjeSkładniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki (ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu(...)dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy - imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam je na talerzu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarzynowa potrawka z indykiem 158

sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie(...)minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka z kurczaka Kurczak w śmietanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 176

pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina(...)Przygotuj kurczaka: Kurczaka umyj, osusz. Wnętrze kurczaka posól i popierz. Dobrze wypełnij farszem. A otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch :) Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam do pieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól

Moja Delicja
"Sosik mega" 142

łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce do mięsa, lub rozdrabniamy mikserem (ja to zrobiłam porcjami w 'żyrafie'). Paprykowe purée wrzucamy do dużego rondla, dodajemy cukier(...)takie było jego pierwotne przeznaczenie. Poza tym moja mama, która jest fanką ajwaru, sos wciągnęła jako dodatek do kanapki. My następnego dnia zrobiliśmy z nim genialnego kurczaka- piersi, pokrojone na mniejsze kotleciki, lekko posolone i popieprzone oraz świeżego ananasa pokrojonego w kawałki krótko ugrillowaliśmy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju. Potem to wszystko wylądowało w naczyniu do zapiekania- kurczak

les mirabelles
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 100

ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią(...)perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś

królestwo garów
Szaszłyki warzywne z łososiem, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 179

Kolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po  4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)plasterki polędwicy sopockiej, kiszony ogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką, 2 wafle ryżowe  - kawa z mlekiem, jabłko - szaszłyki z kurczakiem (przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis

SMYKWKUCHNI
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 157

zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak(...)wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki

Karo in the Kitchen
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim(...)soli.Opcjonalnie. Możemy dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki.Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane

Smaki Brazylii
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 180

Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej(...)chwilę razem podsmażać. Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie

Gospodyni Miejska