Składniki:2 piersi z kurczaka,1/2 puszki kukurydzy,2 garści suszonych grzybów,1/2 słoiczka sosu tatarskiego,1 cebula,kilka plasterków żółtego sera,przyprawa do drobiu,kolendra w ziarenkach. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy
Aga w kuchnisezon na świeże warzywa, ale póki co, w tym okresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle
Zainspirowana w kuchniukrywać, jest to dość kaloryczne danie, ale raz na jakiś czas można sobie nie pozwolić na małe grzeszki J Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około(...)wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić. Dodajemy rukolę oraz składniki z patelni do makaronu, wszystko dokładnie mieszamy. Od razu podajemy
Mania Gotowaniaśliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak
Sajkofanka smakuSałatka powstała bardzo spontanicznie. Potrzeba chwil. Kurczak karmelizowany z miodem i smaczny sos zrobiły swoje. Polecam. SKŁADNIKI: opakowanie rukoli ( lub mix sałat) 1 mała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1 czerwona cebula papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki(...)sos: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół prowansalskich WYKONANIE : Rukolę opłukać i osuszyć. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małe paski. Oprószamy ziołami papryką, pieprzem , solą Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażmy mięso. Kiedy staje się białe wlewamy miód i smażymy
W kuchennym oknie EwyPierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru
wyzwania kuchennePRZYGOTOWANIE:Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu. Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie ułożyć pomidorki i kurczaka. SOS Sos przygotować według przepisu na opakowaniu
Kuchnia Danusikukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią dokładnie kawałki kurczaka. W żaroodpornej
karmelowyponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa(...)drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę
UgotowaćKlopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak.Składniki (1 porcja - zdjęcie):250 g piersi z kurczaka25 g (2,5 łyżki) bułki tartejpół roztrzepanego jajka2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej)0,5 łyżeczki mielonego imbiruposiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu)sól
Malowane smakiemsoczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pełna aromatów i bardzo sycąca SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża
Moje Kuchenne RewelacjeChoć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki, jak i prawdziwki.Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula200 g śmietany 12 %pęczek szczypiorkusól, pieprz, słodka czerwona paprykamasło i olej do smażeniamakaron razowyPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka. Podsmażamy
Moje Kuchenne Rewelacjeminut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy
Kolizje SmakówBardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso
Mania Gotowania