PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

Przepis na : obiad

Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
nuta, 14 marca 2013 12:26:06

Co do pierogów mam jeden z nimi problem! Te w sklepie są jakieś grubaśne. Ja jak nawet nałożę sporo farszu i na surowo ten piróg wygląda ładnie, grubo, to zaraz po ugotowaniu oklapnie i robi się płaski. Od czego to zależy?

Nemi, 14 marca 2013 12:40:12

Rezerwuję miejsce przy stole:)

Justyna Bąk, 14 marca 2013 15:05:04

strzał w dziesiątkę w moje smaki:) pychota!

Klaudia, 14 marca 2013 17:32:56

Pierogi mogę jeść na słono i słodko.Te są pewnie pyszne i pięknie wyglądają :)

przecinkowa, 15 marca 2013 11:04:45

Uwielbiam pierogi w każdej postaci :) A a są jeszcze ulubionymi mojego taty :)

pierogi z serem, 16 maja 2013 10:11:30

Świetny ten przepis :) Pozdrawiam !

Anonymous, 9 czerwca 2013 14:15:19

Zamierzam zrobić choć mam 9 lat!:D:D:D:D:D:D:D

Anonymous, 26 czerwca 2013 00:30:43

Dobre w smaku tylko szkoda, że robiąc wg przepisu został mi jeszcze ser a ciasto nie...

Aleksandra Rybinska, 27 czerwca 2013 01:25:15

Trudno jest mi odpowiadać za fakt, że została Panu/i masa serowa. Nie wiem, jak cienko zostało rozwałkowane ciasto, ani jak dużo Pan/i nakładała farszu do każdego pieroga. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam

Opalanka, 29 czerwca 2013 17:50:20

W domu lubię je tylko ja. I zwykle nie robię, no bo szkoda zachodu na dwa obiady. Ale chyba nadszedł ten czas, bo siedzę i napatrzeć się nie mogę:)

Mamuśka na całego, 7 lipca 2013 15:16:20

Dziękuję za świetny przepis :)

Anonymous, 12 lipca 2013 00:29:08

Jak to mozliwe, ze na 2szklanki maki ida 2 szkalnki wody? Musialam dodac drugie tyle maki... zrobilam cos zle?Magda

Aleksandra Rybinska, 12 lipca 2013 00:42:03

Pani Magdo nie dwie szklanki, ale 2/3 szklanki, czyli niepełna jedna szklanka. Pozdrawiam

Anonymous, 19 lipca 2013 17:46:19

Właśnie robiłam dziś na obiad. Pyszne! ja podsmażałam jeszcze na masełku

Anonymous, 20 sierpnia 2013 22:49:54

co do pierogow,aby nie byly cienki po ugotowaniu potrzeba dodac kaszy manny do sera.

Anonymous, 29 sierpnia 2013 16:41:37

Mniej więcej ile pierogów wychodzi z przepisu?

Aleksandra Rybinska, 1 września 2013 12:57:12

Ilość zależy od wielkości pierogów, grubości ciasta. Z reguły z przepisu wystarcza mi na rozłożenie ich na 4-5 płaskich talerzy obiadowych.

Aleksandra Rybinska, 1 września 2013 12:59:02

*pierogów

Anonymous, 8 września 2013 22:31:53

Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne, wprost idealne, takie jak u mamy. Jagoda

Anonymous, 5 października 2013 14:13:14

Zrobiłam i pychota... Mniam bardzo dobre

ALEX KLUZA, 20 grudnia 2013 20:07:05

Mniam,uwielbiam Twoja strone pozdrawiam:) almikofashion.blogspot.com

Anonymous, 10 stycznia 2014 02:21:26

W jakiej ilości trzeba dodać tej kaszy jakby?

Anonymous, 7 lutego 2014 23:34:27

Przeczytałam ten przepis dzisiaj ( 7.02.'14) i z ogromną ciekawością zrobię je jutro, choć nigdy nie robiłam pierogów i jestem biała w gotowaniu. Zobaczymy czy mi się uda :)

Aleksandra Rybinska, 8 lutego 2014 10:55:17

Trzymam kciuki :)

Anonymous, 28 lutego 2014 12:17:34

Różne próbowałem ciasta na pierogi ale najlepsze wg. przepisu naszych babć: mąkę zaparzam gorącą wodą ! Na 3 szklanki mąki 1/2 wrzątku; mieszam drewnianą łyżką i dopiero sól i 1 żółtko (bez białka, bo twarde pierogi !!!) I tajemnica najważniejsza: szklanka maślanki a nie olej czy śmiechtana. Pierogi są mięciutkie i cieniutkie (przy wałkowaniu też nie za dużo podsypywać mąki, bo twarde będą). A do sera dodaję wiśniową konfiturę bądź z truskawki własnej roboty. Spróbuj, a nie będziesz już innego ciasta robić

Pat, 6 marca 2014 12:37:21

Swietne

Anonymous, 27 marca 2014 21:24:51

cudne! pierwsze moje pierogi w życiu - najłatwiejsze najsmaczniejsze . Dziękuję i pozdrawiam!!!

Aleksandra Rybinska, 27 marca 2014 22:29:03

Cieszę się, że pierogi wychodzą i smakują :)

Anonymous, 28 czerwca 2014 00:47:38

Pierwszy raz ribilam rierogi.mi nie wyszlo ciasto wogole nie chcialo sie rozwalkowywac bylo bardz twade - jakas rada dlaczego ?? czy nie powinno sie dodac jjkaa do ciasta?

Aleksandra Rybinska, 28 czerwca 2014 01:06:32

Najpewniej nie dodała Pani wystarczającej ilości wody. W przepisie napisałam "około 2/3 szklanki", bo mąki bardzo się od siebie różnią i czasami potrzeba płynu ciut więcej lub mniej. Co do jajka to są różne szkoły, jedni dają całe jajko inni tylko żółtko, a jeszcze inni nie używają go wcale. Moje początki z ciastem pierogowym też były ciężkie, więc proszę spróbować jeszcze raz je zrobić i pamiętać, że ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam :)

Anonymous, 28 czerwca 2014 02:19:22

ok jutro zrobie podejscie numer dwa :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam rowniez

Aleksandra Rybinska, 28 czerwca 2014 02:32:37

Głęboki wdech, spokój i stopniowe dodawanie wody. Będzie dobrze :)

Anonymous, 3 lipca 2014 15:47:14

Ja bylam pierogowym beztalenciem do dzis! Uwielbiam pierogi a ciasta nie potrafilam robic bo mi sie podczas gotowania rozklejalo:( moja zla passa minela po wyprobowaniu twojego przepisu:) jutro biore sie za ruskie i z miesem:)