chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka
Niebieski kubek z kawaporządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie. Składniki
pieprzny smaczekznów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
moj przepis natego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą
moj przepis namojprzepisna.pl | Metrowiec Metrowiec to ciasto z mojego dzieciństwa. Pamiętam czasy, kiedy całą rodziną szło się na imieniny do znajomych. U jednej ze znajomych zawsze były pierogi oraz właśnie sławny Metriowiec, to własnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny
moj przepis naposmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty). Zlepić jak pierogi, następnie końce ściągnąć do siebie i uformować jakby sakiewkę, w rękach delikatnie ukulać (zrobić kulkę) odstawić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, układać
moj przepis napolecam odrywać 50 gr kawałki ciasta, formować kulki, odstawiać na wysypany mąką blat. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę sera (około 30-35 gr), zlepić jak pierogi, odłożyć na blachę lub tortownicę, zlepieniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia pod ściereczką na 20-30 min. Bułeczki mają podwoić swoją objętość (ja zawsze
moj przepis namojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło z kwaśną śmietaną. Na zimno też jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną
moj przepis nametalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było
Smaczne Zdroweopowiedział o sposobie produkcji nowego rodzaju Inki i jej wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica
karmelowyBrzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy
Gotuj z Rumcajsemzagnieść, do otrzymania dość twardego ciasta. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na środku każdego umieścić orzech i złożoną karteczkę z wróżbą. Koła zlepić jak na pierogi. Następnie wywinąć w odwrotną stronę niż sklejenia. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut (jeśli chcemy, by ciastka ładnie
Nastoletnie Wypiekaniewszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia
Kulinarny Pamiętnikjeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Każde ciasteczko kładziemy na brzegu miseczki szerszą stroną aby się zagięło i nabrało odpowiedniego kształtu. Pieczemy ok 15-20 minut w 180st, do zarumienienia
Smakołyki Asi