pierś z kurczaka z marchewką - 1387 przepisów (strona:80/93)

Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 153

przyzwyczajenia wlałam na patelnię taką ilość oleju jak zawsze, potem smażyłam już prawie beztłuszczowo) Do lekko podsmażonej cebulki dodałam cukinię i smażyłam dalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie(...)dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 112

przyzwyczajenia wlałam na patelnię taką ilość oleju jak zawsze, potem smażyłam już prawie beztłuszczowo) Do lekko podsmażonej cebulki dodałam cukinię i smażyłam dalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie(...)dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste

Smaki Na Talerzu
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 138

pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki i gotować(...)wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche. Mięso jeszcze się podpiecze w piekarniku. Tak przygotowane mięso rozłożyć pomiędzy

Kuchnia Pokoleń
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 98

Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty, w dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z marynatą z kurczaka(...)Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka

Martyna Cooks
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 126

Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty, w dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z marynatą z kurczaka(...)Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka

Martyna Cooks
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 253

bulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka.   Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka(...)formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło do dna – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą

Karo in the Kitchen
Zupa krem z brokuła 176

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy pasztet z żurawiną 196

W diecie bezmlecznej najtrudniej jest kupić produkty przetworzone takie jak pasztety czy wędliny. Znalezienie takich, bez dodatku mleka lub jego śladowych ilości graniczy z cudem. Do

Dieta bez mleka
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 108

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)know that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 130

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)know that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 126

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)know that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka

Martyna Cooks
Kurczak w śmietanie z groszkiem 262

bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam! Składniki: 1 pierś kurczaka 1 nieduża cebula 1 puszka groszku 2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso umyć, oczyścić z błonek(...)żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać) Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste Kurczaka przygotowanego w ten sposób można

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Menu na tydzień – leftovers 187

sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie(...)łączył się z cytrusowym kurczakiem i słodkimi Hasselbackami. Przepis na kurczaka z ziemniakami Hasselback . Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Niewiele jest lepiej dobranych par niż kasza i grzyby leśne, zwłaszcza prawdziwki. Dzięki nim zwykły pęczak albo kasza gryczana nabieraja wyjątkowego aromatu. Zdrowia, koloru i smaku naszemu pęczotto dodały pieczona słodka marchewka i zblanszowany, zielony szpinak

Niedzielny kucharz
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 122

Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera to mój sposób na sycące i pachnące latem danie. W przepisie wykorzystałam sos

Pieguskowa Kuchnia
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 130

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu

SMYKWKUCHNI