piersi w sosie - 2000 przepisów (strona:25/134)

SHAORMA Z KURCZAKIEM 287

gotowa przyprawa do kurczaka lub mieszanka przyptaw typu (pieprz cayenne, imbir, galka muszkatalowa, rozgnieciony czosnek, slodka papryka, curry i kurkuma)) ryz kurkuma sol, pieprz skladniki na sos: kwasna smietana majonez zabek czosnku Wykonanie:Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w kostke i posypac przyprawa do kurczaka lub mieszanka przypraw oraz polac odrobina oliwy. Odstawic do lodowki na okolo 20 minut.Ryz

Przysmaki Karolki
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 436

minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki pełnoziarnistej sól  łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie(...)wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos:  Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka  myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka

Kolizje Smaków
Szarpany kurczak sweet chilli 235

się wolnowar), to na dodatek smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam wszystkim fanom słodko - pikantnych potraw. Składniki : 3 pojedyncze piersi z kurczaka (~500g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli (opcjonalnie, do smaku) sezam do dekoracji dymka do dekoracji Sos 80ml sosu sweet-chilli 60ml jasnego sosu sojowego 60ml keczupu 60ml brązowego cukru 2 lyzki sosu hoisin 2 lyzki octu(...)ryżowego 1 lyzka oleju sezamowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego) świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie : Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara.  Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i zalać nim kurczaka. Jeżeli chcecie, aby danie było nieco ostrzejsze dodać szczyptę płatków chilli.  Wolnowar

Codzienne Gotowanie
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 202

100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem do miękkości. Czas(...)zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki, a nogi na pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso

Kulinarna Pokusa
Qurrito z sałatką 418

pozostałe mają już mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki:- pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka mozarelliMarynata do mięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki- 1/3 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki kolendry- 1/2 łyżeczki soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka

Kulinarne zapędy Kokosa
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 242

glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach(...)godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku).  Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość

mojewypiekiinietylko
Zielone stir-fry z indykiem 211

różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :)))* pierś z indyka- 300 g* cebula- 1 szt.* cukinia- 1 spora sztuka* groszek cukrowy- 100 g* makaron szpinakowy- 120 g* sos sojowy- 3 łyżki* czosnek- 1 ząbek* suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki* sól, pieprz* wywar warzywny- 1/3 szklanki* olej do smażeniaMakaron wrzucić(...)się makaronu dodać groszek.Odcedzić.Cebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem.Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.).Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu około 1 minuty, często mieszając

Kraina Miodem Płynąca
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

lepiej sklejały i nie będą rozłaziły), smarować nadzieniem i zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić na kawałki i podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry(...)zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz do smaku Sos: pomidory z kaparami (ja kupuję takie: link ) umieścić w misie blendera, dodać posiekaną w drobną kostkę papryczkę chilli, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie zmiskować na gładką masę. Nadzienie: pierś z kurczaka obgotować bądź przesmażyć na suchej patelni po czym pokroić w kostkę. Dodać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem 179

samo jak poprzednio nie podam konkretnych ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe orzeszki ziemne szczypiorek sól, pieprz Na sos(...)łyżki octy balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Oczywiście jak robimy dużo sałatki to sosu możemy więcej zrobić, ważne tylko żeby proporcje były zachowane. Pierś z kurczaka grillujemy. Najlepiej jak akurat mamy rozstawionego takiego zwykłego grilla. Ale pewnie nie mamy. Więc ja mam na przykład takiego domowego elektrycznego grilla, naprawdę fajna rzecz. Byłem

Marder&Marder Manufacture
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 239

swobodnie. Miejsce, w którym obsługa dba o każdy detal i jest na najwyższym poziomie.  Zamówione przez nas jedzenie wyglądało i smakowało rewelacyjnie. Wędzona pierś gęsi z prażonym jajkiem i szparagami oraz plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami były tylko przekąskami, ale pozwoliły nam odczuć jak wyjątkowe jest to miejsce. Pan Mateusz, który nas obsługiwał(...)kończą na 78 zł. Restauracja znajduje się w centrum Krakowa i droga od hotelu zajęła nam ok. 10 minut.  Plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami (25 zł) Wędzona pierś gęsi podana z prażonym jajkiem i szparagami - Menu Sezonowe (25 zł) 2.  Wierzynek  , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka

Plate of Joy
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 539

dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:2 piersi z kurczaka1 duże lub 2 małe jajka1,5 szklanki panierki Pankookoło 5 plastrów ananasa z puszki2/3 zielonej części cebulki dymki1 szalotka lub cebulka dymka½ papryki1 mała marchewkasezamMarynata:1/2 łyżeczki

Mania Gotowania
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 987

marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli  lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 234

najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki:Mięso:2 pojedyncze piersi z kurczakaprzyprawa do drobiu1 ząbek czosnkusól, pieprz1 łyżka olejuPanierka:mąka ziemniaczana2 jajkaolej do smażeniaSos żurawinowy:4 łyżki majonezu2-3 łyżki gęstej śmietany 18%3-4 łyżki pikantnego keczupu2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów(...)mące ziemniaczanej, a potem w jajku. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z KURCZAKIEM 857

cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa 19. Roladki ze szparagami i mozzarellą 20. Piersi z kurczaka w parmezanowej panierce podane z sosem marinara

Przepisy Aleksandry
Rolada z piersi indyka 199

specjalne okazje, albo na rodzinny obiad....Pyszna rolada z piersi indyka, można podawać jako przekąskę, lub jako danie główne z sosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju.Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć

Apetyczna babeczka