pierś z kurczaka z marchewką - 1387 przepisów (strona:73/93)

DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 328

smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników

Walijskie Pichcenie
Aromatyczna zupa z kurczakiem 302

Chłodne popołudnia, zima rozgaszcza się na całego.Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem.Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła

Kuchnia moimi oczami
Zapiekanka Ryżowa Z Warzywami I Kurczakiem 128

Prosta, smaczna, a jeśli mamy problemy piekarnikowe to po prostu możemy jej nie zapiekać ;) Składniki na 3-4 osoby: 2 torebki ryżu 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki 2 łyżki pokrojonego selera naciowego 1 mała pierś 1/2 małej puszki kukurydzy lub np. mieszanki meksykańskiej 1/4 drzewka brokułowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 kulka mozzarelli  4-5 łyżek śmietanki(...)Klik 1. Ryż gotujemy krócej niż podano na opakowaniu. 2. Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. 3. Na patelni przesmażamy warzywa, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w mniejsze kawałeczki. 4. Do warzyw z kurczakiem dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę, sól, pieprz do smaku a następnie dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. 5. Wykładamy do foremki wysmarowanej

Gotowanie...to proste !
Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym + KONKURS 130

Klasyka w niebanalnym wydaniu, bo pod postacią zapiekanki, skrywającej we wnętrzu soczystego kurczaka, ryż oraz Sos słodko-kwaśny Łowicz, a wszystko to otulone warstwą ciasta francuskiego. Podstawę smaku i aromatu w potrawie stanowi idealnie wyważony sos w słodko-kwaśnej wersji, pełen kawałków pomidorów, papryki, marchewki, ananasa i pędów bambusa. I czyż nie prezentuje się pięknie na stole? Oprócz przepisu(...)kciuki, a póki co wracam do przepisu. Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym: * sos słodko kwaśny Łowicz- 1 słoik, 500 g * ciasto francuskie- 1 arkusz * pierś z kurczaka- 250 g * ryż basmati- 80 g * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- 1/3 łyżeczki Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz słodką

Kraina Miodem Płynąca
Rosół z gęsi i kaczki 217

Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy(...)ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe

Czerwień i błękit
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 163

Składniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach(...)wody do smaku doprawić vegetą i maggi ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę papryczkę chilli razem z pestkami pokroić i dodać do mięsa, wymieszać z natką pietruszki żelatynę na 1 litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z indyka z sosem pieczarkowym i patisonami Orzech. 177

Dzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki :   1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego   3 , 4 jajka(...)łyżki mąki 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili domowa vegeta lub sól do smaku , pieprz do smaku  2 małe marchewki 1 cebula duża  1 łyżeczka ziół prowansalskich  oliwa do smażenia  gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków   jako dodatek Patisony Orzech   Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z mięsem (szyszki) 157

można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej   Ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka(...)warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu)   Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Galantyna z kurczaka 249

marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku,     250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć(...)osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion

królestwo garów
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 137

Ostatecznie można to zrobić wracając z uczelni o 20.Nie radzę bazować na składnikach znajdujących się w lodówce i nienależących do Ciebie. Ale jak wolisz)   mięso z kurczaka(użyłam udka,na piersi będzie chudsza zupka) pęczek włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa(...)zmywania) 1.Umyć mięso pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj

Fiolka w kuchni
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 381

Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki:ok. 2 piersi z kurczakaok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka,przyprawa do kurczakapieprz  pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki(...)dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez ok. 4-5 minut. Przekładamy do przygotowanego sosu i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Wykładamy

Słodka Strona
Kurczak z marchewką. 112

pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku(...)później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości.  Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki.  Masło rozpuszczamy w rondelku

MamaOskarka
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 167

Składniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar(...)będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak idealnie upieczony. 127

pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję ją mieszaniną miodu i oleju. Nie obsypujcie kurczaka dużą ilością ziół czy papryki. Te dodatki łatwo przypalają się i psują smak kurczaka.  Składniki: Kurczak zagrodowy(...)płaskie łyżeczki soli ewentualnie do posypania kurczaka: curry, suszony tymianek, oregano, pieprz czarny mielony, papryka mielona 1/2 cytryny 4 marchewki 1/2 pęczka tymianku olej do posmarowania kurczaka do posmarowania kurczaka: 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Kurczaka wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć kurczaka solą na zewnątrz i od wewnątrz

Codziennik Kuchenny