Składniki na pieczone leczo z papryki i cukinii: 2 cukinie 2 papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki mała wiązka koperku kilka gałązek natki pietruszki 600 - 700 g piersi kurczaka lub indyka 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 2,5 - 3 łyżeczki soli olej rzepakowy(...)smażenia Jak zrobić pieczone leczo z cukinii i papryki? Piersi kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałeczki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć do brytfanki i przyprawić pieprzem, solą i papryką. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju i równomiernie
Gotuj w domupełnoziarnisty, gdyż jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podbije "efekt" końcowy całego dania. Wypróbujcie! Enjoy number two! :) Składniki (na 2 porcje): 130 g makaronu pełnoziarnistego penne 250 g piersi kurczaka 3- 4 łyżki dyniowego pesto 2 szalotki 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany 30% pęczek kopru świeżego (obowiązkowo!) 1 łyżka masła do smażenia(...)łyżka kaparów sól, pieprz odrobina pomidorków koktajlowych do dekoracji posiekane pistacje Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, szalotkę i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na złoty kolor. Dodaj kapary, pesto i śmietanę. Duś sos kilka minut, po czym wlej kilka łyżek ciepłej wody. Dopraw sos solą, pieprzem, można też
Mango PapajaNiebanalne połączenie w sam raz na kolację we dwoje. Makaron lasagne podany z pysznym, domowym pesto na bazie suszonych pomidorów oraz delikatnymi pulpecikami z piersi kurczaka. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, których podniebienie jest bardzo wybredne. Składniki (na 2 porcje): 10 płatów makaronu lasagne 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów cebula czosnek natka(...)pietruszki pieprz Pulpeciki drobiowe: 300 gram zmielonej piersi kurczaka 1 jajo 2- 3 łyżki otrębów owsianych 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia mix sałat do dekoracji Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony
Mango PapajaŁodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam z mielonej piersi kurczaka z przyprawami i podałam go właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki(...)porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz, majeranek 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego olej do smażenia burgerów Placki ziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli
Mango PapajaSzybka w przygotowaniu i aromatyczna zapiekanka pachnąca pomidorkami, ziołami i serem feta. Idealna na obiad lub kolację. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 czerwona cebula 6 pieczarek 150 g makaronu ryżowego 3 jajka 5 pomidorków koktajlowych 60 g sera feta Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka oregano Masło do formy Natka pietruszki do posypania Filet(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawa do mięsa. Cebulę kroimy z kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni, dokładamy mięso. Podsmażamy do miękkości. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Mieszamy razem z przesmażonym kurczakiem. Gdy całość przestygnie wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i lubczykiem. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy
VioletoweKucharzeniesmakoszy kaparów Składniki pierś kurczaka 1 szalotka pół czerwonej cebuli cytryna 2 czubate łyżki kaparów 1 łyżka masła 2 łyżki oleju oregano sól biały pieprz Przygotowanie Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię. Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę. Kapary po osączeniu posiekałem(...)Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku. Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G KitchenSkładniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli
Aga w kuchnitalerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 torebka (100 g ) ugotowanego i ostudzonego ryżu 1 pierś kurczaka 1 mała marchewka starta na tarce 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła(...)łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy masło
cool and mintyKruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 125 gram masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 300 gram piersi kurczaka 1 mała czerwona cebula masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek(...)celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby
Mango PapajaPrzecież po świętowaniach nadszedł czas powrotu do normalnego trybu życia, a my po prostu zatęskniliśmy za nowym jedzeniem. Szybkie curry 5 – 6 porcji Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka 20 cm pora 1 łodyga selera naciowego 200 g pędów bambusa 2 – 3 łyżki czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 czerwone chili 500 ml kokosowego mleka, kremowego(...)pieczarek 1 łyżka soi japońskiej sól i pieprz kajeński do smaku szczypiorek lub kolendrą do posypania 3 łyżki masła Filety z piersi kurczaka pokroić na małe podłużne paski. Oprószyć solą, pieprzem kajeński i imbirem. Zrumienić na 1 łyżce masła. Przełożyć mięso na miskę. Na tę samą patelnię wrzucić resztę masła. Obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Pokroić por i seler
codojedzeniaSkładniki: piersi kurczaka 3 podwójne, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki, sól 2 łyżeczki płaskie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 3/4 szklanki, smalec do smażenia - ile potrzeba Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem
W Mojej Kuchni LubięCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego
Maślane ciasteczkopszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków(...)piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki
VioletoweKucharzenieŚwietna sałatka wymiatająca z resztek lodówkę i dodatkowo ozdoba stołu. ugotowana pierś kurczaka 221 g 1 ugotowany ziemniak starty żółty ser 40 g 2 ugotowane na twardo jajka natka pietruszki 2-3 spore garście 1 starta czerwona papryka starta skórka z 1 średniego ogórka sól, pieprz ketchup i majonez po 3 łyżki Mięso z piersi kurczaka
Smaczne moje