Przepis na : obiad
Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU » czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Co do pierogów mam jeden z nimi problem! Te w sklepie są jakieś grubaśne. Ja jak nawet nałożę sporo farszu i na surowo ten piróg wygląda ładnie, grubo, to zaraz po ugotowaniu oklapnie i robi się płaski. Od czego to zależy?
Pierogi mogę jeść na słono i słodko.Te są pewnie pyszne i pięknie wyglądają :)
Uwielbiam pierogi w każdej postaci :) A a są jeszcze ulubionymi mojego taty :)
Dobre w smaku tylko szkoda, że robiąc wg przepisu został mi jeszcze ser a ciasto nie...
Trudno jest mi odpowiadać za fakt, że została Panu/i masa serowa. Nie wiem, jak cienko zostało rozwałkowane ciasto, ani jak dużo Pan/i nakładała farszu do każdego pieroga. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam
W domu lubię je tylko ja. I zwykle nie robię, no bo szkoda zachodu na dwa obiady. Ale chyba nadszedł ten czas, bo siedzę i napatrzeć się nie mogę:)
Jak to mozliwe, ze na 2szklanki maki ida 2 szkalnki wody? Musialam dodac drugie tyle maki... zrobilam cos zle?Magda
Pani Magdo nie dwie szklanki, ale 2/3 szklanki, czyli niepełna jedna szklanka. Pozdrawiam
Właśnie robiłam dziś na obiad. Pyszne! ja podsmażałam jeszcze na masełku
co do pierogow,aby nie byly cienki po ugotowaniu potrzeba dodac kaszy manny do sera.
Ilość zależy od wielkości pierogów, grubości ciasta. Z reguły z przepisu wystarcza mi na rozłożenie ich na 4-5 płaskich talerzy obiadowych.
Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne, wprost idealne, takie jak u mamy. Jagoda
Mniam,uwielbiam Twoja strone pozdrawiam:) almikofashion.blogspot.com
Przeczytałam ten przepis dzisiaj ( 7.02.'14) i z ogromną ciekawością zrobię je jutro, choć nigdy nie robiłam pierogów i jestem biała w gotowaniu. Zobaczymy czy mi się uda :)
Różne próbowałem ciasta na pierogi ale najlepsze wg. przepisu naszych babć: mąkę zaparzam gorącą wodą ! Na 3 szklanki mąki 1/2 wrzątku; mieszam drewnianą łyżką i dopiero sól i 1 żółtko (bez białka, bo twarde pierogi !!!) I tajemnica najważniejsza: szklanka maślanki a nie olej czy śmiechtana. Pierogi są mięciutkie i cieniutkie (przy wałkowaniu też nie za dużo podsypywać mąki, bo twarde będą). A do sera dodaję wiśniową konfiturę bądź z truskawki własnej roboty. Spróbuj, a nie będziesz już innego ciasta robić
cudne! pierwsze moje pierogi w życiu - najłatwiejsze najsmaczniejsze . Dziękuję i pozdrawiam!!!
Pierwszy raz ribilam rierogi.mi nie wyszlo ciasto wogole nie chcialo sie rozwalkowywac bylo bardz twade - jakas rada dlaczego ?? czy nie powinno sie dodac jjkaa do ciasta?
Najpewniej nie dodała Pani wystarczającej ilości wody. W przepisie napisałam "około 2/3 szklanki", bo mąki bardzo się od siebie różnią i czasami potrzeba płynu ciut więcej lub mniej. Co do jajka to są różne szkoły, jedni dają całe jajko inni tylko żółtko, a jeszcze inni nie używają go wcale. Moje początki z ciastem pierogowym też były ciężkie, więc proszę spróbować jeszcze raz je zrobić i pamiętać, że ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam :)
ok jutro zrobie podejscie numer dwa :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam rowniez
Głęboki wdech, spokój i stopniowe dodawanie wody. Będzie dobrze :)
Ja bylam pierogowym beztalenciem do dzis! Uwielbiam pierogi a ciasta nie potrafilam robic bo mi sie podczas gotowania rozklejalo:( moja zla passa minela po wyprobowaniu twojego przepisu:) jutro biore sie za ruskie i z miesem:)