PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

Przepis na : obiad

Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
nuta, 14 marca 2013 12:26:06

Co do pierogów mam jeden z nimi problem! Te w sklepie są jakieś grubaśne. Ja jak nawet nałożę sporo farszu i na surowo ten piróg wygląda ładnie, grubo, to zaraz po ugotowaniu oklapnie i robi się płaski. Od czego to zależy?

Nemi, 14 marca 2013 12:40:12

Rezerwuję miejsce przy stole:)

Justyna Bąk, 14 marca 2013 15:05:04

strzał w dziesiątkę w moje smaki:) pychota!

Klaudia, 14 marca 2013 17:32:56

Pierogi mogę jeść na słono i słodko.Te są pewnie pyszne i pięknie wyglądają :)

przecinkowa, 15 marca 2013 11:04:45

Uwielbiam pierogi w każdej postaci :) A a są jeszcze ulubionymi mojego taty :)

pierogi z serem, 16 maja 2013 10:11:30

Świetny ten przepis :) Pozdrawiam !

Anonymous, 9 czerwca 2013 14:15:19

Zamierzam zrobić choć mam 9 lat!:D:D:D:D:D:D:D

Anonymous, 26 czerwca 2013 00:30:43

Dobre w smaku tylko szkoda, że robiąc wg przepisu został mi jeszcze ser a ciasto nie...

Aleksandra Rybinska, 27 czerwca 2013 01:25:15

Trudno jest mi odpowiadać za fakt, że została Panu/i masa serowa. Nie wiem, jak cienko zostało rozwałkowane ciasto, ani jak dużo Pan/i nakładała farszu do każdego pieroga. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam

Opalanka, 29 czerwca 2013 17:50:20

W domu lubię je tylko ja. I zwykle nie robię, no bo szkoda zachodu na dwa obiady. Ale chyba nadszedł ten czas, bo siedzę i napatrzeć się nie mogę:)

Mamuśka na całego, 7 lipca 2013 15:16:20

Dziękuję za świetny przepis :)

Anonymous, 12 lipca 2013 00:29:08

Jak to mozliwe, ze na 2szklanki maki ida 2 szkalnki wody? Musialam dodac drugie tyle maki... zrobilam cos zle?Magda

Aleksandra Rybinska, 12 lipca 2013 00:42:03

Pani Magdo nie dwie szklanki, ale 2/3 szklanki, czyli niepełna jedna szklanka. Pozdrawiam

Anonymous, 19 lipca 2013 17:46:19

Właśnie robiłam dziś na obiad. Pyszne! ja podsmażałam jeszcze na masełku

Anonymous, 20 sierpnia 2013 22:49:54

co do pierogow,aby nie byly cienki po ugotowaniu potrzeba dodac kaszy manny do sera.

Anonymous, 29 sierpnia 2013 16:41:37

Mniej więcej ile pierogów wychodzi z przepisu?

Aleksandra Rybinska, 1 września 2013 12:57:12

Ilość zależy od wielkości pierogów, grubości ciasta. Z reguły z przepisu wystarcza mi na rozłożenie ich na 4-5 płaskich talerzy obiadowych.

Aleksandra Rybinska, 1 września 2013 12:59:02

*pierogów

Anonymous, 8 września 2013 22:31:53

Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne, wprost idealne, takie jak u mamy. Jagoda

Anonymous, 5 października 2013 14:13:14

Zrobiłam i pychota... Mniam bardzo dobre

ALEX KLUZA, 20 grudnia 2013 20:07:05

Mniam,uwielbiam Twoja strone pozdrawiam:) almikofashion.blogspot.com

Anonymous, 10 stycznia 2014 02:21:26

W jakiej ilości trzeba dodać tej kaszy jakby?

Anonymous, 7 lutego 2014 23:34:27

Przeczytałam ten przepis dzisiaj ( 7.02.'14) i z ogromną ciekawością zrobię je jutro, choć nigdy nie robiłam pierogów i jestem biała w gotowaniu. Zobaczymy czy mi się uda :)

Aleksandra Rybinska, 8 lutego 2014 10:55:17

Trzymam kciuki :)

Anonymous, 28 lutego 2014 12:17:34

Różne próbowałem ciasta na pierogi ale najlepsze wg. przepisu naszych babć: mąkę zaparzam gorącą wodą ! Na 3 szklanki mąki 1/2 wrzątku; mieszam drewnianą łyżką i dopiero sól i 1 żółtko (bez białka, bo twarde pierogi !!!) I tajemnica najważniejsza: szklanka maślanki a nie olej czy śmiechtana. Pierogi są mięciutkie i cieniutkie (przy wałkowaniu też nie za dużo podsypywać mąki, bo twarde będą). A do sera dodaję wiśniową konfiturę bądź z truskawki własnej roboty. Spróbuj, a nie będziesz już innego ciasta robić

Pat, 6 marca 2014 12:37:21

Swietne

Anonymous, 27 marca 2014 21:24:51

cudne! pierwsze moje pierogi w życiu - najłatwiejsze najsmaczniejsze . Dziękuję i pozdrawiam!!!

Aleksandra Rybinska, 27 marca 2014 22:29:03

Cieszę się, że pierogi wychodzą i smakują :)

Anonymous, 28 czerwca 2014 00:47:38

Pierwszy raz ribilam rierogi.mi nie wyszlo ciasto wogole nie chcialo sie rozwalkowywac bylo bardz twade - jakas rada dlaczego ?? czy nie powinno sie dodac jjkaa do ciasta?

Aleksandra Rybinska, 28 czerwca 2014 01:06:32

Najpewniej nie dodała Pani wystarczającej ilości wody. W przepisie napisałam "około 2/3 szklanki", bo mąki bardzo się od siebie różnią i czasami potrzeba płynu ciut więcej lub mniej. Co do jajka to są różne szkoły, jedni dają całe jajko inni tylko żółtko, a jeszcze inni nie używają go wcale. Moje początki z ciastem pierogowym też były ciężkie, więc proszę spróbować jeszcze raz je zrobić i pamiętać, że ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam :)

Anonymous, 28 czerwca 2014 02:19:22

ok jutro zrobie podejscie numer dwa :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam rowniez

Aleksandra Rybinska, 28 czerwca 2014 02:32:37

Głęboki wdech, spokój i stopniowe dodawanie wody. Będzie dobrze :)

Anonymous, 3 lipca 2014 15:47:14

Ja bylam pierogowym beztalenciem do dzis! Uwielbiam pierogi a ciasta nie potrafilam robic bo mi sie podczas gotowania rozklejalo:( moja zla passa minela po wyprobowaniu twojego przepisu:) jutro biore sie za ruskie i z miesem:)