komentarza. Bez podstawowej wiedzy i zacięcia nie mają się po co pchać, ale… Wiadomo, jak działa telewizja. Sito, eliminacje, sito, kalkulacje. Zostawiamy słodką, kochaną, modelową babcię, która jest mistrzynią pierogów (w to, że pani Janinka nią jest to akurat nie wątpię!) i ‘człowieka-petardę’. Zagramy widzom na uczuciach – będzie domowo, rodzinnie, przyjemnie, kilka razy ktoś się zaśmieje, ktoś komuś
Karo in the Kitchenuformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół
potrawyregionalneposiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki
Codzienna kuchnia niecodziennadynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować! Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe do naszego repertuaru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie
Sztuka gotowania w/g Samiryjednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można
Kulinarne InspiracjeZróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis) , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo polać śmietaną. Wszystko według własnego smaku. Składniki 2 szklanki puree z dyni (przepis na puree) 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemziarnami chia Owsiank a z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia
Moja smaczna kuchnianiesamowitą fanką połączenia mięty z czekoladą... a zresztą co tam!!! Samej mięty! I to w ogromnych ilościach. Jest mi jej wiecznie mało! Dodaję ją do herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny
sierotka maRysia w kuchniktórym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni
sierotka maRysia w kuchnidodatkach. Tak właśnie było z burakiem ćwikłowym który nas totalnie zaskoczył... do tej pory kombinuję co by tu jeszcze z niego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory zakiełkowały już plany wykonania tylu nowych dań... ale na pierwszy rzut poszła kaczka - niby prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz częściej wraca
sierotka maRysia w kuchninikogo nie pominęłam...Każda z przybyłych osób przyniosła coś pysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma
sierotka maRysia w kuchniDziałajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast ketchupu, super do spaghetti gdy chcemy je zrobić na szybko, wspaniale pasuje do dań z grilla. Jeśli ktoś lubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już
sierotka maRysia w kuchniGala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko
Karo in the Kitchen