Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 253Na zrobienie domowego chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo. Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od
Wanilia i Kardamon
twarogowe knedle ze śliwkami... 243Składniki: twaróg półtłusty zmielony 50 dag, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 2 łyżki, jajko 1 sztuka "XL", sól 1/2 łyżeczki, cukier
W Mojej Kuchni Lubię
Makowe pierożki 163każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem. 7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C. 10. Deser do kawy
Kulinarna Chwila
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex 156Dutch Baby to pieczony omlet naleśnikowy. W smaku przypomina nieco angielski pudding, który robiłam z przepisu Nigelli Lawson. Tym razem przygotowałam go z przepisu Madame Edith
W mojej kuchni
Litwa - Cepelinai su morkomis (Cepeliny z marchewką) 161dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy trochę soli i oleju. 6) Z ziemniaków formujemy okrągłe placki wielkości dłoni. Na środek nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi, aby powstał przedłużony pieróg. Cepeliny obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej się wody. 7) Gotujemy przez około 15-20 minut. 8) Podajemy polane lekko podgrzanym olejem
Roślinożerni urlopowicze
Lane kluski 157Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w
Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji 186Ok! Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food. Tradycyjny obiad w
codojedzenia
Pierożki Twarożki 186każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem. 8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut
Kulinarna Chwila
Zupa z karpia z pierożkami 184Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy
Obiad gotowy
Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem. 178okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia. Następnie lekko naciągamy i zalepiamy nadzienie wygląda to jak pieróg ;) następnie zwijamy i wywijamy końcówki tworząc rogala. Tak przygotowane rogale wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia
Rozpustne gotowanie
Uszka wigilijne z farszem mielonym 164Do wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremowe ravioli z ricottą i masłem szałwiowym 175Pyszne danie kuchni włoskiej dziś na stole moim i Waszym. Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach. Robi się
Moje Małe Czarowanie
Tortellini in brodo oraz Torrone blanco 167v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 21 false false
Obiad gotowy
szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą... 232Składniki: kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe
W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 244Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi