pierogi - 9327 przepisów (strona:294/622)

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka 48

przypaleniem kaszy), to danie szczególnie przypadło mi do gustu. Może to dlatego, że też jestem z północy regionu, a tutaj ta kasza była bardziej popularna, np. jako farsz do pierogów czy nawet gołąbków? Niemniej zapewniam, że lekko słona kasza jaglana ugotowana na mleku, która czerpie słodycz jedynie z suszonych śliwek i rodzynek, to danie warte miejsca na świątecznych stołach

Trzeci talerz
Polska kuchnia w Krakowie – przewodnik po lokalnych smakach 54

delikatnego smaku ziemniaczanych kuleczek z aromatem lasu. Dla miłośników bardziej sycących dań doskonałym wyborem będzie pieczeń z mięsa mielonego, podawana z buraczkami i kaszą gryczaną. Nie można też pominąć pierogów ruskich, które są prawdziwą wizytówką kuchni polskiej. W Krakowie znajdziemy je w różnych odsłonach – od tradycyjnych, wypełnionych ziemniakami i białym serem, po bardziej wyszukane wariacje z grzybami czy szpinakiem

Słodkie okruszki
Kulebiak 41

obiecując niezapomniany smak. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami przepisem na kulebiak, potrawę, która nie tylko kusi aromatem, ale również wypełnia serce nostalgią i tradycją. Kulebiak, znany także jako pierogi w cieście, to jedno z najbardziej urokliwych dań kuchni wschodnioeuropejskiej. Jego korzenie sięgają głęboko w historię i kulturę, stanowiąc nieodłączny element rodzinnych obiadów i uroczystości. Przygotujcie się na kulinarną

Marder&Marder Manufacture
PIECZONE DROŻDŻOWE PIEROŻKI. Z KAPUSTĄ I PRAWDZIWKAMI 48

pracować. Na stolnicę/stół wysypujemy trochę mąki. Nasze  ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką spore kółka. Na każde kółko nakładamy kapuściany farsz. Składamy na pół i sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 25 minut

Walijskie Pichcenie
Jak moczyć grzyby suszone 52

kluczowych kroków w przygotowywaniu wielu tradycyjnych polskich potraw – moczenia grzybów suszonych. Grzyby suszone to składnik, który nadaje wyjątkowy smak i aromat wielu daniom, takim jak bigos, zupy grzybowe czy pierogi. Jednak aby w pełni wydobyć ich walory smakowe, ważne jest, aby odpowiednio je przygotować. W tym wpisie dowiecie się, jak prawidłowo moczyć grzyby suszone, aby były miękkie, aromatyczne

Dorota Smakuje
Domowe wędliny na wigilijny stół – przewodnik 47

Zdrowe i pełne smaku potrawy na wigilijnym stole to najlepszy prezent, jaki możemy podarować swoim bliskim. Warto więc spróbować swoich sił nie tylko w pieczeniu makowca i lepieniu pierogów, ale też przygotowywaniu domowych wędlin na Wigilię. Jak zrobić wędliny na święta? To nic skomplikowanego! Wystarczą odpowiednie akcesoria, dobrej jakości mięso i solidna dawka przypraw, dzięki którym samodzielnie przygotujemy naprawdę

CityTaste - Przepisy
KURCZAK W POTRAWCE 69

albo wielu) ma dylemat co zrobić z mięsem z rosołu. Ja najczęściej obieram je i trafia do drobiowej galarety, którą bardzo lubimy. Z takiego mięsa robiłam też farsz do pierogów, czy panierowałam je i odsmażałam na złoty kolor. Za tym ostatnim sposobem nie przepadam, bo mięso z rosołu oddało już swój smak i jest raczej takie "wymoczone". Wtedy nawet

Walijskie Pichcenie
Jak mrozić uszka wigilijne 50

okresie świątecznym. Ja już od kilku lat z powodzeniem stosuje tę metodę. Jeszcze w listopadzie lub na początku grudnia rezerwujemy sobie z rodzinką weekend i lepimy razem uszka i pierogi wigilijne a potem mrozimy. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznymi uszkami bez pośpiechu w wigilijny wieczór. Robicie tak? Wypróbujecie tą metodę? Smacznego! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje

Dorota Smakuje
Cucina Povera Historia i Pochodzenie 54

Cucina Povera, które znajdziesz na mojej stronie Panzanella – Toskańska sałatka z czerstwego chleba, pomidorów, oliwy i cebuli. Caponata – Sycylijski gulasz warzywny z bakłażanem, oliwkami i kaparami. Canederli Tirolesi – Chlebowe pierogi, idealne na zimowe dni. Pasta 'ca Muddica – Makaron z bułką tartą, prosty i szybki posiłek z Sycylii. Inne Klasyczne Dania Cucina Povera Poniżej znajdziesz dodatkowe propozycje potraw, które wywodzą

RafalCook
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 44

Rozwałkuj ciasto partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam nieduży kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując w ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Zachęcam, aby skorzystać z mojego

nietylkopasta.pl
Koreańskie placki ziemniaczane 54

dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem, który jest nie tylko prosty, ale także pełen smaku i inspiracji prosto z Korei. Przepis na te placki pochodzi z książki „Pierogi z kimchi 2”. PRZEPIS KOREAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki na 2 porcje: 500g ziemniaków 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka płatków gochugaru 6 łyżek oleju sos: 2 łyżki jasnego

Dorota Smakuje
Rogaliki z jabłkami, orzechami i marchewką 59

każdy kwadrat nałożyć po przekątnej łyżeczkę farszu (fot.2) . Zebrać do środka rogi ciastka po przekątnej i skleić je ze sobą (fot.3) . Krawędzie nie muszą być sklejone całkiem (jak pierogi), wystarczy, żeby "złapały" się ze sobą. Obrócić sklejeniem do dołu, położyć na blasze z papierem do pieczenia. Skleić brzegi ciastka formując je lekko do dołu tworząc kształt rogalika (fot.4) . Piec

Świat Ciasta
Odkrywanie lokalnych smaków: jak polskie miasta celebrują regionalną kuchnię 39

promują swoje lokalne potrawy na szeroką skalę, organizując różnego rodzaju festiwale kulinarne. Na przykład: Warszawa organizuje Festiwal Smaków, gdzie można spróbować tradycyjnych dań z całej Polski, takich jak bigos, pierogi czy kiełbasa. Kraków jest znany ze swojego dziedzictwa kulinarnego i tradycji Małopolski, organizując regularne wydarzenia promujące kuchnię tego regionu. Wrocław przyciąga smakoszy na Festiwal Piwa i Serów, podczas którego

CityTaste - Przepisy