Małe pączki z cukrem pudrem A tutaj kilka mniej tradycyjnych karnawałowych słodkich propozycji:Ciasto marchewkowe z polewą
Kulinarne przygody Gatityprzez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po wierzchu polałam taką polewą jak Monika zrobiła do swojego ciasta marchewkowego
Proste Potrawyoczywiście zrobiłem po swojemu :) Wszystkie przepisy traktuję jak sugestie, a nie jak algorytm na wykonanie potrawy. No może za wyjątkiem ciast, o czym wspominałem w poście z przepisem na ciasto marchewkowe . Sałatka urzekła mnie przede wszystkim wyglądem – bardzo spodobał mi się pomysł ułożenia takiej kolorowej kompozycji na talerzu. Zaintrygowała mnie też gruszka wśród składników. Okazało się, że smakuje równie dobrze
Gotuj z MisiemBardzo prosta, aczkolwiek zadziwiająco smaczna przekąska. Rurki z ciasta francuskiego wypełnione marchewkowo-porowym farszem. Początkowo wzbudzały u moich bliskich lekkie opory, ale jak skosztowali, to uznali, że smakują świetnie:) 1 op. ciasta francuskiego 1 marchewka (około 140 g) 1 por 1 cebula 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko szczypta kurkumy szczypta mielonej słodkiej(...)zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną – farsz nie może być zbyt rzadki. Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego. W środek nadzienia wbijamy łodyżkę koperku, która imituje marchewkową nać
Smaki Na TalerzuSzybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem. Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto
cool and mintyMarchewkowe z bakaliami Składniki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem 4-5 średnich marchewek 1 łyżeczka proszku
czarrna od kuchniCIASTO MIODOWO-MARCHEWKOWE To ciasto można zaklasyfikować do tych świątecznych, a do tego niskokalorycznych. Jest niezwykle aromatycznie. Pachnie pomarańczą i miodem. Orzeszki nadają temu wypiekowi chrupkości , a dzięki marchewce jest niezwykle wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Naprawdę pyszne i lekkie ciasto na święta i nie tylko. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki
Calzonella.commarchewkowe kukurydziane ciasto (wegańskie) pieczone w słoiczku po maśle orzechowym z bananem Lekko zakalcowaty, ciepły z dużą ilością masła, tego mi dzisiaj trzeba < 3 .. no i kawy :D Jakoś sobie żyje, szkoła, dom, szkoła, książki, czytanie, lektury, więcej lektur, kolejne plany i kolejne wyczekiwane weekendy. po drodze sobie uświadamiam, że to już prawie koniec października, gdzieś
More food, love and dreamsSkładniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu
Luźna KuchniaTarta z ciasta francuskiego z nadzieniem marchewkowym. O dziwo nie wytrawna, a słodka i bardzo innowacyjna. Przepis jest prosty, gdyż bazuje na gotowym cieście francuskim (choć polecam również przygotować to ciasto samemu w domu- klik ) oraz nadzieniu z kwaśnej gęstej śmietany i marchewkowego puree odpowiednio dosłodzonego. Warto przetestować! :) Składniki: (na okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 25 cm) Spód(...)arkusz ciasta francuskiego (300 g) Nadzienie marchewkowe: 1 większa marchewka (ok. 180 g) + woda do ugotowania 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 duże jajko 60 g cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/2 łyżki kaszy manny Karmelizowane marchewki: 1/4 marchewki 5 łyżek wody 2 łyżki cukru Dodatkowo: odrobina masła do wysmarowania formy Przygotowanie: Spód: Ciasto francuskie odwinąć
Nastoletnie WypiekanieTo pachnące przyprawą korzenną ciasto, przełożone powidłami śliwkowymi, niewątpliwie kojarzy się już ze zbliżającymi się świętami. Sekretnym składnikiem jest tu dodatek startej marchewki. Marchewka nie jest
Smaki Na TalerzuMimo wszystko lubię jesień: ) Mimo , że bywa ponuro, deszczowo i smutno, to ta pora roku wybitnie skłania do refleksji nad życiem, jego sensem i w ogóle
Domowe ciastasztuk. PRZEPIS NA GOFRY MARCHEWKOWE Składniki na gofry: 2 średnie marchewki 3 jajka 2 szkl maki pszennej 2 szkl mąki graham 3 lyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3 łyżki oleju 2 szkl mleka 2 szkl wody Jak zrobić gofry marchewkowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw(...)ciasta. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry. Jeśli chcemy by pozostały chrupiące, studzimy je na kratce, jeśli chcemy by były miękkie studzimy na talerzu, desce czy innej płaskiej powierzchni by zaparowały. Artykuł Gofry marchewkowe
Dorota Smakuje