pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:21/99)

Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 273

długo zapadnie nam w pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest(...)Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii. Skórę na filecie z kaczki nacinamy w kilkucentymetrowych odstępach, uważając, aby nie naciąć mięsa. Marynatą smarujemy dokładnie całą pierś i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut. Drób bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty. Co prawda, czerwone mięso kaczki potrzebuje znacznie więcej czasu, jednak w tym wypadku

Jacob Tastes
Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej 187

łyżki sosu BBQ 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy) 1/2 łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka 2 łyżki czarnego sezamu wykałaczki do saszłyków Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Przygotowanie. Piersi z kurczaka oczyścić, wymoczyć w wodzie, osuszyć na papierowym ręczniku po czym pokroić w kostkę o wielkości trzy na trzy centymetry. Do miseczki włożyć orzeszki ziemne, sos bbq, jourt(...)stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę, tj. po piętnastu minutach. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem. Smacznego! Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Wskazówki. Patyczki do saszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu centymetrów. Czarny sezam można zastąpić ziarnami kozieradki. Ja saszłyki piekłam na blasze ale można je także ugrilowac na grilu. Wtedy

mecooks
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 260

Dziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark . U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką(...)sałat około 100 g 1 jogurt naturalny 90 g 3-4 łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe lub kupne Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry

Słodkie okruszki
Kurczak pieczony w panierce – chrupiący i soczysty! 362

polędwiczki i zostawiamy je w całości, a pozostałe mięso kroimy w poprzek piersi, pod lekkim skosem, na kawałki grubości około 1,5cm. Rzadki naturalny jogurt albo maślankę mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka – jeśli przyprawa nie ma w składzie soli dosólcie do smaku. Wkładamy do takiej marynaty kawałki kurczaka, dokładnie go nią pokrywamy i ostawiamy do lodówki na przynajmniej(...)mimo dobrego spryskania tłuszczem przywrze na bank! (sprawdzone) Jeszcze lepiej od papieru do pieczenia daje tutaj radę silikonowa mata do pieczenia odporna na wysokie temperatury. KURCZAK I MARYNATA 600-900g piersi kurczaka 1 szklanka rzadkiego jogurtu albo maślanki 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka*(u mnie to pikantna mieszanka kreolska ) *jeśli przyprawa jest bez soli, marynatę przed włożeniem

Karo in the Kitchen
Stripsy w łagodnej panierce a'la KFC 585

głębokim tłuszczu podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika  oraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym .  Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra - 1 litra  oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 8 mm -1 cm. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i włożyć

Smak mojego domu
Fit obiad. Pierś z kurczaka z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim. 950

tobie również posmakuje taki obiadek. Składniki na dwie porcje : 240 g piersi z kurczaka 100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej ) 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu rzepakowego 50 ml białego wina woda do podlewania Marynata: 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta suszonej wędzonej papryki 2 szczypty(...)Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić

Jemy Pijemy
Kurczak pieczony 124

SKŁADNIKI: 1.5 kg kurczak marynata: sól, pieprz, papryka słodka i łagodna,majeranek, lubczyk suszony, 1 łyżka oleju 2-3 łyżki masła WYKONANIE: ze wszystkich składników robimy marynatę,  kurczaka myjemy, osuszamy, układamy piersią do doły i rozcinamy wzdłuż kręgosłupa,  dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na noc, przed pieczeniem nacieramy delikatnie masełkiem, wkładamy do rękawa, pieczemy około 1 godz. w temperaturze

Kuchnia Beaty
Grillowany filet z kurczaka 324

przygotowałam filet z kurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka): 5 łyżek oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku koperek 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz, vegeta opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny Wykonanie: Pierś okrajamy

Taste Of My Day
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 222

prawda nie z grilla, a z patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała(...)mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Do przygotowanej marynaty wrzucamy kawałki kurczaka, mieszamy raz jeszcze i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cukinię wraz ze skórką kroimy na plasterki, odkładamy do miseczki i posypujemy całość przyprawą uniwersalną

Smaki Na Talerzu
Kurczak w ziołowej panierce 278

jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Smażymy

dom-agi.pl
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 286

pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki(...)wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi filety z piersi i wmasowujemy palcami ,żeby równo rozprowadzić marynatę . Wstawiamy w pojemniku do lodówki . Składniki na sos umieszczamy w małej miseczce , czosnek oczywiście wyciskamy praską i wszystko razem mieszamy aż do połączenia – odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Marynowane piersi kacze z sosem pomarańczowym. 162

Bardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym (zdjęcie gotowej potrawy później). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy  otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu(...)goździki, kolendrę rozcieramy w moździerzu, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, piersi nacinamy w kratkę (uważać, aby nie naciąć mięska, tylko skórkę), wkładamy do marynaty najlepiej na dobę,  rozgrzewamy masło, i smażymy osuszone papierowym ręcznikiem piersi najpierw od strony skóry 7-8 min. następnie z drugiej strony około 5 min., piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni, do naczynia żaroodpornego wlewamy

Kuchnia Beaty
Sałata z kurczakiem i truskawkami. 166

warto się przełamać i sięgnąć po coś z truskawką w wersji wytrawnej? Jestem przekonana, że to czerwone maleństwo na pewno się sprawdzi. 300 g piersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka melasy trzcinowej 2 łyżki oleju kokosowego  sok z połowy pomarańczy(...)mieszamy składniki na marynatę. Czyste mięso mocno dziurawimy widelcem, to nam skróci czas marynowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej pierś, bardzo wolno smażymy. A do marynaty wkładamy czyste i suche truskawki. Gdy się mięsko ładnie zrumieni , obracamy na drugą stronę, podlewamy łyżką marynaty i przykrywamy. To nam da gwarancję, że filet nie będzie

Dieta moja pasja
Roladki z piersi kurczaka z szynką parmeńską i porem 339

plastry i każdy delikatnie rozbijamy (można użyć pięści, szczególnie jeśli mamy ochotę się na czymś wyżyć, polecam!). Aby pierś nie uległa zniszczeniu podczas rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz(...)posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę tak aby powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy). Wkładamy rozbite piersi z kurczaka do naszej marynaty i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy kurczaka i zabieramy się za robienie roladek. Na deskę kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, na nią

Mango Papaja
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 170

godziny zostawiamy na blacie. Rano wyjmujemy kurczaka z lodówki, do środka wkładamy obrany czosnek i szalotkę. Spinamy otwór wykałaczką, nogi związujemy nicią.  Umieszczamy w żaroodpornej brytfance piersiami do góry, polewamy marynatą, która znajduje się na dnie naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut

cool and minty