pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:30/164)

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM PISTACJOWYM 333

bliscy się ucieszą i docenią, że dostali domowej roboty wypieki! SKŁADNIKI : ( około 20 sztuk ) mąka pszenna – 300 gram olej – 100 ml cukier – 80 gram jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka na krem pistacjowy : pistacje – 15 – 20 sztuk biała czekolada – 6 kostek mleko – 50 ml mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Pistacje obrać, wrzucić do blendera, dodać mleko i zblendować(...)będzie gotowa, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować. Wyciąć okrągłe placuszki, na środek dodawać po łyżeczce kremu i zakrywać kolejnym placuszkiem. Ugniatać po bokach jak pierogi. Przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju i piec 15 – 20 minut w 180º

kuchniabellissima.wordpress.com
Pierogi z mięsem drobiowym 130

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi(...)mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch

R'n'G Kitchen
Przepis na kakory (soczewiaki) 177

Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć(...)Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto! Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 47

gość może odpocząć w pięknym otoczeniu i nacieszyć się autorskimi daniami Katarzyny Kowalczyk. W przytulnym wnętrzu można odpocząć przy sałatce z grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy(...)Cezar z panierowanymi boczniakami lub kurczakiem, Wege Micha z hummusem i pieczonymi warzywami – oto wybrane propozycje na start. Dania mięsne, kotlet sojowy lub kalafior w panierce są z kolei ciekawszymi ofertami dla tych, którzy chcą najeść się do syta. W Słoiku nie brak też burgerów i pierogów, na sporo atrakcji mogą liczyć również miłośnicy makaronów i świeżych sałatek

Kuchcik gotuje
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 346

Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Mamy już kupione ziemniaki. Koniecznie typu C, czyli wysokoskrobiowe, suche, takie które rozpadają się

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 179

Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku.   I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 170

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków.  Pierożki wypełnione s ą  wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.  Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam(...)czubatej łyżce ragù, przykrywamy je pozostałym ciastem. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem.  Pierożki wykładamy   do formy  wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.  **** Ponete al centro del cerchio un cucchiaio di ragù, quindi sovrapponete un altro disco e sigillate bene i bordi con una forchetta.  Posizionate i ravioli

La grande e la piccola cuoca
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 190

Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu ziemniaki na frytki, ziemniaki sałatkowe, ziemniaki do pieczenia. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka — od razu wyrzucajcie

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie z wędzonym serem 274

Kto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone

kgwjanczewo
Ciekawostki kulinarne: dynia 157

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.  Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał(...)Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Pierogi dim sum z gotowymi pierogami Konspol 61

Dlaczego kochamy pierogi? Pierogi są uwielbianą potrawą na całym świecie. To niezwykle uniwersalne danie, które można spożywać jako przystawkę, dodatek lub danie główne. Są ważną częścią nie tylko polskiej kuchni. Niezależnie od tego, czy są wypełnione mięsem, owocami, warzywami czy kombinacją tych składników, pierogi mają unikalny smak i aromat. Mogą być gotowane, smażone i pieczone. Wiele z nich przygotowuje się na parze, np. pierogi dim sum. Te wyjątkowe sakiewki są niezwykle popularne w kuchni chińskiej. Delikatny farsz tworzy kapusta pekińska i wyselekcjonowane mięso wieprzowe. Wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki aromatycznym przyprawom.  Pierogi dim sum świetnie smakują z odrobiną sosu sojowego. Możesz je przygotować samodzielnie, wykorzystując np. filet z kurczaka Konspol

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna kapusta z grzybami 94

albo zawekować.  Polecam również inne przepisy na Wigilię: Krokiety z kapustą i pieczarkami   Wigilijna kapusta z grzybami  Pierogi z kapustą i pieczarkami Paszteciki z kapustą i pieczarkami Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Pieczone pierożki z kapustą i grzybami Smażony karp z karmelizowaną cebulą Ryba po grecku (najlepsza) Śledzie pod szubą Śledzie

Obiad gotowy
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 104

babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię wnosiła nie tylko wyśmienite pierogi, ale też radosną atmosferę i wesołą kolędę. Brakuje

Słodkie okruszki
10 przedmiotów, których nie można wkładać do zmywarki! 120

się pieni, przez co zacznie wychodzić ze zmywarki a cała kuchnia zostanie zapełniona pianą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Domowy

To Musisz Wiedzieć
PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ 105

Chwilę smażyć około 5 minut.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 114

powinno się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 6) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 123

powinno się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 6) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi drożdżowe ze śliwkami i czekoladą 106

Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gocha gotuje!
Krem z pieczonej marchewki 171

dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty. Beta-karoten zawarty w marchwi

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 87

mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Marokańskie ciastka migdałowe. 132

nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła.  Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 140

kilka minut. Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 141

białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przepis na domową przyprawę do sera można znaleźć pod linkiem

Ciastka - domowe słodkości
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 164

świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 169

okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach,    układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Rozstrzygnięcie konkursu :) 164

Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka

Kto ugości moich gości?
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 123

mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 307

mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 204

przygotowanymi serami.  6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania