halwa czyli pudding z marchewki gotowanej w mleku i kardamonem. Rewelacja, chyba jeden z ciekawszych deserów jakie ostatnio przyrządzałem. Prosty, pyszny, zdrowy (jeśli chcecie przepis to dajcie znać w komentarzach). Niestety zabrakło samosa ponieważ poległem na przygotowaniu ich bezglutenowej wersji (ale farsz był ok ). Dzisiaj przepis na kurczaka Tikka masala: Składniki: około 1 kg piersi z kurczaka marynata: 1/2 szklanki
PaleoLifemianowicie podsmażyć jedną połówkę piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę, a następnie dodać do niej warzywa i postępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych
Fabryka pomysłówfaszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej 2 jajka tłuszcz do smażenia farsz: 2 średnie piersi z kurczaka(...)rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni. Farsz Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w wąskie paski o grubości około 2 cm. Przyprawić solą, słodką i ostrą papryką. Odstawić do lodówki. Marchew obrać i pociąć w maszynce
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka WYKONANIE: Kurczaka natrzyj przyprawami, miodem, udka zwiąż razem, skrzydełka również przywiąż do piersi kurczaka. Blaszkę wyłóż folią aluminiową
SMYKWKUCHNISkładniki: pierś z kurczaka 3 podwójne, groszek konserwowy 1 puszka, marchew 2 sztuki, kucharek smak lata luz zwykły 1 łyżka, woda 3 litry, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 6 łyżeczek opłukane piersi zalać wodą i zagotować, usunąć szumy cedzakiem wsypać kucharka, marchew i gotować na mniejszym ogniu do miękkości piersi ugotowane piersi pokroić na drobno, marchewkę pokroić wsypać pieprz
W Mojej Kuchni Lubięfileta z piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki soli 250 zsiadłego mleka 1 jajko 100 g mąki 100 g mąki kukurydzianej masło do smażenia Sos do burgerów 250 g creme fraiche 1 łyżka miodu 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól do smaku odrobina pieprzu do smaku Coleslaw 300 g modrej kapusty 1 duża marchewka 60 g majonezu
codojedzeniapokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu
cool and mintypiersi z kurczaka 1 duża cebula 100 g masła 2 łyżki mąki pęczek zielonych szparagów szkl. śmietany 18% (ja użyłam 30%) 1 żółtko kilka kromek pieczywa tostowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Oczyszczoną kurzą pierś wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml sok z ananasa, puszka 400 g 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli
codojedzeniaziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu(...)dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Taką galaretkę można też przygotować z kurczaka. Podawać z sokiem cytryny, chrzanem.... zastawa
królestwo garówdrobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki oleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych i przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne
Kuchnia Prezydentowejużyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać, ja ich nie kroiłam) i kurczaka. Stawiamy garnek na gaz i 3 godziny na wolnym ogniu. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek
Projekty ze smakiemdodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula: 2 szt. marchewka: 400 g cukinia: 400 g ciecierzyca z puszki(...)korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami. Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy
Brzuszki Łakomczuszkiwłasnej piersi. Oczywiście, takie warzywa trzeba zasiać/posadzić, wypielić, a później zebrać. Ale przecież to jest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka
Cook&Love