posiekane listki oregano. 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać koperek. Nie mieszać. Odstawić na bok. 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć piersi z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż pierś w najgrubszym miejscu będzie upieczona (w przypadku grubszej piersi może być wymagane dosmażenie
Moja Delicjaposiekane listki oregano. 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać koperek. Nie mieszać. Odstawić na bok. 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć piersi z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż pierś w najgrubszym miejscu będzie upieczona (w przypadku grubszej piersi może być wymagane dosmażenie
Moja Delicjasoli. Następnie gdy woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem
Uwaga Babcia Gotujekremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego(...)śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu
Mango Papajawersję. Lista składników wydaje się długa, ale są to głównie przyprawy. Warto spróbować kurczaka tikki masala, ponieważ jest to idelane, rozgrzewające danie na sezon jesienno-zimowy. Skladniki: Marynata do kurczaka Podwójna pierś z kurczaka Kubek jogurtu naturalnego 400 ml 2 łyżeczki tartego czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki pieprzu(...)pieprzu kajeńskiego 400 g pasaty pomidorowej 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 g śmietany 18 proc. Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz, oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: wsyp do głębokiej misy 2 łyżeczki tartego czosnku, 1 łyżkę tartego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1 łyżeczkę soli
Niedzielny kucharzWrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek II. Kurczak w marynacie satay: 500 g piersi kurczaka odrobina oleju arachidowego 1 szalotka (średniej wielkości, drobno pokrojona) 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 świeża, zielona papryczka chili (drobno pokrojona, z pestkami) 1/3 szklanki jasnego sosu(...)paski. W misce umieszczamy: cebulę, czosnek, chili, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, brązowy cukier, syrop klonowy i skrobię kukurydzianą. Energicznie mieszamy rózgą do połączenia składników. Do gotowej marynaty wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na 6-12 godzin. Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy bazylię i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy
DominikaDolciKońcowe przygotowanie bigosu : Na patelni z rozgrzanym olejem smażę pieczarki z czosnkiem do momentu odparowania soku (około 15 minut) usmażone przekładam do garnka . Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) . Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam
Uwaga Babcia Gotujeosuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule i kroimy w piórka(...)kładziemy skórką do dołu jest to bardzo ważne dzięki temu wytopimy tłuszcz. Smażymy 5 min na średnim ogniu. Przewracamy i smażymy około 2,3 min. Resztę marynaty i bulion mieszamy i polewamy nasze piersi, tuszymy okolo 2 minuty. Dodajemy sól,pieprz Dodatki to wasza fantazja Smacznego
Viola cooks with passionmnóstwo związków mineralnych oraz witamin - niacyna, selen, witaminy B6, B12, a także cynk. W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie 83 kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu! Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym(...)cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka
Kuchnia Elliełyżeczki soli (u mnie himalajska) 1 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Dobra patelnia grillowa – polecam zajrzeć tutaj Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, tworząc dwa kotlety. W misce mieszamy olej i przyprawy. Wkładamy nasze kotlety, mieszamy ręką, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy naszą patelnię grillową i układamy
Słodkie okruszkiSkładniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe
Oka w rosole czyli KaFka gotujefrytkownicy oprócz frytek przygotowałam też oczywiście cały obiad – do kosza włożyłam duże ćwiartki ziemniaków obtoczone w odrobinie oleju i soli, a na ruszcie ułożyłam zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka. ( Do marynaty użyłam soli, pieprzu, papryki słodkiej, chili, odrobiny musztardy, miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki
Ostra na Słodkoewentualnie suszoną bazylię ). Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynsłoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingneutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowym SOCZYSTY FILET Z KURCZAKA Składniki: 1 pierś z kurczaka do marynaty: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego łyżeczka rozmarynu sól Filet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić
kolorowotorcikowo