Cieniutkie kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna(...)Piecz w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Następnie wyjmij, chwilę przestudź i pokrój bardzo cienko w niewielkie plastry. Teraz mięso wymieszaj z cebulą i tłuszczem, który wytopił się podczas pieczenia, po czym wsadź wszystko ponownie do piekarnika na 30-40 minut. Gyros jest gotowy, gdy mięso się zarumieni. Rada: wieprzowina w stylu greckim najlepiej smakuje z pieczonymi
Kulinarna Polskabigosie ;-) Planowałam go zrobić na kwaszonej kapuście, ale podobnie robiłam z pyszną karkówką ( tutaj ) i dodatkowo przypomniało mi się, że mam jeszcze dwa słoiczki domowego bigosu... Kurczak lubi się zapiekać w pomidorowych smakach, tak samo, jak lubi się z pyszną kapuchą... Tak więc jest - kurczak pieczony w bigosie. Jeżeli macie w domu bigos albo kupujecie, albo macie ochotę
Poezja Smaków - blog kulinarnytrochę mniej ) 2-3 łyżki przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać. W DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy do nagrzanego pieca 180 st. C. na około 1 godz
Pysznosci Babci BasiPOZDRAWIAM . Potrzebne składniki : 1 kg karkówki , ketchup pikantny, sól, pieprz, cebula, Sposób przyrządzenia : Karkówkę umyć, osuszyć . pokroić na grubsze plastry, posolić, posypać pieprzem . Włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować ketchupem, położyć plastry cebuli . Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. piec przez ok. 1 godz. 45 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i jeszcze
Pysznosci Babci Basiprzyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na jakiś czas do lodówki ( u mnie 12 godzin). Wstawiamy na nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę 10 minut. Przed końcem zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym
VioletoweKucharzenierozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieCześć Kochani, dziś zapraszam na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. Jest idealna na obiad, jako wędlina czy pyszne danie na Wielkanoc. Bardzo łatwa i pyszna. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI ***blaszka o wymiarze ok 30x10cm -1 kg mięsa np łopatki wieprzowej bez kości (można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki) -1 jajko -1 średnia cebula(...)dajemy mniejszą połowę mięsa. Wyrównujemy i układamy ugotowane jajka na twardo. Przykrywamy dokładnie resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą. Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBigos od zawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne(...)Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez
Gotowanie i blogowaniePieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)sobie coś w niego zawinąć i upiec razem z kulkami aby się nie zmarnował. Ciasto posmarować białkiem i posypać czarnym sezamem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą brukselkę przekroić na pół i dodać do warzyw. Gotowe kulki podałam z warzywami
Monia miesza i gotujepomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto(...)soli, 10 goździków, 1-3 chili, 1 łyżka ziół prowansalskich, 3 listki laurowe, 10 cm kory cynamonu, sól i pieprz do smaku, łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni. Przygotowanie: Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę do pieczenia skórą do góry, posypać tymiankiem i skropić oliwą
SzczyptaSmaQpatelni grillowej, do momentu aż się zrumieni. Następnie delikatnie obracamy i pieczemy z drugiej strony, do zrumienienia. Sera nie wolno nakłuwać widelcem, do przewracania najlepiej używać łopatki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z Apetytemwody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH PRZYGOTOWANIE: Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkipiekarniku. Białka będą już prawie do końca ścięte – posypujemy serem i pieczemy jeszcze 4-5 minut – żółtka powinny pozostać płynne. Podajemy od razu gorące. Dla mnie całość to już jedno pełne danie, z tej porcji – dla dwóch osób. Możecie wykorzystać je tez jako dodatek, np. do karkówki z grilla, wołowego steku czy smażonego rybnego fileta. SKŁADNIKI 350g młodych ziemniaków, mniejszych
Karo in the Kitchenmnie konsystencja jest "akuratnia", w sam raz do serwowanych z karkówką kopytek. Przydatne TIPY - papryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą. Paprykę ułożoną na papierze do pieczenia wstawia się wtedy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy jej skóra przypiecze się
Grunt to przepis!