smakoszy kaparów Składniki pierś kurczaka 1 szalotka pół czerwonej cebuli cytryna 2 czubate łyżki kaparów 1 łyżka masła 2 łyżki oleju oregano sól biały pieprz Przygotowanie Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię. Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę. Kapary po osączeniu posiekałem(...)Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku. Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G Kitchenjako dania jednogarnkowe. zupa z dyni z mleczkiem kokosowym 800 g - 1 kg puree z upieczonej dyni, 1,5 l rosołu drobiowego, 1 puszka mleka kokosowego, 200 g piersi kurczaka, 200 g małych pieczarek, 1 czerwona papryka, pęczek zielonej cebulki, 200 g gotowego makaronu udon, 1 łyżka zielonej pasty curry, po 1 łyżeczce mielonego kuminu, chilli i kolendry(...)ilość można swobodnie dopasowywać do smaku), sól, 2 łyżki oleju Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki i obsmaż szybko w rondlu lub garnku, w którym będziesz potem gotować zupę. Zdejmij i na ich miejsce wrzuć pieczarki pokrojone w grube plasterki. Gdy się zrumienią, również je zdejmij. Na ich miejsce wsyp przyprawy i pastę curry. Podpraż je chwilę i zalej bulionem
Eksperyment sobotniSkładniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli
Aga w kuchnitalerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 torebka (100 g ) ugotowanego i ostudzonego ryżu 1 pierś kurczaka 1 mała marchewka starta na tarce 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła(...)łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy masło
cool and mintyKruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 125 gram masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 300 gram piersi kurczaka 1 mała czerwona cebula masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek(...)celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby
Mango PapajaPrzecież po świętowaniach nadszedł czas powrotu do normalnego trybu życia, a my po prostu zatęskniliśmy za nowym jedzeniem. Szybkie curry 5 – 6 porcji Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka 20 cm pora 1 łodyga selera naciowego 200 g pędów bambusa 2 – 3 łyżki czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 czerwone chili 500 ml kokosowego mleka, kremowego(...)pieczarek 1 łyżka soi japońskiej sól i pieprz kajeński do smaku szczypiorek lub kolendrą do posypania 3 łyżki masła Filety z piersi kurczaka pokroić na małe podłużne paski. Oprószyć solą, pieprzem kajeński i imbirem. Zrumienić na 1 łyżce masła. Przełożyć mięso na miskę. Na tę samą patelnię wrzucić resztę masła. Obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Pokroić por i seler
codojedzeniaSkładniki: piersi kurczaka 3 podwójne, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki, sól 2 łyżeczki płaskie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 3/4 szklanki, smalec do smażenia - ile potrzeba Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem
W Mojej Kuchni LubięCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego
Maślane ciasteczkopszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków(...)piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki
VioletoweKucharzenieŚwietna sałatka wymiatająca z resztek lodówkę i dodatkowo ozdoba stołu. ugotowana pierś kurczaka 221 g 1 ugotowany ziemniak starty żółty ser 40 g 2 ugotowane na twardo jajka natka pietruszki 2-3 spore garście 1 starta czerwona papryka starta skórka z 1 średniego ogórka sól, pieprz ketchup i majonez po 3 łyżki Mięso z piersi kurczaka
Smaczne mojełyżki szczypiorku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy(...)Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej. 4. Pieczywo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJest to danie, w którym z łatwością można umieścić mnóstwo warzyw. Mimo, iż jego przygotowanie jest czasochłonne, to efekt jest pyszny. Porcja dla 1 osoby: 200 g piersi kurczaka (połowa piersi) 5 różyczek kalafiora lub brokuła 1 ziemniak około 100g 1 duża marchewka lub 2 małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie(...)dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw. 2. Marchew oraz ziemniaka myjemy i gotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około
Perfect home lifeSkładniki: 1 opakowanie makaronu fettucionne Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, 3-4 suszone pomidory suszone w oleju, 1/2 sera feta, 500 g świeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy
Aga w kuchnisosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki: Ciasto: 100 g zimnego masła 140 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%) szczypta soli Nadzienie: 200 g filetu z piersi kurczaka 1/2 l bulionu 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szkl słodkiej śmietanki (18%) 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki tymianku masło(...)sól pieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta) Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem
zadanie-gotowanierazem zrobiłem pierś z kurczaka z makaronem Soba. Jest to japoński makaron, który stosuję się głównie do zup, czy do dań z woka oraz do pikantnych sałatek. Wykorzystałem go, jako dodatek do kurczaka. Oczywiście całe danie wykonałem jak zawsze na parze :) Składniki : pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku garść szczypiorku(...)papryka czereśniowa 2 papryki pepperoni 50g makaronu soba Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy ją na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone na kawałki papryki oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso układamy na folii aluminiowej, wkładamy na pierwszy
Parowar Faceta