pierś z kurczaka z papryką - 5150 przepisów (strona:260/344)

Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 297

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 190

koperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany(...)wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu  1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana

Życie zaczyna się w kuchni
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 253

pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka(...)łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka  Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce

Kolizje Smaków
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 170

kilka suszonych pomidorów w oleju 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki(...)Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki to smaczna przekąska na imprezę. Sałatka hawajska 300 g piersi z kurczaka  1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów  3 – 4 łyżeczki curry  4 łyżki jogurtu greckiego  2 łyżeczki czerwonej pasty curry  sól Pierś kurczaka marynujemy

My Chcemy Jeść
Piersi z kurczaka w curry 192

piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy(...)szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami

Kulinarne przemyslenia
Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami 523

wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają  wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek). Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły. Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.Po kilku godzinach na każdy płat układać: - po kawałeczku(...)sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).- kawałek suszonego pomidora. Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną   mąki. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebki Pita 252

jest nieco inna, bardziej zwarta i mięsista) 2 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy(...)koperku ALBO Sos II: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier   Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Pod koniec dodajemy oliwę

Smaki Na Talerzu
Rolada z piersi kurczaka 161

produkt. Otóż nie. Fakt, pierś to chyba najładniej wyglądający kawałek kury, gotowy do dalszej obróbki. Nie wymaga oczyszczania, oddzielania od kości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :) ROLADA: 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek) 50 g świeżego(...)szpinaku 1 mała czerwona cebula pieprz sól 1 mały jogurt kozi 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ostrej suszonej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej SAŁATKA: 100 g szpinaku 1 marchew 1 cebula czerwona łyżka orzechów ziemnych solonych 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju pieprz ROLADA: Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać

Kuchnia od dwojga
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 193

świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier(...)łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 282

świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier(...)łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką

Ostra na Słodko
Placuszki z kurczakiem i majonezem 221

Składniki:2 piersi z kurczaka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki majonezusól, pieprz2 jajkaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól

Kuchnia domowa Ani
Mięsa 220

Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka(...)warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab

Aga w kuchni
Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem 254

papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą  2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu nadzienie: 100g kaszy pęczak 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz dodatkowo: 2 kwaśne jabłka 2 łyżki masła łyżka oleju gruba igła i bawełniana nic kuchenna   Kurczaka(...)umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć lotki, kuper i szyję (zostawić większy kawałek skóry przy szyi). Skórę i pierś na dole naciąć, ostrym nożem wykroić korpus, starając się nie przeciąć skóry. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi przyprawami i majonezem, tą pastą natrzeć kurczaka. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na noc. Pęczak ugotować na pół twardo w lekko

Obiad gotowy
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 262

solimy, do smaku. SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY Sos to połączenie ostrego i kwaśnego z najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam(...)rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę

Karo in the Kitchen