pierś z kurczaka - 16854 przepisów (strona:166/1124)

Kotlety Gyros 37

nich będą frytki lub pieczone ziemniaki. Jest to pomysł na smaczny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Kotlety Gyros to delikatne mięso z piersi kurczaka doprawione przyprawą gyros, a na wierzchu takich kotletów ułożone są warzywa: czerwona papryka i cebula, ogórki konserwowe i kukurydza z puszki. Całość jest posmarowana sosem ketchupowo-majonezowym i posypana startym(...)piekarniku. Tak przygotowane kotlety są soczyste i aromatyczne, a do ich zrobienia można wykorzystać również mięso z indyka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety Gyros: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g) 1 nieduża czerwona papryka 1 średniej wielkości czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka

Danka Pichci
Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze 121

rabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut(...)pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.  Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około

R'n'G Kitchen
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 119

pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii(...)Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
pieczony klops drobiowy z marchewką i jabłkiem 115

wierzch. Nie widać ich co prawda spod glazury, ale stanowią niespodziankę w konsystencji tej pieczeni. klops drobiowy z marchewką i jabłkiem 500 g mielonego mięsa drobiowego, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1 czerstwa bułka, 2 jajka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 marchewka, 1 jabłko, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki łuskanego słonecznika, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki(...)przepis Namocz czerstwą bułkę 30 minut przed wyrabianiem klopsa. W dużej misce wymieszaj jajka i musztardę. Bardzo drobno, najlepiej malakserem , posiekaj cebulę, marchewkę, jabłko i czosnek, dodaj do jajek. Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę i razem z mięsem mielonym dodaj do pozostałych składników. Bułkę dobrze odciśnij i wyrób razem z mięsem. Podłużną blaszkę keksówkę o wymiarach ok. 8x22

Eksperyment sobotni
Pęczotto z dynią i kurczakiem 146

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z młodą kapustą, cukinią i kurczakiem 186

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
,,De volaille z serem i szynką” 285

Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy

Podróż w kulinaria
Zupa tajska 5242

się z wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych(...)pasta curry. Zupa tajska jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę tajską: 300 g filetu z piersi kurczaka 100 g makaronu Mie 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 200 ml mleczka kokosowego 150 g pieczarek 1 marchew 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka kawałek papryczki chili

Danka Pichci
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 129

oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam(...)jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny  250 gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Mango Papaja
Faszerowana cukinia 168

Składniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Surówka z kapusty pekińskiej z kurczakiem 27

urówka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka po azjatycku. Kapusta pekińska ma wysoką gęstość odżywczą. I własnie dlatego zaczęła u nas częściej gościć. Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę(...)zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna.  SKŁADNIKI: 4 porcje 1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości 2    duże   filety z piersi kurczaka  1 ząbek czosnku  szczypta chilli lub ostrej papryki  2 papryki czerwonej olej rzepakowy 1 łyżka octu np. z białego wina lub ryżowego  szczypiorek do smaku 1 łyżeczka

AZgotuj!
Sałatka bratowej 69

Smakowała mi i ładnie prezentowała się na stole. Wystarczy parę łatwodostępnych składników, aby cieszyć się smakiem. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka bratowej – składniki: 1 filet z piersi kurczaka 3 średnie pomidorki 1 puszka konserwowej kukurydzy 20 g sera sałatkowego feta 1 brokuł SKŁADNIKI NA SOS: 2 łyżki śmietany gęstej 12% 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)wykonanie: Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos czosnkowy, aby smaki się przegryzły. W tym celu czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami na sos. Filet z piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy ulubiona przyprawą i smażymy z każdej strony. ( Ja dałam przyprawę do gyrosa) Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu dzielimy na małe różyczki

Olcia gotuje!