Zdrowe i pełne smaku potrawy na wigilijnym stole to najlepszy prezent, jaki możemy podarować swoim bliskim. Warto więc spróbować swoich sił nie tylko w pieczeniu makowca i lepieniu pierogów, ale też przygotowywaniu domowych wędlin na Wigilię. Jak zrobić wędliny na święta? To nic skomplikowanego! Wystarczą odpowiednie akcesoria, dobrej jakości mięso i solidna dawka przypraw, dzięki którym samodzielnie przygotujemy naprawdę
CityTaste - Przepisyalbo wielu) ma dylemat co zrobić z mięsem z rosołu. Ja najczęściej obieram je i trafia do drobiowej galarety, którą bardzo lubimy. Z takiego mięsa robiłam też farsz do pierogów, czy panierowałam je i odsmażałam na złoty kolor. Za tym ostatnim sposobem nie przepadam, bo mięso z rosołu oddało już swój smak i jest raczej takie "wymoczone". Wtedy nawet
Walijskie Pichcenieokresie świątecznym. Ja już od kilku lat z powodzeniem stosuje tę metodę. Jeszcze w listopadzie lub na początku grudnia rezerwujemy sobie z rodzinką weekend i lepimy razem uszka i pierogi wigilijne a potem mrozimy. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznymi uszkami bez pośpiechu w wigilijny wieczór. Robicie tak? Wypróbujecie tą metodę? Smacznego! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje
Dorota SmakujeCucina Povera, które znajdziesz na mojej stronie Panzanella – Toskańska sałatka z czerstwego chleba, pomidorów, oliwy i cebuli. Caponata – Sycylijski gulasz warzywny z bakłażanem, oliwkami i kaparami. Canederli Tirolesi – Chlebowe pierogi, idealne na zimowe dni. Pasta 'ca Muddica – Makaron z bułką tartą, prosty i szybki posiłek z Sycylii. Inne Klasyczne Dania Cucina Povera Poniżej znajdziesz dodatkowe propozycje potraw, które wywodzą
RafalCookRozwałkuj ciasto partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam nieduży kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując w ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Zachęcam, aby skorzystać z mojego
nietylkopasta.pldzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem, który jest nie tylko prosty, ale także pełen smaku i inspiracji prosto z Korei. Przepis na te placki pochodzi z książki „Pierogi z kimchi 2”. PRZEPIS KOREAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki na 2 porcje: 500g ziemniaków 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka płatków gochugaru 6 łyżek oleju sos: 2 łyżki jasnego
Dorota Smakujekażdy kwadrat nałożyć po przekątnej łyżeczkę farszu (fot.2) . Zebrać do środka rogi ciastka po przekątnej i skleić je ze sobą (fot.3) . Krawędzie nie muszą być sklejone całkiem (jak pierogi), wystarczy, żeby "złapały" się ze sobą. Obrócić sklejeniem do dołu, położyć na blasze z papierem do pieczenia. Skleić brzegi ciastka formując je lekko do dołu tworząc kształt rogalika (fot.4) . Piec
Świat Ciastapromują swoje lokalne potrawy na szeroką skalę, organizując różnego rodzaju festiwale kulinarne. Na przykład: Warszawa organizuje Festiwal Smaków, gdzie można spróbować tradycyjnych dań z całej Polski, takich jak bigos, pierogi czy kiełbasa. Kraków jest znany ze swojego dziedzictwa kulinarnego i tradycji Małopolski, organizując regularne wydarzenia promujące kuchnię tego regionu. Wrocław przyciąga smakoszy na Festiwal Piwa i Serów, podczas którego
CityTaste - PrzepisyKurki w sosie beszamel Kurki z patelni Kurki smażone z cebulką Kurki duszone w śmietanie Grzanki z kurkami Pulpety w sosie kurkowym Sos kurkowy Risotto z kurkami i bobem Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami Makaron z kurkami Tarta z kurkami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zupa z kurek Artykuł Dania z kurkami – 20 przepisów
Dorota SmakujeDzisiaj spróbowałam czegoś nowego i przygotowałam przepyszny drożdżowy zawijaniec z mielonym mięsem i grzybami! To danie to coś między pizzą , nadziewanymi pierogami drożdżowymi a wytrawnymi taco ślimaczkami – idealne na przekąskę, kolację, a nawet na spotkanie ze znajomymi. Co najlepsze, drożdżowe z mielonym mięsem jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zdecydujesz się na gotowe ciasto drożdżowe. Uniwersalny drożdżowy zawijaniec
codojedzeniasolą i pieprzem. Formować okrągłe kotlety grube na ok. 1-1,5 cm i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. ----- Podobne: koktajl z jarmużu kotlety jajeczne z brokułem pierogi z jarmużem i twarogiem
Weekendy w domu i ogrodziegorące, z ulubionym sosem lub innymi dodatkami. Zobacz również inne ciekawe przepisy z ziemniaków : ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce zupa krem z ziemniaka ziemniaki pieczone z parmezanem i mlekiem pierogi z ziemniakami, kurkami i oscypkiem talarki ziemniaczane z piekarnika Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest
Via Gustomiesiące temu, wiedząc, że zbliżają się urodziny mojej przyjaciółki (psychofanki Korei), postanowiłam zrobić jej kimchi. Nie zagłębiałam się za bardzo w dużą ilość przepisów, przepis podkradłam Wiolecie z vloga Pierogi z kimchi . Jest prosty, przejrzysty i myślę, że autentyczny. Wioleta mieszka w Korei, ma męża Koreańczyka, wiecie do czego piję. W sumie kimchi według jej przepisu zrobiłam już dwukrotnie
KardamonovyWyciągamy z piekarnika i ja na tym etapie, gdy są jeszcze bardzo gorące, delikatnie odklejam je od papieru, biorę szklankę o średnicy trochę większej niż ciasteczko i jakbym wykrawała pierogi, daje szklankę na ciasteczko i kołuję nią aby ciasteczko ładnie się uformowało w krążek, bo po pieczeniu różnie z kształtem bywa. One gdy są jeszcze ciepłe są plastyczne
Smaczna Strona