pierogi - 9327 przepisów (strona:289/622)

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną 193

już widzę, że bardzo przypadną mi do gustu. Dziś na pierwszy ogień poszła ognista mieszanka przypraw czyli to co lubię. A taka mieszanka świetnie nadaje się np. do pierogów. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 199

ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek. Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować około 5 minut

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim 179

pierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu! Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie. ( A przydałoby się poćwiczyć , bo moja falbanka woła o pomstę do nieba ;D ) Zrobiłam kilka dni temu na obiad – zniknęły w tempie ekspresowym i nie uniknęłam dorobienia dokładki! Co to oznacza? Że były pyszne! Połączenie delikatnego białego serka

Ostra na Słodko
Pielmieni z grzybami 179

Pielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem. Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam

Ostra na Słodko
Pierogi kowieńskie 165

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam!   SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko

Ostra na Słodko
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami 156

takie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! Firma Provitus chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu. Do tego ulubione ciasto ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy!   Składniki

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 156

wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci! Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie

Ostra na Słodko
Maultaschen 239

mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu

Ostra na Słodko
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 148

dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu

Ostra na Słodko
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 259

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz

Gospodyni Miejska
414. Kakaowo.. 147

Pełnoziarniste kakaowe pierogi z cynamonowym twarogiem i sosem śliwkowym inspiracja Potrzebuje zmian.. Noc to bardzo dziwna pora.. zazwyczaj wtedy śpisz, ale jeżeli tego nie robisz to myślisz, a kiedy to robisz świat staje się inny, Czujesz, widzisz i robisz rzeczy których nigdy byś nie zrobił, bo wraz z nastaniem dnia to wszystko zniknie..  jakby nigdy tego

More food, love and dreams
Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym 185

Pierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 163

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z  1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają  gryczane, które prezentuję poniżej... Ciasto:  0,5kg mąki,  jajko,  szklanka wody,  sól,  Zagnieść wszystkie składniki. Farsz:  2 szklanka kaszy, ugotować

Anioły w kuchni
Małe calzone. 251

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z mięsem i kapustą 157

Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze się skleiły Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia      Przygotowanie(...)składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej jajko i ponownie wszystko wymieszałam (uważać by farsz nie był zbyt gorący, bo jajko by się "ścięło") To był mój farsz do pierogów

Proste Potrawy