Moja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku. Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedno jest pewne. Siedzącym przed talerzem smak kacapołów przywołuje wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane białym serem. Gotuje się je podobnie jak pierogi, w posolonej wodzie, a podaje ze skwarkami lub cebulką, albo w takiej formie, jaką ja znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera
Trzeci talerzmarmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego krążka kładziemy niepełną łyżeczkę marmolady i zlepiamy jak pierogi. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut
Zainspirowana w kuchnichemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste i zdrowe " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyosłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach
Powiedz dietom nieziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat
Pobite gary Barbaryzawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym . Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny
Grunt to przepis!waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu
kgwjanczewozwiązku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
Codzienne Gotowanieproszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie PichcenieDusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta kiszona versus kapusta kwaszona Wielu z nas kupując kiszoną kapustę sięga po kapustę kwaszoną. nie zdając sobie sprawy z potencjalnej różnicy
Trzeci talerzNasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą. kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietrochę kłopot z powodu sypkości i kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe , delikatne w konsystencji i cudownie lekko się wałkowało.Pierogi są wyśmienite , nie czuć podrobami.Polecam - przepis autorski ,choć co tu wymyślać ,podroby to podroby hi hi....uwielbiam je!. 2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący
Maślane ciasteczko