pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski Do marynaty 2 łyżki oleju przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne Przygotowanie Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek. Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej(...)piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek). Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły. Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka. Po kilku godzinach na każdy płat układać: - po kawałeczku sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie
coolinarnastrefa.blogspot.comGrecji – gyros."* Ale co zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie
Poranek na słodkoodpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie. Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki chilli 1 łyżeczka
Cooking Monsterryż jaśminowy polany sosem pomarańczowym, kiełki oraz posiekana kolendra. Lekki niedzielny obiad. A jeżeli zostanie nam trochę mięsa, to świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Składniki: pierś z indyka 2 pomarańcze cebula marynata: 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, liść laurowy, ziela angielskie, owoce jałowca, 1/2 łyżeczki soli kilka gałązek tymianku Wykonanie: W misce
zadanie-gotowaniemarchewkowy omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. 9. Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 10. Mocno jabłkowa i zdrowa owsianka śniadaniowa z olejem kokosowym
Słodkie okruszkiNuggetsy w płatkach kukurydzianych to świetna przekąska, idealny dodatek do sałatek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldwczoraj zdecydowanie za mało! :) Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego
Kuchnia Prezydentowejwybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych
Kuchenne zapiski Edytypanierki, bez zbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy
Kulinarna Patilogiadzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku
Kolorowy PrzepisownikNuggetsy w płatkach kukurydzianych to świetna przekąska, idealny dodatek do sałatek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDzisiaj w roli glownej - Chicken tikka masala Marynata do kurczaka Ok 400 gram piersi z kurczaka kroimy w kostke. Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru, 1 lyzeczka cynamonu I 1 lyzeczka kuminu I 1 lyzeczka papryki Ok 200 ml jogurtu naturalnego. Do joguru dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek, przyprawy- mieszamy I dodajemy kurczaka. Odstawiamy
Smaki Edytybloga już nie daje mi przyjemności. Ale szybko wybiłam sobie to z głowy. Bez pisania czuję się jakoś niepełnie.Dlatego dziś nadrabiam zaległościRoladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)2 garści świeżej rukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś myjemy, oczyszczamy z kościi tłuszczu. Nacinamy(...)czasie przygotowujemy z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą. Pozostało nam tylko smażenie.Smacznego
Kuchnia moimi oczami