takie jak: śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada
kruche babeczkidrugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis. Zobacz też
Kuchnia Bazyliimięsa. Następnie kroimy w piórka cebulę,paprykę w paseczki i pieczarki na plasterki i mieszamy. Warzywa rozkładamy na karkówce, przyprawiamy delikatnie wegetą i czosnkiem w granulkach,na blaszkę wlewamy wodę lub bulion. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy pół godzinki,następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut
Andzia Pichcipapryki słodkiej, 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej, Przyprawy zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. W mięso wbić termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec aż mięso osiągnie temperaturę 72 stopni. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby „odpoczęło”. Dobre
królestwo garówspróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą
Karo in the KitchenBitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi
Poezja smakusię z karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami
Darcia w kuchnidodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół godziny przed końcem gotujemy ziemniaki. Podane na stół
Różowa kuchniaKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki 600 g baraniny bez kości - miałam karkówkę 2 łyżki harissy 1 łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu z granatów sól, pieprz(...)pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć
Stare Garykarkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową albo wkładamy do foliowego worka do pieczenia i związujemy końce *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy(...)dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia *** *** Do tak upieczonej szynki polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemKilka dni temu pisałam Wam o bardzo ciekawym spotkaniu, na którym dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy na temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do
Smaczna PyzaHmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!