pierogi ze szpinakiem - przepisów 482

  1. Pierogi ze szpinakiem
    Pierogi ze szpinakiem

    nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki(...)pszennej * jajko * szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek  * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  2. Pierogi ze szpinakiem i fetą
    Pierogi ze szpinakiem i fetą

    Pierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg mrożonych brykietów szpinakowych 25-30 dag fety 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  3. Razowe pierogi ze szpinakiem
    Razowe pierogi ze szpinakiem

    dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek(...)się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga Truskawkowa Fiesta , prowadzonego przez 10september.

  4. Pierogi ze szpinakiem i botwiną
    Pierogi ze szpinakiem i botwiną

    Pierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną. składniki: ciasto na pierogi 700 g mąki pszennej 400 ml wrzącej wody 4 łyżki(...)margaryny szczypta soli Kamis 1 jajko farsz: 650 g świeżego szpinaku 350 g liści młodej botwiny 200 g fety sól,pieprz Kamis oliwa do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście, aby zmiękły a przede wszystkim  odparowały wodę i  znacznie zmniejszyły swoją

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  5. Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem
    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

    Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem.  Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  6. PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ.
    PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ.

    stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie(...)Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  7. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)
    Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)

    niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto  (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli(...)następnie szpinak, fetę (~1 plasterek) i suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami

    Przepis pochodzi z bloga coolinarnastrefa.blogspot.com, prowadzonego przez coolinarnaStrefa.

  8. Pierogi ze szpinakiem
    Pierogi ze szpinakiem

    zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  9. Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim
    Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim

    szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło.  Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze(...)mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  10. Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta
    Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta

    mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z  jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów.   Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  11. Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca
    Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca

    piknik był rodzinny, i ledwo żywa dotarłam do domu. W planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek, potem w sklejaniu

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  12. Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem
    Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem

    Postanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz(...)szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn

    Przepis pochodzi z bloga cookpl, prowadzonego przez cookpl.

  13. Pieczone pełnoziarniste pierogi z kurczakiem i szpinakiem
    Pieczone pełnoziarniste pierogi z kurczakiem i szpinakiem

    ostatnim razem pomieszałam szpinak z feta. Wyszło bardzo smacznie, na pewno przygotuję je jeszcze raz kombinując z przyprawami! Z podanych składników wyszły mi 4 spore pierogi. Składniki Farsz: 3 duże garście świeżego szpinaku 3 duże pieczarki pół czerwonej cebuli mała pierś z kurczaka 3 małe ząbki czosnku troszkę oliwy przyprawy Ciasto: 90 g mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki ciepłej wody(...)drożdżami i cukrem, pod koniec solimy. Cebulę smażymy na teflonowej patelni, dusimy pieczarki, smażymy pierś z kurczaka (wszystko osobno). Lekko spryskujemy patelnię oliwą i wrzucamy rozgnieciony czosnek, potem wrzucamy szpinak, można go drobniej posiekać, dusimy pod przykryciem. Na końcu wszystkie razem mieszamy. Na posypanej mąką pełnoziarnistą desce rozwałkowujemy dość cienko placek i wycinamy koło, nakładamy farsz i zaklejamy.  Moje

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  14. pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą
    pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą

    klasyka :) finezjaniedrogo.bloog.pl

    Przepis pochodzi z bloga finezjaniedrogo, prowadzonego przez Małgorzata Włodek.

  15. Pełnoziarniste pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem
    Pełnoziarniste pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem

    lodówce bez obaw o popsucie. Z podanych składników powinno wyjść 8 dużych pierogów. Składniki Na ciasto: 400g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli woda Na farsz: dwie duże piersi z kurczaka 5 dużych garści szpinaku 1/2 kostki sera feta 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek  pieprz(...)szpinak, gdy delikatnie puści sok, również pierś z kurczaka, wszystko popieprzyć, podsmażyć, pod koniec przykryć pokrywką. Kiedy szpinak już puści sok, a kurczak będzie usmażony, dodać pokruszoną fetę i trzymać na mniejszym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować, wykroić okręgi za pomocą jakiejś miski, do środka nakładać farsz, zaklejać tak, by wyglądały jak pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

Wybierz stronę :